Suriye'nin orta kesiminde yer alan Hama kentine bağlı Tremse kasabasında Beşar Esad'a bağlı güçlerin önceki gece düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 305 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Suriye ordusunun helikopter ve tanklarla kuşattığı kasabada, birçok insanın camilerde katledildiği, evlerin ve araçların ordu birliklerinin rastgele ateşine hedef olduğu açıklandı. Görgü tanıkları, Suriye ordusunun ağır silahlarla kasabayı saatlerce kuşatma altında tuttuktan sonra olay yerinden çekildiğini aktardı. 1982'de Beşar Esad'ın amcası Rıfat Esad komutasındaki birliklerin Hama'ya düzenlediği ve ardında 30 binden fazla kurban bırakan katliamı andıran olay, önceki gece geç saatlerde yaşandı. Ordu birlikleri 5 bin nüfuslu kasabayı ablukaya aldıktan sonra birçok insanı boğazını keserek veya idam ederek öldürdü. Tremse, operasyonun ardından hayalet kente dönüştü. Yüzlerce insan, çevredeki köy ve kasabalara sığındı. Kasabada üç ailenin bütün bireylerinin öldürüldüğü bilgisi verildi. İletişimin kesik olduğu kasabada yaşananlarla ilgili, olay yerinden kaçanların verdiği bilgiler esas alındı. Bölgedeki aktivistler de BM Gözlemci Heyeti'nin de köye güvenlik güçlerince sokulmadığını bildirdi.

ANNAN'DAN TEPKİ
Görgü tanıkları, birçok insanın da kaçarken ordu birliklerince öldürüldüğünü belirterek, Tremse'nin çevresinde bulunan bazı Alevi ve Nusayri köylerinin de Suriye ordusuna destek verdiklerini söyledi. Bazı görgü tanıkları, Tremse operasyonunda bizzat yer alan köylülerin varlığından söz etti. Suriye Ulusal Konseyi'nden yapılan açıklamada, bazı kurbanların yakılarak öldürüldüğünün tespit edildiği vurgulandı. Ailelerin tarlalarda ve Asi nehrinde yakınlarının cesetlerini aradığını kaydeden Konsey, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni acilen toplantıya çağırdı. Suriye devlet televizyonu ise kasabada yaşananları doğruladı, ancak faillerin 'teröristler' olduğunu iddia etti. Devlet televizyonunun ve resmi haber ajansı SANA'nın haberlerine göre, ordu birlikleri, teröristlerin baskılarına karşı kendilerinden yardım isteyen sivil halkın talebi üzerine bölgeye intikal etti. Haberde, katliamdan silahlı muhalifler sorumlu tutularak olayın dış müdahaleye zemin taşıma amacı taşıdığı iddia edildi. Olayın özellikle sosyal medya aracılığıyla duyurulmasından sonra dünyada tepkiler çığ gibi büyürken, dün Şam, Halep, İdlib ve Haseki kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi. Arap Birliği ve BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın da olayda sorumluluğunun bulunduğunu ifade eden muhalifler, dünkü gösterilerinin ismini "Rusya ve İran'ın piyonu Annan'ı Düşürme Cuması" koydular. Muhalifler, sosyal medya üzerinden oluşturdukları birçok platformda, Kofi Annan'a olan kızgınlıklarını dile getirdiler. Bir muhalif "Annan'ın misyonu, Esad'a iktidarda kalarak daha fazla katliam ve cinayet işlemesi için zaman kazandırmaktan başka bir işe yaramıyor" dedi. Annan ise, Şam yönetiminin kendisine verdiği sözlerde durmadığını söyleyerek, saldırıları kınadığını kaydetti. Rusya Dışişleri Bakanlığı da katliamı kınarken, olayın Suriye'de mezhep çatışması çıkarmak isteyenlerin işine yarayacağını belirtti. Rusya Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Annan'ın, Suriye'de yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere 16 Temmuz'da Moskova'ya gideceğini açıkladı. Çin hükümeti, BM Güvenlik Konseyi'ne İngiltere tarafından sunulan Suriye karar tasarısı üzerinde ciddiyetle çalışacaklarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Weimin, Güvenlik Konseyi üyelerinin konu üzerinde konsensüse varmaları gerektiğini dile getirdi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre dün diğer kentlerde de 44 kişi hayatını kaybetti.

30 YIL ÖNCE HAMA
Tarihe 'Hama Katliamı' olarak geçen en büyük olay, 2-27 Şubat 1982 tarihleri arasında yaşandı. Muhalifleri sindirmek üzere Hama'yı kuşatan Hafız Esad'ın kardeşi Rıfat Esad'a bağlı birlikler kenti dünyaya kapatarak katliam uyguladılar. Tam ölü sayısının bugüne dek kesin bir şekilde tespit edilemediği katliamda 30 binden fazla insanın hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Katliamın ardından Suriye halkında meydana gelen travmanın izleri ise hâlâ sürüyor.