Filistinle Dayanışma Hareketi üyesi İtalyan Vittorio Arrigoni'nin (36) öldürülmesinin ardından, Gazze polisi, katillerin belirlenmesine yardımcı olacaklara ve polislere ödül vaad etti.

Gazze'deki emniyet güçlerinin başkanı Ebu Ubeyda El Cerrah, ödülün tutarını açıklamadı.

Hamas polisinin ödül açıklamasının, olayla ilgili olarak dört kişinin gözaltında bulunmasına rağmen yapılması dikkati çekti. Yerel kaynaklara göre, polisin yakında, olayla ilgisi olanların kimliklerini açıklaması bekleniyor.

Son üç yıldır Gazze'deki faaliyetleri ile tanınan ve büyük sempati toplayan İtalyan barış eylemcisinin öldürülmesi büyük tepki çekmişti. Arrigoni'nin bir radikal Selefi grup tarafından kaçırıldığına dair video geçen Perşembe günü yayımlanmış, aynı günün gecesi ise cesedi Cebaliye'de bir evde bulunmuştu.

Gazze'de beş ayrı Selefi grup bulunmasına rağmen İtalyan eylemciyi kaçıran ve ismini "El Hemmem Muhammed Bin Müslime" olarak açıklayan grup bugüne kadar duyulmamıştı.

Bu arada, Gazze'deki yönetimin Dışişleri ve Planlama Bakanı Muhammed Avad, Gazze polisinin, cinayete karışanların kaçmasını önlemek için yoğun güvenlik önlemleri aldığını açıkladı. Avad, ellerindeki bilgilerin, olayı gerçekleştirenlerin henüz Gazze'de olduğunu gösterdiğini belirterek, bu nedenle özellikle Gazze limanının bulunduğu bölge ile karadan kaçış ihtimalinin bulunduğu yerlerde yoğun polis gücü bulundurulduğunu açıkladı. Gazze polisinin, bölgenin güneyinde, Mısır ile Gazze arasındaki tünellerin bulunduğu alanlarda çok sıkı önlem aldığı da belirtiliyor.

Ancak, Gazze ile Mısır arasındaki Refah geçiş noktasının, her iki tarafın güvenliğinin kontrolü altında açık tutulmasına devam ediliyor.

İsrail de Kerem Şalom geçiş noktasını iki taraf arasındaki saldırıların durmasının ardından, geçen hafta Çarşamba günü açmıştı.

A.A.