Bu yazın modası hangi akımların hakimiyetinde gelişiyor, hangi trendler ön plana çıkıyor?

2009 yazının renkleri, kumaşları ve kesimleri neler? Yaz için alışveriş yapmadan Akşam Cumartesi'ye konuşan tasarımcılara kulak verin, karlı çıkın.

Hatice Gökçe - Bilinçli tüketici protest akımı getiriyor

Kişi kendiyle ve çevresiyle barışık olma yolunu seçecek. Komplekslerimizden arınıp kendimizi şımartma sezonuna gireceğiz ve bu süreç oldukça uzayacak. Geçmişe ait iyi hislerin, teknolojinin kolaylığı ile birleşerek karşımıza çıktığını göreceğiz. Yeniden tanımlanan 'etik kavramı'nın tüketici davranışlarında derin değişimler yarattığını görüyoruz. İnternet dünyasında gün geçtikçe daha çok bilgi sahibi olan tüketicinin, markalar konusunda yaptırımının arttığını izliyoruz. Bu yaptırımın izleri kendini, 'protest' bir akım olarak ortaya çıkarıyor. Yoğun şehir yaşamında vahşi ve korunmuş tabiatı canlandırmak 'yeni lüks' olarak algılanıyor. 'Yakınmak yerine aksiyon almak' tavrı içinde olacağız.

Renk ve formlara gelirsek, sarının yılı diyebiliriz. Sarı her yerde göreceğimiz bir renk olarak karşımıza çıkıyor. Formlar için söylenecek kesin bir çizgi yok. Her marka kendi hedef kitlesine uygun formu kullanacak. Dar kalıpları unutmanın sezonu. Yine uzun elbiseler giyilecek. Ama baskılarda etnik desenleri stilize edilmiş halleriyle göreceğiz. Çiçek formları özellikle elbise ve eteklerde çok kullanılacak. Yıkanmış efektli dokuma kumaşlar yaz ceketlerinde kendini gösterecek. Kolay giyilebilir tasarımların sezonu olacak.

Hatice Gökçe'ye göre yazın ana hatları:

Sarı renk
Dar kalıpları unutun
Uzun elbiseler yine gözde
Etnik desenler
Çiçek formları

Tuvana Büyükçınar Demir Morun yerini mavi ve sarı alıyor

Kışın soğuk, karanlık ve kasvetli havasını geride bırakıp yepyeni bir sezon açmak için moda bu sene uçuşan ince kumaşlara, çiçek desenlerine ve açık tonlara bolca yer verecek. Morun yerini bu yaz saks mavi alacak. Aslında mavinin her tonuyla hayatımıza gireceğini söylemek mümkün. Deniz, okyanus, gökyüzü gibi tüm farklı ve doğal tonlarıyla mavi, dolapları süsleyecek. Kışın gözdesi mordan çabuk vazgeçilmeyecek, mor; lila ve lavanta tonları yazın da hakimiyetini sürdürecek. Maviye eşlik edecek bir diğer renkse geçen yazdan kendini hissettirmeye başlayan ve umudun simgesi olarak görülen 'sarı' olacak. Sarının favori tonları ise mimoza sarısı ve limon sarısı.

Yeşilin bile sarıya en yakın tonları tercih edilecek. Canlı ve floresan renkler kontrast detaylarda gizli olacak. Onun dışında aklınıza gelecek her türlü yaz rengi en açık haliyle kullanılacak: Ayrıca gölgeler, siyah tonları, lameler, elektrik efektleri de göreceğiz. Gri, çimento, geri dönüşümlü materyal ve metal tonları da görülebilecek. Kumaşlarda ise havanın da ısınmasıyla ince, narin ve uçuşan kumaşlar ön plana çıkacak. Polyamid alaşımlı ince koton, yazın favori kumaşı. Bir de vazgeçilmez olan ipek var tabii... İpek, bu yaz iki farklı şekilde karşımıza çıkacak: Pijama görünümlü ipekler ve vintage efektli dantelli ipekler. Koton ve ipeğin aynı sıra üst yüzeyi parlak kumaşlar oldukça revaçta olacak. Değişik desenlerde ve mistik esintilerle göreceğimiz poplin ve jarseleri de unutmamak gerek. Teknolojinin son ürünü olan nano ve biyoorganik kumaşlar da ön planda.

Kesimler ise standartların çok ötesinde. Metal hissi veren dokunuşlar, parlaklığı yansıtacak kumaşlar, kurdeleler, plastik görünümlü malzemeler, jarseler, mayo etkisi yaratacak streçler de bu yaz görülecek. Hawaii desenleri ve puantiye de bolca olacak.

Tuvana Büyükçınar Demir'e göre yazın ana hatları:

Sarı, saks mavi
İpek kumaşlar
Jarseler
Hawaii desenleri

Özlem Süer Rahat, lüks ve yalın şıklık

2009 yaz aylarına yalın şıklık hakim. Rahatlık ve lüks unsurları ön planda. Zıt kombinasyonlar, neşeli ve enerjik bir hava yaratıyor. Renkler parlak ve kumaşlar da aynı coşkuya eşlik ediyor. Diğer taraftaysa daha yumuşak ve dingin bir atmosfer var, kumaşlar doğal etkili ve alabildiğine zengin pırıltılarla, aksesuarla tamamlanıyor. Yeni fütürist etki ve barok tatlar sezonun anahtar kimliğini oluşturuyor.

İdil Tarzi 'Marakeş Ekspres' yaz modasına yön veriyor

1960'ların ortasından sonuna doğru, seyahat eden hippiler; Marakeş şehrini Arap esintileri ve kenevir nedeniyle popüler bir güzergah olarak seçmişlerdi. İşte bu çok popüler güzergaha Marakeş Ekspres denirdi. 1966 yılında şarkı yazarı Graham Nash'in Kazablanka'dan bindiği trenin adı da Marrakesh Express'tir. Nash, bu seyahatin kendisi üzerinde bıraktığı etki üzerine bir şarkı yazar. Şarkı; Crosby, Still ve Nash Grubu'nun tanıtım albümlerine girer ve grubun ilk hit şarkısı olur. Marakeş; işte bu dönemde moda dünyasını da etkisi altına alan hippi rüzgarının, Doğu'nun oryantalizmiyle buluştuğu nokta olmuştur. Bu birleşimi, giyiminde en iddialı ifade eden; Talitha Getty ise dönemim moda ikonuydu. Talitha petrol kralı John Paul Getty'nin karısı. Çiftin 1969 yılında Marakeş'te çekilen ikonik fotoğrafı Londra'daki Ulusal Portre Galerisi'nde sergileniyor. Talitha yere çömelmiş, renkli bir kaftan, beyaz harem pantolonu, beyaz botuyla dönemin hippi modasını simgeliyor. Talitha'nın; önden ayrılmış saçları ve kaftanları 2009 yaz sezonunda en yükselen moda trendi olarak karşımızda. Bu trendin anahtar kelimesi ise 'Boho Chic'. Boho Chic giyimde en dikkat çekenler ise uçuşan emprime elbiseler, harem pantolonlar, oryantal tulumlar, kaftanlar ve püskül.

İdil Tarzi'ye göre yazın ana hatları:

Uçuşan emprime elbiseler
Harem pantolonlar
Oryantal tulumlar
Kaftanlar
Püskül

H2