İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Hüseyin Erkan, yabancıların yanı sıra, yerli yatırımcının da halka arz beklediğini belirterek, 'Halka arzın tam zamanı. Özelleştirme İdaremiz de halka arzı mutlaka düşünsün' dedi.
Erkan, krizden dünyadaki bankacılık sektörünün etkilendiğini düşünen yatırımcıların, Türkiye'de de aynı şeyin olmasını bekleyerek piyasadan çekildiğini, özellikle de banka hisselerini sattığını söyledi.

BANKA YATIRIMLARI GERİ DÖNDÜ

Ancak yıl sonu bilançolarında ve bu yılın ilk çeyreğinde bankaların çok iyi karlar elde ettiğinin görüldüğünü kaydeden Erkan, 'Bu defa uluslararası yatırımcılar burada bir şeyin yanlış gittiğini düşünerek, hemen tekrar bankacılık sektörüne yatırıma başladılar. Bankacılık kağıtlarını almaya başladıklarında borsada ciddi artış oldu' dedi.

İMKB'nin dünyada en iyi performans gösteren 2. borsaolduğunu vurgulayan Erkan, endeksin yılbaşına göre yüzde 65'in üzerinde arttığını kaydetti.

2010 ALINMAYA BAŞLANDI

2010'un olumlu beklentilerinin borsada yavaş yavaş alınmaya başlandığını aktaran Erkan, 'Türkiye'de halka arz için hava çok iyi. Şu anda çok iyi bir hava yakalanmış durumda' dedi. Çok ciddi halka arzlara hem yurt dışından, hem de yurt içinden güzel talep gelebileceğini vurgulayan Erkan, "Şu anda Türkiye'de ciddi şekilde büyük şirketler halka arz edilirse, bunlara olan talebin fazla olacağını düşünüyorum. Yabancı yatırımcılar devamlı bize geliyor, soruyor. Ben halka arz için yıl sonuna kadar 1-2 tane orta ölçekte veya büyük ölçeğe yakın şirket gelecek diye bekliyorum" dedi.


Küçük yatırımcı kalmadı

Erkan, yeni dönemde küçük yatırımcıya tavsiyelerinin sorulması üzerine de öncelikle Türk piyasasında çok fazla küçük yatırımcı kalmadığını belirtti. Küçük yatırımcıların geçmişte yaşadığı sorunların henüz çözülemediğine işaret eden Erkan, bunun da piyasamız açısından büyük eksiklik olduğunu vurguladı. Erkan, küçük yatırımcılara şunları tavsiye etti:

"Bence küçük yatırımcı parasının tamamını hisse senedine yatırmasın.

Hisse senedine de yatırım yapan yatırım fonlarını tercih etmeli. Küçük ölçekli tasarruflar daha profesyonelce yönetilen fonlar içinde değerlendirilirse daha uygun olur. Profesyonelce yönetildikleri için küçük yatırımcıları bilmeden zarara uğradıkları alımlardan korur. Hisse senedi dediğimiz olay bir şirketin ortağı oluyorsun. o şirket 1 sene, 3 sene çok iyi gidebilir. Sonra işleri kötüleşebilir. onlar, şirketleri yakından takip ediyorlar."


10 binin üzerinde yeni hesap

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, yerli yatırımcının da piyasaya girmeye başladığını, bunun da kendileri açısından pozitif bir gelişme olduğunu ifade etti. Yılbaşından bu yana Merkezi Kayıt Kuruluşuna, 10 binin üzerinde yerli yatırımcının yeni hesap açtırdığını bildiren Erkan, 'Üstelik yeni halka arz yok. Buna rağmen yerli yatırımcımız yeniden piyasaya gelmeye başladı. Bunda krizden çıkıyoruz beklentilerinin olması de etkili. Ayrıca getirilerde tek haneli rakamlara indik. İnsanlar daha yüksek getiri arıyorlar. Bunun sonucu olarak hisse senetleri piyasasını alternatif olarak görmeye başladılar' dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin erkan, Türkiye'nin krizden nispeten daha az yara almış olmasının ve olumlu performans göstermesinin yabancı yatırımcı açısından iştah artıran bir olay olduğunu dile getirdi.

TOBB borsaya can verecek

İMKB Başkanı Erkan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte bu ay halka arz seferberliği başlatacaklarını da bildirdi. Çeşitli illerdeki odalarda toplantılar yapacaklarını, başkanlara kendi bölgelerinde neler istendiği konusunda bilgi sunacaklarını anlatan Erkan, bu toplantılara aracı kurumların, kurumsal yatırımcıların ve yerli yabancı danışman firmaların da katılacağını söyledi. Şirketlerin, toplantılarda yatırımcılarla doğrudan görüşme imkanı bulacağını da kaydeden Erkan, 'Dünyada özel sermaye kolları var. Türkiye'de de çok faaller. Yatırım yapabiliyorlar, azınlık ortağı oluyorlar. Bunlar 3-4 sene sonra da halka açılıyor mesela. Bu şekilde halka açılan şirketlerimiz çok daha başarılı oluyor' açıklamasında bulundu./yeni şafak