Türkiye tarihi bir dönemeçten geçiyor. Olmasına imkansız gözüyle bakılan birçok ilk gerçekleşiyor. Yıllardır tozlu raflarda bulunan ve kimsenin açmaya cesaret edemediği dosyalar ardı ardına açılıyor. Faili meçhul cinayetlerin üzerindeki sis perdeleri kaldırılıyor. Darbe yapanlar ve darbeye teşebbüs edenler mahkemelerde hesap veriyor. Bütün bunlar 12 Eylül referandumu ile yeniden yapılandırılan ve daha bağımsız hale getirilen yargı sayesinde oluyor. Türkiye gündemini belirleyen yargı mensuplarının şimdilerde büyük bir sıkıntısı var. Makamları gereği seslerini duyuramadıklarını belirten yargıçlar ekonomik durumlarının bir an evvel iyileştirilmesini istiyor. Amiri oldukları kişilerden bile daha az maaş aldıklarını belirten hakim ve savcıların tek isteği bu tezatın son bulması. Ekonomik sıkıntılarını tek dile getirebildikleri yer ise hakim ve savcıların üyesi olduğu ‘adalet.org’ adlı site. Sitede paylaşılan yorumların büyük çoğunluğunda hukukçuların sıkıntıları yer alıyor. Hakim ve savcılar sıkıntılarını anlatabilmek için bazen ilginç yollar da deniyor. adalet.org sitesinde paylaşılan şiirler bu yollardan sadece birisi.

Yakın zamanda sitede paylaşılan bir şiir var ki hakim ve savcılar arsında paylaşılma rekoru kırıyor. İşte o şiir:

“Cübbesini giymiş duruşma yapar hakimim/ zam benim ne haddime, ben kimim!/artık ümidim yok, oldukça sakinim,/hissiyatına set çekme koy ver gitsin. Savcı bey dert dinler, bugün maruzat/ maaşı azmış! kimse inanmaz buna az at/ görüyor halimizi tüm ilgili zevat, hissiyatına set çekme koy ver gitsin. Her gece yatmadan planlar yaptık/ ay sonunu getirmenin yollarını kaptık/ dosyaların arasında yolumuzdan saptık/ hissiyatına set çekme koy ver gitsin.”

Sitedeki dikkat çeken diğer yorumlar ise şöyle:

- Çok merak ediyorum ya, hergün gecelere kadar çalışan hafta sonu eve iş götüren bunca yıpranan hakim savcılar yaklaşık 2 yıldır zam istiyorlar. Yanımızda çalışan icra müdürleri, yazı işleri müdürleri bizden çok alıyor diyorlar, HSYK bastırıyor ama olmuyor.

- Madem ülke olarak büyüdük, acilen çözülmesi gereken hakim savcı maaşlarının bu ayıbı neden çözülmüyor?

- Ağzınıza sağlık. Bu kadar sorun yetmiyormuş gibi en ufak hatamızda birde soruşturulur, hakkımızda dava açılır hale geldik.

- Sorun, biz değiliz. Bizim üzerimizden maaş alan kamu personelinin sayısıdır.

- O zaman birileri çıkıp da ‘Türkiye’nin en büyük sorunu yargıdır’ derse onlara yargının en büyük sorunu nedir ya da nelerdir demek gerekir.