Karara şerh koyan mahkeme başkanı Akçay şüphelilerin tek faaliyetinin kitap yazmak ve yayıncılık olduğunu söyledi.
 
Ergenekon soruşturmasında tutuklanan gazeteciler Ahmet Şık, Doğan Yurdakul, Sait Çakır, Coşkun Musluk, Barış Terkoğlu’nun avukatları, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi nöbetçi hakimliğine sundukları tahliye talebi reddedilince, itirazlarını 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyetine yaptılar. Heyet tahliye taleplerini oy çokluğu ile reddetti. Üye hakimlerin tutukluluk halinin devamına şeklinde görüş bildirdiği kararda, şüphelilerin üzerlerine atılı suçun niteliği ve atılı suç için ceza yasasında öngörülen ceza süresi, dosyada yapılan aramalarda ele geçenlerle ilgili tutanakları, iletişim tespit tutanakları içeriklerinin göz önüne alındığı belirtildi. Şüpheliler açısından kuvvetli suç şüphesinin var olduğu, ayrıca şüphelilerin delilleri karartma ve yeni delil elde edilmesine engel olma tehlikesinin bulunduğu, şüpheliler hakkında bu aşamada adli kontrol hükümlerinin uygulanmasının yetersiz kalacağı ifade edilen kararda şüphelilerin tutukluluk hallerinin devam etmesine karar verildi.
 
Muhalefet şerhi
 
Üye hakimlerin kararına muhalefet eden mahkeme Başkanı Şeref Akçay, şüphelilerin tahliyesi yönünde oy kullandı. Başkan Akçay, soruşturma ile ilgili tüm dosyaların gönderilmesi için savcılığa yazı yazıldığını ancak toplamda 27 klasörün gönderildiğini belirtti. İncelenen klasörlerde de başka bir şüphelinin arandığına dair herhangi bir belgeye rastlanmadığına dikkat çeken Akçay, gerekçelerini şöyle sıralarken Ahmet Şık’a yöneltilen soruları örnek gösterdi. Şık’a yöneltilen 24 sorudan 11’inin İmamın Ordusu kitabıyla ilgili olduğunu hatırlatan hakim şüphelilerin tek faaliyetlerinin yayın yapmak, kitap yazmak ve benzeri faaliyetler olduğunu söyledi.
 
Mevcut dellilerle şüphelilerin Ergenekon davasının sanıklarıyla birlikte hareket ettiğine hükmedilemeyeceğini ileri süren Hakim Akçay’ın muhalefet şerhinin ana hatları şöyle:
 
1- “Yapılan soruşturma bağımsız, tarafsız, adil ve insan vicdanına uygunluk kıstaslarına uygun değil “
 
2- “Şüphelilerin emniyetteki delilleri nasıl karartacakları izah edilmemiştir”
 
3- “Kitabı daha yayınlanmamıştır bile. Buna rağmen yayınlama düşüncesinde olduğunu belirterek bu kişiyi örgütle irtibatlandırmak hukuken mümkün değildir”
 
4- “ Bugüne kadar hiçbir yayıncı hakkında veya yazan kişi hakkında örgüt üyesi olduğu gerekçesi ile ülkemizde verilmiş tek bir karar yoktur.”
 
Şike kararını örnek gösterdi
 
İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, aynı zamanda bazı şüphelilerin soruşturmadaki kısıtlamanın kaldırılması talebini de oy çokluğu ile reddetti. Mahkeme Başkanı Şeref Akçay bu karara da muhalefet ederek şike soruşturmasını örnek verdi: “Günümüzde şike dosyası olarak bilinen ve yine kısıtlama olması nedeniyle şüphelilerin ve vekillerinin inceleyemediği dosyadaki bir kısım evrakların Türkiye Futbol Federasyonu ’na verilmiş ve daha sonra da kısıtlama kararı kısmen kaldırılarak şüphelilerin ve vekillerinin dosyayı inceleme imkanı sağlanmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus tüm dosya hakkında gizlilik kararı varken ve tüm dosya futbol federasyonuna verilmediği halde kısıtlama kararının kaldırılmış olmasıdır ” dedi. “Uygulamada yasal olarak bu tür tasarruflarda bulunulma imkanı olduğuna göre bundan her şüphelinin ve her şüpheli vekilinin eşitlik kuralı gereğince yararlanması gerekir ” diyen Başkan, kısıtlama kararının kaldırılması yönünde oy kullandı.