Buna göre harçların yüzde kaç oranında artacağı da belli. Bakanlar Kurulu, yüzde 10 zammı kabul ederse en yüksek harcı 550 YTL ile tıp fakültesi ve konservatuvar öğrencileri verecek.

Üniversite öğrencilerinin ödediği katkı payına (harç) ortalama yüzde 10 zam geliyor. Her yıl yaz aylarında belirlenen harçları görüşen YÖK, öğrencilerin ödeyeceği katkı payının enflasyon oranında artırılmasını istedi. YÖK, harçların arttırılması için aldığı kararı Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderirken bu konudaki son kararı Maliye Bakanlığı'nın da görüşü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu verecek. Geçen sene harçlar ortalama yüzde 5 zamlanmıştı.

Bakanlar Kurulu'nun da YÖK'ün teklifini kabul etmesi halinde en yüksek harcı 550 YTL ile tıp fakültesi ve devlet konservatuvarı öğrencileri ödeyecek. Mühendislik fakültelerinin harcı 332 YTL'den 365 YTL'ye çıkacak. Hukuk, iktisat, işletme ve siyasal bilgiler fakültelerinin harcı ise 269 YTL'den 295 YTL'ye yükselecek. İlahiyat, eğitim bilimleri ve fen-edebiyat fakültelerinin harcı da 268 YTL olacak. İkinci öğretim ücretleri ise 910 YTL (iletişim, fen edebiyat) ile 4 bin 32 YTL (konservatuvar, sivil havacılık) arasında değişecek. Mühendisliklerin ikinci öğretim ücreti 1.314 YTL'den 1.445 YTL'ye, ilahiyat, eğitim ile dil tarih ve coğrafya fakültelerinin ikinci öğretim harcı 882'den 970 YTL'ye yükselecek. Üniversite yönetim kurulları, belirlenen öğrenci katkı miktarlarını 'üniversitelerin özellikleri, öğrenim dallarının nitelikleri ve sürelerini göz önünde tutarak' yüzde 20 oranına kadar artırabilecek.

Öğrenci katkı payını süresi içinde ödemeyen öğrencilerin kayıtları yapılmayacak ve yenilenmeyecek. Öğrenci katkı payı iki eşit taksitte ödenecek. İlk taksit eğitim-öğretim yılı başında kayıt olma ve yenileme sırasında, ikinci taksit ise ikinci sömestr başında kayıt yenilenirken, sömestr sistemi uygulanmayan eğitim programlarında ise şubat ayında kayıt yenileme sırasında ödenecek.

(Star)