Merkez bankalarının çabaları ellerindeki matbaalarla, para basma makineleriyle sınırlı. Şu anda ABD ve Avrupa’da harıl harıl bu yapılıyor. Bunun verdiği bir geçici rahatlama. Bu kritik dönemde bu geçici rahatlamalara hükümetlerin asla güvenmemesi lazım” dedi.

Babacan, Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği ve Dünya Arap Bankacılar Birliği işbirliğiyle düzenlenen “Arap-Türk Bankacılık ve Finans Forumu”nda yaptığı konuşmada, şunları söyledi: “2008 yılında başlayan finansal ve ekonomik kriz sadece evreler ve fazlar değiştirerek fiilen devam ediyor. Krizin daha da derinleşmesini önlemek ya da bazı ülkelerde veya bazı finans kuruluşlarında komple bir çöküşü önleyebilmek amacıyla merkez bankaları yoğun çaba gösteriyor.”

Yapısal reform

Hükümetlerin atacağı adımların önemli olduğuna işaret eden Babacan, şöyle konuştu: “Kalıcı çözüm için pek çok ülkede ciddi bütçe tedbirleri gerekiyor. Gelir gider dengelerinin yeniden kurulması gerekiyor. Pek çok ülkede yapısal reformların gerçekleştirilmesi gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde yapısal reformlar artık ertelenemeyecek kadar aciliyet kazanmış durumda. Sadece sırtlarını merkez bankalarına dayayıp ‘Sen biraz para sür biz de rahat edelim’ yaklaşımının sürdürülemez bir yaklaşım olduğunu buradan tekrar altını çizerek vurgulamak istiyorum.”

S&P, Türkiye’yi en kırılgan ülke seçti

ULUSLARARASI kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’tan (S&P) Türkiye’ye uyarı geldi. S&P’, yeni oluşturduğu gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin Euro Bölgesi kaynaklı şoklara kırılganlık (EESI) endeksine göre Türkiye’nin 2.94 puan ile en kırılgan ülke olduğunu belirtti. Endeksin dış şoklara kırılganlık konusunda fikir verdiğini belirten S&P, Türkiye’nin en kırılgan olduğu konuların ani finansman çıkışları ve dış finansman riskleri olduğunu belirtti.

BDDK’da hatır gönül işi olmaz

BAŞBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK), bağımsız olduğunu belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Doğrusu neyse gözlerini kırpmadan yapıp geçerler. Hatır gönül işi olmaz. ‘Şu arkadaşımdı, dostumdu, bunlara farklı bir şey yapalım. Şu aile çok farklı bir ailedir, onlara farklı kurallar uygulayalım.’ Böyle bir şey yok. Kurallar açık bir şekilde ortaya konur ve istisnasız bir şekilde bütün bankalara uygulanır. Biz de BDDK’nın bağımsız ve dik duruşunu hep destekleriz. Bağımsızlık, aynı zamanda bağımsız olarak alınan kararların arkasında siyasi iradenin durmasıyla olur.”

hürriyet