Adalet Bakanlığı, Başbakan Erdoğan"a "Kafatasçı" diyen gazeteci Tuncay Özkan hakkında açılan davanın reddedilmesi üzerine "yazılı emir" yoluna başvurdu. Adalet Bakanlığı"nın başvurusunu görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Özkan"ın "hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir televizyon kanalında kendisine "Kafatasçı" diyen gazeteci Tuncay Özkan hakkında "hakaret" ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Özkan, Başbakan Erdoğan"ı kastederek, “Türkleri bu kadar aşağılayan bir zihniyet faşizmdir. Faşist değilim dediği kafa, kafatasçı değilim dediği kafa kafatasçı. Nasıl kafatasçı hem de? Bir Başbakan ya da bir siyasi partinin lideri çıkıp diyorsa ki bu ülkedeki 25 milyon alevi İslam dışıdır, sapık mezheptir diyorsa o kişi faşisttir” sözlerini kullanmıştı.

Suç duyurusunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuncay Özkan"ın sözlerini "eleştiri" olarak değerlendirdi ve suç duyurusuna ilişkin "takipsizlik" kararı verdi. Başbakan Erdoğan, avukatları aracılığıyla karara itiraz etti.

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, sözlerin eleştiri olduğunu belirterek itirazı reddetti. Bunun üzerine karar kesinleşmiş oldu. Ancak, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Başbakan Erdoğan hakkında söylenen sözlerin eleştiri sınırlarını aştığını iddia ederek "yazılı emir" yoluna gitti.

Böylece, dosya Yargıtay 4. Ceza Dairesi"ne geldi. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Özkan"ın "hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğine karar verdi. Yargıtay, Özkan"ın "hakaret" suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğini ve iddianame düzenlenerek "kovuşturma başlatılması için yeterli şüphe nedenlerinin bulunduğu" şeklinde karar vererek Özkan hakkında verilen takipsizlik kararını bozdu.

Yargıtay"ın bu kararının ardından Tuncay Özkan hakkında Başbakan Erdoğan"a hakaret ettiği iddiasıyla dava açılacak.