Bu sese kulak verdim” diye konuştu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İsrail'in, “Anadolu Kartalı” tatbikatından çıkarılması konusunda halkın sesine kulak verdiklerini söyledi.
Türk halkının vicdanına sözcülük ettiklerini belirten Erdoğan, halkın tatbikata İsrail'in katılmasını istemediğini, bu nedenle tatbikatın uluslararası bölümünü ertelediklerini ifade etti. El Arabiya televizyonu Türkiye Temsilcisi Daniel Abdulfattah'ın sorularını cevaplandıran Erdoğan, “Anadolu Kartalı” tatbikatına İsrail'in katılmamasına ilişkin soruya şu cevabı verdi: “Bu konuyu istişare ettik ve dedik ki bu tatbikat yapılsın ama İsrail olmasın dedik. Ben halkımın sesi olmalıydım. Halkım İsrail'in bu tatbikata katılmasını istemiyor. Bizim İsrail'le ticari ve askeri konularda münasebetlerimiz mevcut. Bölgede diplomatik hassasiyetler mevvut. Bu hassasiyetleri gözönüne almak istedik.”

DAVOS'TA HAKLIYDIM

Erdoğan, Davos'taki çıkışıyla ilgili bir soruyu cevaplandırırken de, orada hak dilinin sözcüsü olmaya ve haklıya hakkını vermeye çalıştığını bildirdi. Davos'ta kanaatlerini dile getirdiğini ifade eden Erdoğan, tutumunda haklı olduğunu ve orada söylediklerinin doğru olduğunu belirtti.

BARIŞ İKLİMİ YAYILIYOR

Ortadoğu'da iyi ilişkilerin geliştirilmesi için çok önemli adımların atıldığını belirten Başbakan Erdoğan, Beşşar Esad'ı örnek göstererek, “ Sayın Beşşar Esad, bizim talebimiz üzerine Suudi Arabistan'ı ziyaret etti ve diğer tarafı da davet etti. Biz ona, önerimizi dikkate aldığı için müteşekkiriz. Suudi Kralı da Şam'ı ziyaret etti ki, bu da olumlu bir durumdu” diye konuştu. Erdoğan, Suriye ile başlatılan vize muafiyetinin diğer bölge ülkeleri arasında da genişletmek istediklerini söyledi.

Erdoğan, bir soruya karşılık, bölgede nükleer silah istemediklerini İranlı yetkililere de söylediklerini kaydetti. Erdoğan, İranlı yetkililerin de nükleer silah üretmediklerini, nükleer programlarının barışçıl amaçlı olduğunu dile getirdiklerini belirtti. Başbakan Erdoğan, nükleer silahların İsrail'de de bulunduğunu, ancak kimsenin bu ülkeden bahsetmediğini ifade etti.


Azerilere Karabağ güvencesi

Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan ilişkileri normalleştirme protokolünün ardından Ankara dün Azerbaycanlı milletvekillerini konuk etti. Başbakan Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Meclisinde bulunan çeşitli partilere mensup 11 milletvekili ile görüşerek Türkiye Azerbaycan ilişkilerini değerlendirdi. Erdoğan, Karabağ sorununun çözümünü önemsediklerini ve bu sorunun çözülmesi için gerekli mücadeleyi verdiklerini Azeri milletvekillerine aktardı. Görüşmeye katılan milletvekilleri de Erdoğan'ın Türk-Azeri ilişkileri konusunda verdiği olumlu mesajlar nedeniyle memnun ayrıldıklarını ifade ettiler. Ermenistan'la imzalanan protokole karşı olmadıklarını ancak bu süreçte Karabağ sorununun da çözümünün mutlaka sağlanmasını istediklerini kaydettiler.

Görüşmeye katılan iktidardaki Yeni Azerbeycan Partisi milletvekillerinden Samed Seyidov, görüşmeden “çok hoş duygularla” ayrıldıklarını söyledi.


Açılım için yasa çıkabilir

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin Başbakan Erdoğan'a iade ziyaretinin gündeminde açılımlar yer aldı. Erdoğan görüşmede, demokratik açılım sürecinde bazı yasaların çıkması gerekebileceğini ifade ederek, 'Bu, dayanışma içinde olması gereken bir süreç' dedi./yeni şafak