Orman vasfini yitirmis arazilerin satisi tartisilirken, çarpici gerçek ortaya çikti. Hava fotograflarindan 473 bin hektar 2-B arazisi tespit edildi. Ancak rakamin 436 bin hektari resmi kayitlarda yok.

2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına yönelik düzenleme yapılması planlanırken, 473 bin hektar 2-B arazisinden 436 bin hektarının resmi kayıtlarının olmadığı belirlendi. 2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerden kayıtlı olanlar sadece 36 bin hektar. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Tapu Kanunu'nda yapılan düzenleme ile 2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerde kadastro çalışmaları yapılarak kayıp 2-B arazilerinin tespit edileceğini açıkladı.

37 BİN HEKTARI KAYITLI

Meclis'te Tapu Kanunu'nda yapılan değişiklik tartışmalara neden olmasına rağmen, değişikliğin 2-B'lerin satışını öngörmediğine dikkat çekiliyor. Tapu Kanunu'nda yapılan değişiklik 2-B kapsamındaki arazilerin tespit edilmesini sağlayacak.

Devletin resmi kayıtlarıda 2-B kapsamındaki orman vasfını yitirmiş arazilerin resmi kayıtları bulunmuyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre 473 bin hektar 2-B kapsamındaki arazi bulunduğu tespit edildi. Bakanlık, 2-B kapsamındaki bu arazileri hava fotoğraflarına dayanarak belirledi.

HARİTA BİLGİLERİ YOK

Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgiye göre kadastro çalışması yapılmadığı için Türkiye elinde ne kadar orman arazisi bulunduğunu bilmiyor. Orman arazilerinin kadastro çalışmaları ve harita bilgileri olmadığı için orman dışına çıkartılan araziler de tespit edilemiyor. Kadastro çalışması yapılan ve devletin resmi kayıtlarına geçen 2-B arazilerinin toplamı sadece 37 bin hektar. Geriye kalan 436 bin hektar 2-B arazisiyle ilgili ise devletin elinde hiçbir resmi kayıt bulunmuyor.

İşgal edenler tespit edilecek

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 2-B arazilerini satmak için öncelikle bu arazilerin tespit edilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi: 'Maalesef 2-B arazilerinin ne kadar olduğunu devlet bilmiyor. Türkiye'de 1934 yılında çıkan kanundan bugüne kadar kadastro yapılamadığından, bunlar kayıtlara işlenemediği için ormanların kimler tarafından işgal edildiği, ne kadarın işgal edildiği bilinmiyor. Biz bu işgali önlemek için, öncelikle orman arazilerini tespit edeceğiz, orman kadastrosu dışındaki yerlerin Hazine'ye devredilmesini sağlayacağız. Kadastro olmadığından muhtar senedi ile orman alanı dışına çıkartılan araziler ticari meta haline getirilmiş. Bu düzenleme ile orman alanları kadastroda belirlenerek ormanların korunmasının yolu açılmış olacak."


(YeniŞafak)