Geçtiğimiz günlerde Apple’ın yeni ürün lansmanı yapacağı heyecanı piyasaları sarmış perdenin arkasında iPhone 4S çıkınca meraklıları ve yatırımcıları biraz burukluk yaşamıştı.
 
Şimdi kullanıcıların merak ettiği konu ise iPhone 4S alınmalı mı yoksa iPhone 5 mi beklenmeli?
 
iPhone4 ‘ün geliştirilmiş hali olarak piyasa sunulan ailenin yeni üyesi biraz çirkin ördek muamelesi görecek gibi görünüyor. Ağırlıklı olarak meraklılar biraz sabretmek konusunda kararlı gibi görünüyor.
 
İnternet sitelerinde de ağız sulandıran tanıtımları ile merak uyandıran iPhone5 için henüz net bir tarih yok.
 
Ailenin yeni bireyi için tercihi belirleyecek birkaç kriter var. Bunların başında iPhone sahibiyseniz mevcut cihazın hücre taşıyıcı ve işlemcisinden memnun olup olmadığınız. Eğer 2009 yılında çıkan iPhone 3GS’e sahipseniz yada daha eksilerden 3G’de kaldıysanız kontratınız yenilenme zamanında iPhone 4GS çok mantıklı bir üst model adım atma sayılabilir. iPhone 3G ve 3GS arasında dünyayı değiştiren bir yenilik olmadığı göz önünde bulundurulursa 4 ve 4S daha etkin bir tasarıma sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
 
Eğer iPhone 4 sahibiyseniz karar vermek biraz daha zor. Yeni iPhone 4S, çift çekirdekli işlemci, daha iyi kamara, ses tanıma özelliği gibi birçok önemli geliştirmeye sahip. Ancak yine de büyük bir kitle, iPhone 4S ile hayal kırıklığına uğramış gibi görünüyor. İşte iPhone'da sayısız dedikodusu yapılan ama gerçeğe dönüşmeyen 5 hayal kırıklığı: 4 inç, uçtan uca veya kavisli bir ekranı yok. iPhone 4S'in 3.5 "retina" ekranının iPhone 4'ünkinden bir farkı bulunmuyor. Ancak o günden beri rakip Android cepler, ekranlarını büyütmüş bulunuyor. Uçtan uca veya kavisli cam tasarımları ise başka bahara kalmış gibi görünüyor.
 
TÜRKİYE’DE KAÇA SATILACAK?
 
Spot piyasa iPhone 4S için, 2.116 TL ile 2.600 TL arasında bir fiyat talep ediyor. Telefon piyasaya çıktıktan sonra yurt dışındaki bağlantıları sayesinde, birkaç gün içerisinde alıcıya ürünü teslim etme garantisi veren satıcıların bir çoğunun ise online alışveriş kredisi oldukça olumlu.
 
Online spot satıcılar, iPhone 4 zamanında da bu tarz satışlar yaparak operatörleri ve teknoloji marketlerini geride bırakmıştı. Operatör satışları başlayana kadar iPhone 4S’in fiyatı 2 bin liranın altına düşmeyecek.
 
Spot satıcılar güven vermiyorsa Kasım ayında operatörlerin konratlı olarak iPhone 4S’i satışa sunacaklarını hatırlatalım. Operatör ve zincir mağaza fiyatlarının ise, önceki yıllara bakarak, iPhone 4 modelinin çıkış fiyatları civarında olacağını söyleyebiliriz. Elbette piyasaya sürülmesiyle birlikte, iPhone 4 fiyatlarında da, şimdilik cüzi bir indirim de beklenebilir.
 
iPHONE 5 NEDEN ÇIKMADI?
 
Tgdaily'nin IHS analisti Francis Sideco Apple'ın LTE destekli bir iPhone 5'i, cebi daha ince yapmaya izin verecek uygun fiyatlı bir çip set meydana çıktığında piyasaya süreceğine inanıyor. Bu ise Sideco'ya göre 2012 sonları veya 2013'ün başlarında olabilir.
 
IHS analisti, iPhone 4'ün başarısına bakıldığında Apple'ın bu yükseltme yaklaşımının anlamlı olduğunu söylüyor ve şunları ekliyor:
 
"Dahası, iPhone'un var olan 3G standardında HSPA yoluyla kazandığı hız, LTE'ye geçişi gerekli bırakmıyor. Özellikle de şu anki spektrum ve LTE'nin gönderme hızındaki sınırlamalar düşünüldüğünde."
 
Sideco, A5 işlemcisinin telefonun performansını önemli derecede artıracağına inandığını, yeni kişisel yardımcı "Siri" işlevinin "çok çekici" bir özellik olduğunu da sözlerine dahil etti.