Kanada'da bir üniversite, hormon bozuklukları tedavisinde kullanılan 'Metirapon' ilacının kötü anıları hafızadan sildiğini deneyle kanıtladı.

Bireylerin geçmişte yaşadıkları üzücü olayların yarattığı travmaların neden olduğu kalıcı ruhsal bozuklukları ortadan kaldırmayı hedefleyen bilim insanları tıp tarihinde çığır açacak bir çalışmanın son aşamasına geldi. Kanada'nın Montreal Üniversitesi araştırmacıları daha önce hormon bozuklukları tedavisinde kullanılan ancak artık üretilmeyen Metirapon isimli ilacın yeni bir özelliğini keşfetti. İlaç travma sonrası stres bozukluğu yaşayan hastalara beyinden müdahaleyi sağlayarak kötü anıları yok edebiliyor. Klinik deney sonuçlarına göre Metirapon beynin akıl ve kişilik özelliklerinin oluştuğu ön bölgesinde baskı oluşturarak strese neden olan kortizol hormonun seviyesini azaltarak geçmişte yaşanan üzücü ve yaralayıcı olaylarla ilgili anıları siliyor. Akıllara kötü anıların teknolojik aletlerle silinmesini konu alan unutulmaz Hollywood senaryosu "Eternal Sunshine of the Spotless Mind" (Sil Baştan) isimli filmi getiren bilimsel çalışma için gönüllü deneklerin katıldığı bir deney yapıldı.

33 ERKEK DENEKTE BAŞARILI

33 erkek deneğe küçük bir kızın kuş kafesi yaparken balta ile kendini yaraladığını gösteren görüntüler izletildi. İki bölümden oluşan videoda kızın kanlar içindeki hali ve daha sonraki tedavi süreci yer alıyordu. Gösterimden üç gün sonra deneklerden bir gruba 750 miligramlık tek doz, diğer gruba iki doz ve son gruba da hiç ilaç verilmedi. Tüm deneklere hikâyeleri hatırlamaları istendiğinde çıkan sonuç Metirapon'un etkisini ortaya koymuş oldu. Buna göre ilaçtan çift doz alanların hikayenin negatif kısımlarını hatırlamadığı görüldü. Bu deneyin ardından dört gün sonra vücuttaki kortizol oranları normale dönen denekler bu kez hiç ilaç verilmeden yine hikayeyi hatırlamaları istendi. Çıkan sonuçlarda çift doz ilaç alanların yine hikayenin olumsuz yönlerini hatırlamadıkları tespit edildi.

'TECAVÜZ KURBANLARINA YARAR'

İlacın birkaç gün için kötü anıları sildiğini ancak bunun çok daha uzun vadeye yayılabileceğini anlatan araştırmaya öncülük eden Marie-France Marin, "Beyinde depolanan anıların değiştirilemeyeceği yönündeki teoriye aykırı bir gelişme yaşıyoruz. Kortizol seviyelerini düşürerek hafızada kalıcı değişiklikler gerçekleştirilebilir. Metirapon bize adeta ikinci bir şans daha verebilir. Özellikle de travma sonrası stres bozukluğu rahatsızlığı olan kişilerin bu sayede tedavi edilebileceğini umuyoruz. Örneğin askerler veya tecavüz kurbanları bu sayede kötü anılarını silebilir" dedi. Metirapon'un yeniden üretime geçirilmesi için daha çok araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyleyen Marin "Başka ilaçlarla kıyaslama ve cinsiyet faktörlerine de bakmalıyız" diye konuştu.

SABAH