KTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Rum seçilmişlerin Ada'da kapsamlı bir anlaşma için Kıbrıs'taki gerçekleri ve yerleşmiş BM parametrelerini hala idrak edemediklerini belirterek, KKTC'nin, Kıbrıs Türk halkının Ada üzerindeki meşru hak ve çıkarlarının en büyük garantisi olduğunu vurguladı.

Özgürgün, Kıbrıs Rum yönetimi Meclis Başkanı Yanakis Omiru'nun hafta içinde, KKTC'nin 28. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı kınama içerikli açıklamasına, yazılı açıklamayla yanıt verdi.

Hüseyin Özgürgün, açıklamasında, ''Omiru'nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 28. kuruluş yıl dönümü nedeniyle sarf etmiş olduğu sözler Rum seçilmişlerin Kıbrıs'taki gerçekleri hiç anlamadıklarını ve kapsamlı bir anlaşma için gerekli olan yerleşmiş BM parametrelerini halen daha idrak edememiş olduklarını açıkça göstermektedir' ifadesini kullandı.

Omiru'nun yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun tarihi ve hukuki gerçeklerini olabildiğince çarpıttığını ve Kıbrıs sorununun çıkmasında ve devamında esas sorumlu olan Rum tarafını mağdur taraf olarak göstermeye çalıştığını kaydeden Özgürgün, bazı gerçeklerin bir kez daha vurgulanması gerektiğini belirtti.

Ada'daki sahte devletin, 1960 ortaklık cumhuriyetinin 1963 yılında fiilen ve hukuken yıkılarak tamamen Rumlardan oluşan bir yapıya dönüşen Kıbrıs Rum Yönetimi olduğunu kaydeden Özgürgün, ''Uluslararası camiada söz sahibi bazı büyük güçlerin kendi siyasi çıkarları doğrultusunda Rum tarafının 'Kıbrıs Cumhuriyeti' olarak tanınıyor olması, bu Rum devletinin hukuken ve fiilen Kıbrıslı Türkleri ve tüm Ada'yı temsil etmediği gerçeğini değiştirmemektedir'' ifadesini kullandı.

Özgürgün, şöyle devam etti:

''Omiru'nun uluslararası hukukun artık Kıbrıs için de uygulanması ve yasa dışılığın geri alınması çağrısı, uluslararası hukukun Kıbrıs'ta iki eşit halk olduğunu garanti altına alan uluslararası antlaşmalar çerçevesinde uygulanması ve sözde Kıbrıs Cumhuriyeti'nin tüm Ada'yı temsil etmediğinin teslim edilerek bu yasa dışılığın geri alınmasıyla mümkün olabilecektir.

28. kuruluş yıl dönümünü kutladığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Türk halkının Ada üzerindeki meşru hak ve çıkarlarının en büyük garantisidir. Rum tarafı, tüm Kıbrıs'ı temsil ettiği rüyasından uyandığı gün Ada'da adil ve kalıcı bir çözüme ulaşmak mümkün olabilecektir.''