Özellikle 'Balyoz' ve 'Ergenekon' gibi davalar için hakimleri 'kıskaç' altına alan Yargıtay, kararını yeniden gözden geçirecek

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Mehmet Haberal'ın tazminat davası açtığı hakimlerle ilgili tazminat miktarını, karar düzeltme isteminin neticelenmesi sonrasına bıraktı. Hakimlerin avukatları tarafından yapılan karar düzeltme başvurusunun Daire tarafından Hukuk Genel Kurulu'na gönderildiği öğrenildi.

Ergenekon davası sanığı Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Haberal, kendisini tahliye etmedikleri gerekçesiyle 9 hakim hakkında tazminat davası açmıştı. Haberal tarafından tazminat istenen hakimlerin 1. sınıf hakim olması sebebiyle dava Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'nde görülmüştü. Daire, hakimleri bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkum etmişti. Hakimlerin avukatları tarafından yapılan itiraz üzerine dava Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na gitmişti. Daire'nin verdiği kararı onayan Genel Kurul, tazminat miktarının ise yeniden belirlenmesine hükmetmişti. Bu gelişme üzerine dosya tazminat miktarının yeniden belirlenmesi Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne gönderilmişti.

KARAR DÜZELTME İSTEMİ

Mehmet Haberal'ın açtığı dava sonrası tazminata mahkum olan hakimler, Genel Kurul'un kararı tebliğ edilince önceki gün 'karar düzeltme' talebinde bulunmuştu. Genel Kurul'un kararı doğrultusunda Yargıtay 4. Hukuk Dairesi de tazminat miktarını belirlemek için yapacağı görüşmeyi erteledi. Daire, Genel Kurul'un karar düzeltme istemi kapsamında vereceği karar sonrası tazminat miktarını belirleyecek. Yargıtay Genel Hukuk Kurulu'nda incelemesi devam eden dosyanın akıbeti, özellikle 'Balyoz' ve 'Ergenekon' gibi büyük ölçekli çete davalarına bakan hakimler için önem taşıyor. Ergenekon Terör Örgütü'nün tutuklu sanığı Mehmet Haberal hakkında 'salıverme' kararı verilmediği gerekçesiyle hakimlere tazminat ödeme cezasının verilmesinin, hakimlerin bundan sonra 'bağımsız' karar vermelerini zorlaştıracağı belirtilmişti. Zaten 'Ergenekon' ve 'Balyoz' davalarına bakan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin hakimlerine sanıklarca açılan tazminat davalarının sayısı 40'ı bulurken, istenilen tazminat miktarı ise 480 bin lirayı aşmış durumda.

YASAL KORUMA GELDİ

12 Ocak 2011'de yasalaşan 'Hukuk Muhakemeleri Kanun Tasarısı' hakimlerin bağımsız karar verebilmeleri adına büyük önem taşıyor. Yeni düzenlemeyle birlikte hakim ve savcılar aleyhine açılacak tazminat davaları 'devlete açılmış' olarak kabul edilecek. Devlet aleyhine açılacak tazminat davaları ise, miktar veya değerine bakılmaksızın, ilgili hakim veya savcının görev yaptığı yerdeki asliye hukuk mahkemelerinde görülecek.