Balyoz darbe planı soruşturmasından tutuklu zanlıların toplu tahliyesine imza atan İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimleri Yılmaz Alp ile Tuncay Aslan'ın özel yetkileri kaldırıldı. HSYK, Alp'i Fatih Asliye Ceza Mahkemesi'ne, Aslan'ı ise isteği doğrultusunda Bakırköy Adliyesi'nde görevlendirdi. HSYK'nın atama kararı üzerine açıklama yapan Alp, tayin talebinde bulunmadığını belirterek, "Talebim yoktu ama müstakil bir mahkeme bekliyordum" diye konuştu. Kurul'un Alp hakkındaki atamayı res'en yaptığı öğrenildi.

'Balyoz'culara toplu tahliye

HSYK tarafından görev yeri değiştirilen iki hakim, Balyoz soruşturmasında aralarında Çetin Doğan'ın da bulunduğu zanlıların tahliyesine karar vermişti. Alp nöbeti sırasında, Balyoz soruşturmasından tutuklu 19 kişinin tahliyesine karar veren Oktay Kuban'ın ardından yeniden tutuklanan 14 zanlıyı serbest bırakmasıyla dikkat çekmişti. Aslan ise, Alp ile birlikte 9. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti'nde oy çokluğuyla Balyoz tutuklularını tahliye etmişti.

DHKP'C'liler için beraat

Balyoz'da toplu tahliyeye imza atan Hakim Alp, daha önce terör örgütü DHKP-C üyeliğinden yargılanan sanıklara Yargıtay'ın kararına rağmen beraat istemesiyle gündeme gelmişti. Alp'in Ankara Hukuk Fakültesi-'nde okuduğu yıllarda elinde benzin ve mo-lotof kokteyliyle yakalandığı da ortaya çıkmıştı. Olayla ilgili olarak açıklama yapan Alp, 7 gün gözaltında tutulduğunu belirterek, Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi Başsavcılı-ğı'nın 26 Şubat 1991'de hakkında takipsizlik kararı verdiğini aktarmıştı.

Gökhan ÖZDAĞ