Karadenizlinin rüyasında görse bile ''hayra'' yorduğu, adına şiirler, hikayeler, türküler, fıkralar yazdığı, ekmeğine katık edip, pilavından, tatlısına kadar sofrasında yer verdiği hamsi, bereketli geçen sezonun ardından Türkiye karasularını terk etmeye başladı.

Samsun Balık Hali Komisyoncuları Dernek Başkanı Davut Kıyak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sene hamsi avının erken başlayıp erken bittiğini söyledi.

Hamsinin Türk karasularını erken terk etmesine rağmen balıkçıların verimli bir sezon geçirdiklerini ifade eden Kıyak, hamsinin sezon boyunca vatandaşlardan büyük rağbet gördüğünü belirterek, ''Hamsi 3 aylık dönemde et ve diğer balık fiyatlarını yüksek bulan vatandaşların ve balıkçıların yüzünü güldürdü. Bu sene hamsi avı kısa sürmesine rağmen çok bereketli geçti. Sezon, hem vatandaş hem de balıkçıların yüzünü güldürdü. Sezon geçen yıla göre yüzde 20 daha verimli geçti. Havalar geç soğuduğu için hamsi buraları terk ederek, soğuk yerlere gitmeye başladı. Bu yüzden avlanan hamsi miktarı geçen aylara oranla ciddi miktarda düştü. Dolayısıyla fiyatlar da artarak 10 lira seviyesine geldi'' diye konuştu.

Sezonda günlük ortalama 250 ton civarında avlanan hamsi avının şuan 40 ton civarına gerilediğini dile getiren Kıyak, vatandaşların hamsi yerine şuan bol miktarda avlanan ve kilosu 5-6 lira arasında değişen istavrite yöneldiğini kaydetti.

AA