Onlar erdi muradına
 
İngiltere Kraliyet tahtının ikinci sıradaki varisi Prens William ve nişanlısı Catherine Elizabeth Middleton, başkent Londra'daki Westminster Kilisesi'nde seçkin davetli topluluğunun katıldığı törenle dünya evine girdi.
İNGİLİZ İMZALI GELİNLİK
 
Bin yıllık tarihi Westminster Kilisesi'ndeki düğün törenine yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Kate Middleton'ın merakla beklenen gelinliği, gelinin, babası Michael Middleton ile konakladığı otelden kiliseye gitmek için arabaya binmesiyle ilk kez kamuoyu tarafından görüldü. Kate Middleton, geçen yıl intihar eden ünlü İngiliz tasarımcı ve modacı Alexander McQueen'in baş tasarımcısı Sarah Burton imzalı bir gelinlik giydi. Kolları ve üstü dantel işlemeli olan beyaz gelinliğin içindeki Kate Middleton, beyaz kır çiçeklerinden oluşan buket taşıdı. Uzun kuyruklu, orta uzunlukta duvaklı saten gelinliğin içindeki Kate Middleton ayrıca, saçını yarım şekilde topladı ve ince bir taç taktı. Kraliyet geleneklerine göre, gelinliğin İngiliz bir tasarımcının imzasını taşıyor olması ve kolları ile göğüs kısmının çok açık olmaması önem taşıyor.
 
ASKERİ ÜNİFORMA GİYDİ
 
Prens William ise düğününde mensubu olduğu Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin mavi üniforması yerine, onursal albay rütbesinin bulunduğu kırmızı İrlanda muhafızı üniforması giydi. Kraliçe 2. Elizabeth düğünde sarı, gelinin annesi Carole açık mavi bir kıyafet giydi.
 
TACINI KRALİÇE VERDİ
 
Şampanya rengi, göğüs ve kol kısmı dantel olan gelinlik, ipek ve saten kumaştan. Gelinlikte İngiliz ve Fransız kumaşları birlikte kullanıldı, el işlemeleri Hampton Court Palace'taki Kraliyet Dikişi Okulu'ndan. Duvaktaki çiçek desenleri de el yapımı. Duvağın saça tuturulmasını sağlayan tacı ise Kraliçe 2. Elizabeth verdi. Gelinlik, Monaco Prensi Rainer'le 1956'da evlenen ünlü aktris Grace Kelly'nin gelinliğine benzetildi.
 
EN AĞIR PROTOKOL
 
Kiliseye önce Prens William ve kardeşi Prens Harry geldi. Daha sonra gelinin annesi Carole ve erkek kardeşi James Middleton, Galler Prensi baba Charles ve üvey anne Cornwall Düşesi Camilla, son olarak da Prensin büyük annesi İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve dedesi Edinburgh Dükü Prens Philip kiliseye gelerek yerlerini aldı.
 
GELİN DAMADA 'İTAAT' ETMEDİ
 
Düğün töreni Middleton'ın kilisenin kırmızı halıyla döşenmiş ve ağaçlarla süslenmiş ana koridorundan babası Michael Middleton ile yürüyüşüyle başladı. Töreni, Anglikan Kilisesi Canterbury Başpiskoposu Rowan Williams yönetti. Kate Middleton'ın baş nedimesi kız kardeşi Philippa, Prens William'ın baş sağdıcı ise erkek kardeşi Prens Harry oldu. Yaklaşık 1 saat süren tören sırasında çift bağlılık yemini etti. Çift birbirlerine "İyi günde, kötü günde, zenginlikte, fakirlikte, hastalıkta, sağlıkta, ölüm bizi ayırana kadar seni sevmeye ve sana değer vermeye yemin ediyorum" dedi. Bağlılık yemininde, "itaat etme" ifadesi ise yer almadı. Prens William'ın annesi Prenses Diana da 1981'deki düğününde "itaat" ifadesini standart yemin metninden çıkarmıştı. Törenin ardından çift atlı arabayla kiliseden ayrıldı. Prens William ve Kate Middleton yaklaşık 2.5 kilometrelik bir yolu atlı arabayla geçip, halkı selamlayarak 15 dakikada Buckingham Sarayı'na ulaştı. Çiftin sarayın ünlü balkonuna çıkarak tekrar halkı selamladı.
 
PERİ MASALINDA MUTLU SON
 
Düğün, Prens Charles ve Diana'nın 30 sene önceki düğününden bu yana yapılan en büyük kraliyet töreni oldu. Gelin kiliseye girerken Sir Charles Hubert Hastings Parry'nin Kral 7. Edward'ın taç giyme töreni için bestelediği "I was glad" eseri çaldı. Prens William evlendikten sonra 'dük', Kate ise 'düşeş' unvanını aldı. Kilisedeki törene katılan kadınların giydiği modern tasarımlı şapkalar ile canlı renkli ve şık kıyafetler göz doldurdu. 28 yaşındaki Kate, kendisinden 6 ay küçük olan Prens William'la evlenerek, İngiliz Kraliyet ailesinin az sayıdaki 'avam' gelininden biri oldu.
 
1,1 MİLYAR DOLAR KAZANDIRDI
 
* William üniformasıyla 'parti düşkünü genç' imajını yıkmaya çalıştı. Prensin yüzük takmadığı törende Kate, kalitesi ve nadir bulunmasıyla meşhur Gal altınından yapılmış bir yüzük taktı.
 
* Galler Prensi Charles, Camilla, Prens Harry, Carole-Michael, Philippa ve James Middleton ailesi nikah şahidiydi.
 
* Genç çift üstü açık 1902 yapımı atlı arabada halkı selamlayarak resepsiyonun verileceği Buckingham Sarayı'na gitti.
 
* Yüzyılın düğününü 1 milyon kişi sokakta, 2 milyar kişi canlı yayında izledi. 8 bin basın mensubu takip etti, törene 1900 kişi katıldı. Düğünün ülkeye kazanımı 1.1 milyar dolar (620 milyon sterlin). Güvenlik içinse 11 milyon dolar harcandı.
 
* Türkiye'yi ise düğünde Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz temsil etti.
 
İLGİLENMİYORSAN 6. SAYFA'YA GEÇ!
 
İşte İngiliz gazetelerinin manşetleri:
 
* The Times of London: Prensiyle evlenecek
 
* The Guardian: İki insan evleniyor, 2 milyar insan izliyor.
 
* The Sun: Annem çok gururlanacak.
 
* The Independent, Kraliyet düğünü fotoğraflarının atına şunu yazdı: "İlgilenmiyorsanız 6. sayfaya geçin."