Didim İlçe Nüfus Müdürlüğü yaptığı yazılı duyuruda nüfus iş ve işlemleri ve adres olaylarını bildirmeleri konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Didim Kaymakamlığı aracılığıyla yazılı açıklamada bulunan Didim İlçe Nüfus Müdürlüğü yaptığı yazılı duyuruda “5490 sayılı nüfus hizmetleri kanunu gereğince nüfus iş ve işlemleri ve adres olaylarını bildirmekle görevli olup, bu görevlerini bu kanunda belirtilen yasal sürede yerine getirmeyen vatandaşlarımızın olumsuz durumlara maruz kalmamaları için aşağıda belirtilen hususlar konusunda bilgi edinmeleri ihtiyaç hasıl olmuştur. 5490 sayılı nüfus hizmetleri kanununun a) 68. Maddesinin (b) bendi gereğince Nüfus olaylarında nüfus ve aile cüzdanlarının kaybedenlere ve nüfus cüzdanının geçerlilik süresi son bulmasından itibaren 60 gün içinde bu cüzdanlarını değiştirmeyen kişilere veya bu durumdaki çocukların veli veya vasilerine 2010 mali yılı itibariyle 63,00 TL idari para cezası uygulanır hükmü mevcuttur. Nüfus ve aile cüzdanlarının kişinin kendisinden başka kimseye bırakılmaması kaybolması halinde kötü amaçlı kullanılmaması için vatandaşların nüfus cüzdanlarını iyi korunmaları gerekmektedir. b) 68. Maddesi gereğince Doğum olaylarını yurt inde 30 gün,yurt dışından 60 gün içinde en yakın nüfus müdürlüğüne veya dış temsilciliklerimize bildirmeyenlere 2010 mali yılı itibariyle 63 ,00 TL idari para cezası uygulanır.c) 68. Maddesinin (b) bendi gereğince ölüm olaylarının 10 gün içinde bildirmeyenlere 2010 yılı mali yılı itibariyle 63 ,00 TL idari para cezası uygulanır. d) 67. Maddesinin gereğince “Gerçeğe aykırı yerleşim yeri veya cüzdan talep belgesi veren köy veya mahalle muhtarları ile herhangi bir işlem sebebiyle nüfus müdürlüğüne gerçek dışı beyanda bulunanlar ve bunlara tanıklık edenler altı aydan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. e ) 68. Maddesinin (c) bendi gereğince bir yerleşim yerinde oturmadığı halde, oturduğunu beyan ederek, gerçek dışı beyanda bulunanlara 2010 mali yılı itibariyle 660,00 TL idari para cezası uygulanır. f ) 68. Maddesinin (c) bendi gereğince bir yerleşim yerinden ayrılarak, başka bir yerleşim yerine taşınanlar 20 iş günü içinde o yerin nüfus müdürlüğüne giderek beyanda bulunmalıdırlar. Aksi halde 2010 mali yılı itibariyle 329,00 TL idari para cezası uygulanır.” hükmü mevcuttur.”denildi.
İlçe Nüfus Müdürlüğü"nden yapılan duyuruda vatandaşların iş ve işlemlerinde hassas davranmasını isterken “Vatandaşlarımızın, adres değişiklikleri, il ilçe köy, mahalle ve hatta apartman içinde daire değişikliklerini yirmi iş günü içerisinde yerleşilen yerin nüfus müdürlüğüne beyanda bulunmaları, aksi takdirde yukarıda belirtilen nüfus para cezalarına maruz kalacaklardır. Ayrıca beyan edilen adreste kişinin oturup oturmadığı emniyet ve jandarma tarafından araştırılmaktadır. Vatandaşlarımızın gerçek adreslerini yasal süreç içerisinde nüfus müdürlüğüne bildirmelere gerekmektedir. Vatandaşlarımızdan gerekli hassasiyetin gösterilmesi ve olumsuz durumlara maruz kalmamaları ilanen duyurulur” ifadelerini kullandı.