Üniversite harçlarının kaldırılacak olmasını hem öğrenciler hem akademisyenler hem de üniversite yöneticileri olumlu bir adım olarak değerlendirdi ancak ‘harç sorunu’ bitmiş değil. Harçların kaldırılmasının öğrenci hareketinin bir kazanımı olduğunu söyleyen öğrencilere göre parasız eğitim sadece harçların kalkmasıyla olmuyor, talepleri var. Üniversite yöneticileri ise harçların yerine başka bir kaynak yaratılması gerektiğini vurguluyor.

Radikal'in haberine göre Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , 2012-2013 akademik yılında üniversite harçlarının kaldırılacağını, konuyla ilgili nihai çalışmaların yapıldığını söyledi. Öğrenciler, akademisyenler ve üniversite yöneticileri konuyu Radikal ’e değerlendirdi.

GEÇ KALINMIŞ BİR KARAR
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere: Doğru, hatta geç alınmış bir karar. Harçlar üniversite bütçesi içinde çok düşük bir rakamdı. Zaten harçlar istenilen şekilde öğrenciye de geri dönmüyordu. Harçların, kültürel, sportif etkinlikler, barınma ve beslenmeyi karşılamadığı ortadaydı. Devletin bu kadar az bir payı olan parayı karşılaması sosyal devlet açısından önemliydi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kadri Yıldırım: Parasız eğitimin önünü açması açısından karar çok önemli. Fakat olaya üniversiteler açısından da bakmak lazım. Harçların yarattığı kaynak yerine bir alternatif olması gerek. Aksi takdirde öğrenciye faydalı olayım derken öğrencilerin aleyhine olabilecek durumlar ortaya çıkabilir. Bütçedeki boşlukları doldurmak çok önemli. Harçların yerine geçecek kaynak kamudan bulunabilir.

Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Kavak: Öğrenim ücretlerinin yükseköğretim içindeki payına bakmak lazım. 2012’de hükümet yükseköğretime 13 milyar TL ayırdı. Kabaca öğrencilerden alınan ücretler 1 milyar TL civarında. Bugünkü bütçesinin yüzde 7-8’ine tekabül ediyor. Bu kaynak da öğrencilere yönelik hizmetlerde kullanılıyor, sağlık, spor, barınma, beslenme gibi. Yükseköğretim bütçesi yüzde 8-10 civarında yükseltilerek bu açık kapatılabilir ya da üniversitelerin kaynak arttırma kapasitesini geliştirmek için projeler yapılabilir. Kamu finansmanı ve üniversitelerin öz kaynaklarının etkili kullanımıyla harçlardan boşalan açık telafi edilebilir. Harçların kaldırılması da hemen hayata geçebilecek bir uygulamadır. Bizim üniversitemizin harçlardan geliri 18 milyon TL idi. Harçlar olmadığında bu kadar ek kaynak girmesi gerekiyor.

BİZİM İDEOLOJİMİZ GALİP
Gençler Meydana İnisiyatifi Ankara Temsilcisi Ayşen Kavas: Harçların kaldırılması, YÖK kurulduğundan beri talebimizdi. Üç sene önce yüzde 500 harç zammı olacağında sokaklardaydık. Bakanlar Kurulu’na gidip konuşmak istediğimizde orantısız güç kullanmışlardı. ‘Başbakan, ‘Eli sopalı öğrenciler, bunlar ideolojik hareketler’ diyor. Tabii ki ideolojik, Başbakan’ın bir ideolojisi yok mu? Bizim ideolojimiz galip geldi. Bu, öğrenci hareketinin kazanımıdır.

KOŞULSUZ KALDIRILSIN
Öğrenci Kolektifleri’nden Ali Coşkun: Önemli bir adım ama yeterli değil. Ulaşım, barınma, yemekhane paralı. Parasız eğitimi dillendiriyorlar ama 36 vakıf üniversitesi açıldı. “Harçlar kalacak ama başka hizmet alanlarından alırım ya da öğrenciye faizsiz kredi veririm” diye düşünüyorlarsa bir anlamı yok. Maliye Bakanlığı’nın açıklamalarından öyle görünüyor. Üniversitelerde mütevelli heyeti, sanayi-üniversite işbirliği olacak, öğrenci kredili sistemle borçlandırılacak. Reform bu. Bu arada öğrencileri susturmak için de harçların kaldırılacağını söylüyorlar. Harçlar koşulsuz kaldırılmalı.

ERDOĞAN İÇKİ İÇİN OKULU ARAMIŞ
Başbakan Erdoğan ’ın üniversitelerde içki satışına yönelik sözleri yeni bir tartışma başlattı.
Erdoğan katıldığı televizyon programında, bir süre önce One Love Müzik Festivali’nde getirilen alkol yasağından önce İstanbul Bilgi Üniversitesi yöneticilerini bizzat arayıp uyardığını açıkladı:
“Allah aşkına üniversite restoranlarında alkollü içki satılmasına müsaade edilebilir mi, böyle bir şey olabilir mi? Öğrenci oraya gelip de alkolü alıp kafayı mı bulacak yoksa ilmi alıp kendini mi bulacak? Ben de üniversite yönetimini aradım, ‘Yahu nedir bu hal’ dedim, ‘Biz buna üzülüyoruz’ dedim.”
Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere Erdoğan’ın sözlerini şöyle değerlendirdi: “Gençleri sigara, alkole özendirmemeliyiz. Bu ayrı bir şey, öğrencinin tercih etmesi ayrı şey. Öğrencilerin özel hayatlarına karışılmaması lazım. Üniversite restoranlarında içki olabiliyor. İstanbul Üniversitesi ’nde var mesela. Ancak zaten öğrenci giremiyor. Sadece öğretim elemanlarının kullandığı yerler. İsteyen içer, isteyen içmez. Buna hayretle bakmamak lazım.”