İran dini liderinin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Hamaney, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinde yaptığı konuşmada, Türkiye ve İran ilişkilerinin geçmişe göre kıyaslanamayacak kadar iyi olduğunu bildirdi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın da katıldığı görüşmede, ''Türkiye ve İran, Müslüman, dost ve kardeş iki ülkedir'' diyen Hamaney, iki ülkenin siyasi ve iktisadi ilişkilerinin bugün ulaştığı noktayı övdü.

Hamaney, iki ülkenin tüm potansiyel ve imkanlarının kullanılarak tarihi fırsatlardan yararlanmasının önemine işaret etti.

Türkiye ve İran'ın, Afganistan, Irak, Lübnan, Filistin başta olmak üzere bölgesel konularda görüşlerinin birbirine yakın olduğunu belirten Hamaney, ''Türkiye, büyük İslam dünyasına ne kadar çok yaklaşırsa bu hem kendisinin hem de İslam dünyasının yararınadır'' ifadesini kullandı.

Hamaney, ''Batı karşısındaki bağımsız politikası, siyonist İsrail ile araya mesafe koyması ve Filistin halkını desteklemesinin Türkiye'yi, İslam dünyasına yakınlaştırdığını'' söyledi.

''İslam dünyasının en önemli konusunun, birlik ve beraberliğin korunarak güçlendirilmesi ile ihtilaf ve tefrika çıkarmaya yönelik yabancıların tuzaklarından korunmak olduğunu'' kaydeden Hamaney, ''İslam dünyası, tüm yetenek ve potansiyellerini tanır, onların farkına varırsa şartlar çok farklı olacak. İslam dünyası, etkili bir güç olarak uluslararası gelişmelerdeki rolünü yerine getirebilir'' dedi.

Hamaney, bölgedeki önemli hareketlenmeler ve gelişmelerin İslam dünyasının lehine olacak şekilde değiştiğini sözlerine ekledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de konuşmasında, Türkiye ve İran ilişkilerini, ''köklü ve tarihi'' olarak değerlendirdi.

Ziyaretinde İranlı yetkililerle önemli görüşmeler yaptıklarını kaydeden Gül, farklı alanlardaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alındığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki gelişmelere bakıldığında bir değişim sürecinin yaşandığını belirterek, gelişmelerin bölge ülkeleri ile halkları lehinde gelişmesini temenni etti.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın resmi davetlisi olarak pazar günü Tahran'a gelen Cumhurbaşkanı Gül, Hamaney ve Ahmedinejad'ın yanı sıra Meclis Başkanı Ali Laricani, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve öteki yetkililerle bir araya gelmişti.

AA