Küresel resesyon ve Euro Bölgesi’ndeki borç krizi dünya piyasalarını sarsmaya devam ederken, hisse senetlerini bu yıl halka arz eden şirketler de yatırımcıları adeta zarara boğdu. Sermaye Piyasası Kurulu ve İMKB’nin başlattığı halka arz seferberliği kapsamında bu yıl 2’si Gelişen İşletmeler Piyasası’nda (GİP) olmak üzere toplam 25 şirket halka açıldı. Halka açılan şirketlerin 16’sının fiyatı, halka arz fiyatının altına gerilerken, 9 şirket yatırımcısına kazandırdı. Halka arzın ardından yaşanan düşüşte küresel piyasalardaki krizin yanı sıra şirket değerlemelerinin de etkili olduğu belirtiliyor. Bu yılki halka arzlar içerisinde en fazla değer kazanan hisse, GİP’te halka açılan Berkosan’da gerçekleşti. Berkosan halka açıldığından bu yana yüzde 291,1 oranında değer kazandı. 
 
Bedduadan kurtulamadı 
Hisse senetlerini bu yıl halka arz eden şirketler içerisinde yatırımcılarına en büyük hayal kırıklığını yaratan şirketler Kiler Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ve Kiler Alışveriş oldu. Halka arzdan sonra Kiler GYO yüzde 58, Kiler Alışveriş ise yüzde 53,6 değer kaybetti. Kiler GYO’nun nisan ayında gerçekleşen halka arzında fiyat aralığı 5.10-6.10 TL olarak belirlenmiş, nihai halka arz fiyatı ise 6.10 TL olarak gerçekleşmişti. O dönemde açıklama yapan Kiler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nahit Kiler, halka arzdaki fiyatın yüzde 53’e varan oranda iskontolu olduğunu belirterek, “İskontonun nedeni, yaptığımız halka arzın başarılı olmasını, yatırımcının kazanmasını istememiz. Yatırımcıdan beddua almamak için iskontoyu yüksek tuttuk” diye konuşmuştu. 
 
Fakat çok yüksek olduğu iddia edilen iskontoya rağmen Kiler GYO hisseleri 6.10 TL’den 2.56 TL’ye geriledi. Kiler GYO’nun işlem görmeye başlamasından bu yana İMKB yüzde 25, Gayrimenkul Yatırım Ortaklıkları Endeksi yüzde 30 düştü.