Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Nevruz'un, devletin değil, halkın bayramı olduğunu söyledi.

Nevruz kutlamalarında yaşamını yitiren parti yöneticileri ve polislere Alllah'tan rahmet dileyen Kaplan, ölümlerin tek sorumlusunun ''yasakçı, saldırgan, despot, mazoşist bir anlayışla davranan Hükümet'' olduğunu söyledi.

 

Ahmet Türk'e yapılan saldırı

Batman'da Mardin Milletvekili Ahmet Türk'e atılan yumruğun, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan'a ve milletin iradesine vurulduğunu söyleyen Kaplan, ''Moraran TBMM, demokrasidir. Parti grupları oluyor, liderlerden biri Türk'e yapılan saldırıyı kınamıyor. Utanıyorlar, susuyorlarsa, o yumruğun, o saldırganın ortağıdırlar, atanlarla aynı saftadırlar'' dedi.

 

Cizre'de yaşananlar

Kaplan, Cizre'de, ''halk düşmanmış gibi bir saldırının olduğunu'' öne sürerek, burada parti binasının önünde yaşananlara ilişkin fotoğraflar gösterdi. Kaplan, saldırılardan sonra parti binasının dışındaki bir sokaktan açılan ateş sonrası, bir polisin vurulduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Sanki parti binasından ateş edilmiş gibi haberler veriliyor. Partiyi hedef haline getiren bir yaklaşımla provokatif haberler yayınlanıyor. O zaman buyurun, Cizre'deki MOBESE kameralarının bütün kayıtlarını kamuoyuna açın. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu Cizre'ye davet ediyoruz, olayı yerinde görsünler. Hiç kimse, orası bu ülkenin parçası değilmiş gibi susma hakkına sahiptir. 4 parti grubu da gelsin, halkla konuşsunlar. Burası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir toprak, orada yaşayan halkımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır.''


''Yarın basın toplantısında değerlendirecekler''

Kürt sorunun çözümü için yeni bir konsepten bahsedildiğine yönelik haberlerin sorulması üzerine Kaplan, ''Demokrasilerde yetkililer, başbakan, hükümet vardır. Açıklama yapılırsa, onun üzerinden yapılır. Bu konuda yarın eşbaşkanlarımız, Diyarbakır'da bir basın toplantısıyla, bu konuyu kapsamlı değerlendirecekler'' dedi.

Müzakerelere kapalı olmadıklarını ifade eden Kaplan, 5 yıldır parlamentoda bulunduklarını, liderler düzeyinde sadece tek görüşme yapıldığını, alt düzeydeki görüşmelerin de istenilen düzeyde gerçekleşmediğini belirtti.