Kadınların ailelerinden çocuklarını aylık 5- 10 bin YTL arasında değişen fiyatlarla kiraladıktan sonra belirledikleri suç alanında eğitim verip uzmanlaştırdıkları, uyuşturucu hapa ve esrara alıştırdıkları, suç işlemek istemeyenleri, daha önce yapılan bütün suçları üzerlerine atıp, polise ihbar ederek, yakalattıkları, bu yolla cezalandırdıkları ortaya çıktı. Birbirlerinden çocuk suçlu transferi de yapan çetelerin kendi aralarında kullandıkları 300 kelimeden oluşan dillerinin olduğu belirtildi.

İzmir'in çeşitli semtlerinde yaşanan hırsızlık, kapkaç ve yankesicilik olaylarında yakalanan, yaşları küçük olduğu için ceza almayan çocuk suçlularla görüşen polis, verilen bilgilerle şebekelere yönelik çalışma başlattı. Yaklaşık 8 ay sürdürülen araştırmaların ardından hırsızlık ve kapkaç şebekelerinin elemanları ve liderleri belirlendi.



KADIN LİDERLER YAKALANDI

Çete elebaşları ve elemanlarının saklandıkları evlerin ve suça yönelik çalışmalarının belirlenmesiyle de "İceberk 35" adı verilen operasyona başlandı. Geçen cuma günü suçluların yoğun olarak bulunduğu Kuruçay Mahallesi'ne çeşitli birimlerde görevli 300 polisin katılımıyla baskın yapıldı. Giriş ve çıkışların kapatıldığı mahallede, önceden belirlenen evlerde kalan kadın çete elebaşları hırsızlık, yankesicilik, Ateşli Silahlar Kanunu'na muhalefet suçundan 14 kaydı bulunan 41 yaşındaki Tülay Karadan, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, uyuşturucu madde kaçakcılığından 50 kaydı bulunan 31 yaşındaki Gülay Okur, hırsızlık, yankesicilikten 4 kaydı bulunan 48 yaşındaki Fadime Başsimitçi, hırsızlıktan 26 kaydı bulunan 49 yaşındaki Satı Küleş ve 21 şebeke elamanı gözaltına alındı.

Uyuşturucu köpeklerinin de kullanıldığı aramalarda, evlerde 5 ruhsatsız tabanca, 1 pompalı tüfek, 10 kök hint keneviri, 10 içimlik esrar, 10 altın bilezik, altın bileklik, 20 cep telefonu ve 1250 YTL ele geçirildi. Şebeke liderlerinden Sultan Derince ile 14 zanlının çeşitli suçlardan tutuklu bulunduğu belirtilirken, suçla ilgili aranan 24 kişi henüz yakalanamadı.

Gözaltına alınan zanlıların Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği'ndeki sorgularında şebekelerin çalışma yöntemleri de ortaya çıkartıldı. İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Manisa, Uşak illerinde yoğun olarak faaliyet gösteren 5 şebekenin, planlı olarak ortak hareket ettiği ve liderliğini 5 kadının yaptığı belirlendi. Aileleri tarafından ilerde suça karıştıklarında az ceza almaları için bilinçli olarak yaşları küçük yazdırılan çocukları, aylık 5- 10 bin YTL arasında değişen fiyatlarla kiralayan kadın elebaşların bu çocuklara, belirledikleri suç alanında eğitim verip uzmanlaştırarak suç makinası haline getirdikleri tespit edildi. Uyuşturucu hapa ve esrar kullanmaya da alıştırılan çocuklardan suça karışmamak istemeyenlerin ise, şebeke içerisinde dışlandıktan sonra polise ihbar edildiği, daha önce işledikleri bütün suçları üzerlerine atarak cezalandırdıkları bildirildi.

300 KELİMELİK SUÇLU DİLİ

Araştırmalar sırasında polis ekipleri şebekelerle ilgili ilginç bilgiler de ortaya çıkardı. Şebeke elemanlarının telefon dinlemelerinden kaçmak, başkalarının yanında konuşurken anlaşılmaması içinde 300 kelimeden oluşan bir dil kullandıkları açıklandı. Bu dilde mağdurlara, polislere ve işlenen suçlara değişik adların verildiği bildirildi. Şebeke üyelerinin kendi aralarında polise "zarbo", hırsızlığa "kaftik", çantaya "alte", paraya "mantik", "polis geliyor"a "mendek", çal diye komut vermek için "bafe" dedikleri ortaya çıktı.

ŞEBEKELER ARASINDA HIRSIZ TRANSFERİ

Şebekelerin polisin çeşitli zamanlardaki operasyonlarında yakalanan elemanlarının yerlerine ise, yine yüksek ücretler karşılığında başka şebekelerden transfer ettikleri çocuk suçluları kattıkları ortaya çıktı. Zaman zaman da diğer illerde etkin olan şebekelerle anlaşan kadın liderlerin, belirli sürelerde suç merkezlerini değiştirdikleri, bu yolda da deşifre olmayı engellemeye çalıştıkları saptandı.

ÇALINAN MALLAR ORANINDA ÖDÜL

Elemanlarını taksilerle suç merkezlerine servis yaptıran şebeke liderlerinin, birkaç saat sonra da yardımcılarını gönderip elemanlarını toplatarak yanına getirttiği, çalınan malları topladıktan sonra da başarılı olan elemanlarına ödüller verdiği bildirildi. Gözaltındaki zanlıların, işlemlerinin tamamlanmasının ardından yarın adliyeye sevk edilecekleri bildirildi. DHA