AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, düzenlediği basın toplantısında gündemi değiştiren içki yasağı haberlerini değerlendirdi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, içki satışına sınırlama getiren düzenlemeye ilişkin eleştirileri yalanladı. Çelik, hazırlanan yönetmelikte yer aldığı iddia edilen düzenlemelerin gerçeği yansıtmadığını "kuyruklu yalan" ifadesiyle dile getirirken, "Anayasanın yasaların ve uluslararası sözleşmelerin hükümlerine dayalı olarak bireyleri ve kamuyu korumayı esas alan düzenlemeler yapılıyor. Bunun esas amacı budur" dedi.
Çelik AKP Genel Merkezi"nde düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özellikle son günlerde içki yasağı, heykel tartışması ve Mersin"deki öğrencilerin 45 cm yakınlaşması haberlerini değerlendiren Çelik "Son günlerde irtica yaygarası yok. 28 şubat döneminin bayat yöntem ve argümanları ile sanki hükümetimiz özel hayata yaşam biçimine müdahale ediyormuş gibi özel zevklerine ve tercihlerine sınırlama getiriyormuş gibi bir atmosfer oluşturulmaya çalışılıyor" diye konuştu. Çelik içki satışına sınırlama getirdiği öne sürülen yönetmelikle ilgili değerlendirmesinde iddiaların hiçbirinin doğru olmadığının altını çizerek şöyle devam etti:
"ABD"de de alkol satın alma yaşı 21. Türkiye"de 18. Dünyanın her yerinde alkol ve sigara ile ilgili bunların üretimi ile ilgili bunların satışı ile ilgili bunların reklamı ile ilgili sunumu reklamı ile ilgili kanunlara veya yönetmeliklerle yapılmış düzenlemeler vardır. Kanunlardaki ve yönetmeliklerdeki hükümleri yerine getirmek kaydıyla isteyen bunların üretimini de yapabilir bunların satışını da yapabilir. Bunların sunumunu da yapabilir. Bunların tüketimini de yapabilir. Bu konuyla ilgili bir hükümetin tavrından kaynaklanan hükümetin tercihi olan bir kısıtlama söz konusu değildir. Neye dayanarak bu yönetmelik hazırlanmıştır. Anayasanın 58 maddesi gençlerin alkol bağımlığından korunası hükmünü getirmektedir. Devlete bunu görev ve vazife olarak vermektedir. Artı 4207 sayılı kanun artı 4733 sayılı kanun bu konularda alkollü içecekler ve tütünlü mamullerle ilgili olarak bazı kısıtlamalar ve yasaklar getirmektedir. Bu yönetmelik bu çerçevede hazırlanmıştır. Bunun dışında bizim uluslar arası taraf olduğumuz imza attığımız bazı deklarasyonlar vardır. Bu yönetmelik hazırlanırken bu göz önünde bulundurulmuştur."
-"ALKOLLÜ İÇECEK ADI TAŞIYAN SPOR KULÜBÜ OLMAZ"-
Çelik bugün bir gazetede yer alan alkol satın alma yaşının 24"e çıkarıldığı yönündeki haberi "Bu bir kuyruklu yalandır" sözleriyle değerlendirdi. Çelik Efes Pilsen Spor Kulübü"ne yönelik ise "Bir Alkollü içeceğin adını taşıyan spor kulübü olabilir mi. Yönetmelik olamaz diyor. Bu bütün dünyada böyledir. Yönetmelik diyor ki 6 ay kurumlar kuruluşlar satışını yapan üretimini yapanlar sunumunu yapanlar 6 ay süre veriyoruz. Adı geçen spor kulübüne bir yıl süre veriyor. Bu yönetmelik çerçevesinde gerekli düzenlemeleri yapın. Size 6 ay bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmak yönetmeliğe kendinizi uydurmak gibi bir süre veriyoruz. Bu da son derece makul bir süredir" diye konuştu.
-"DANANIN ALTINDA BUZAĞI ARANMASIN"-
Çelik düzenlemenin insanların alkol tüketimine mani olmak için yapılmadığını ifade ederek şunları söyledi:
"İnsanların alkol tüketimine mani oluyor şeklindeki haberler bunun da muhafazakar olan hükümetin zihniyeti ile ilişkilendirilmesi kesinlikle doğru değil. Anayasanın yasaların ve uluslar arası sözleşmelerin hükümlerine dayalı olarak bireyleri ve kamuyu korumayı esas alan düzenlemeler yapılıyor. Bunun esas amacı budur. Bireyi korumak kamuyu korumak mesele bundan ibarettir. Birisi diyor ki yılbaşı sepetine koyamazsınız. Eşiniz dostunuz size hediye olarak aldı yılbaşı sepetine koydu bunu kim denetleyecek. Uç örneklerden hareket ederek kimse dananın altında buzağı aramasın. Mesele bundan ibarettir."
-HEYKEL TARTIŞMASI-
Çelik Başbakan Erdoğan"ın Kars"taki anıta ilişkin "ucube" ifadesini kullanması üzerine çıkan tartışmaları da değerlendirdi. Bir sanat eserine karşı kişilerin beğenilerini ya da eleştirilerini dile getirme özgürlüğüne sahip olduğunu kaydeden Çelik, "Bu bir düşünce özgürlüğüdür. Bu bir hissetme özgürlüğüdür. Kimsenin neyi hissettiğine siz karar veremezsiniz. Bu Sayın Başbakan için de geçerlidir. Kars"taki olayla ilgili bakan açıklama yaptı. Sit alanı içinde yapılmıştır buradan kaldırılması gerekiyor. Bunun üzerine kıyametler koparmanın anlamı var mı" dedi.
Çelik Mersin"de öğrencilerin 45 cm"den fazla birbirlerine yaklaşmamaları konusunda çıkan haberleri de doğru bulmadığını sözlerine ekledi.
Milliyet