Yeter Erdine - Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ''Hiçbir siyasi parti demokrasinin ve cumhuriyetin temel değerlerini tartışmaya açmamalıdır'' dedi.

Bir toplantıya katılmak üzere Malatya'ya gelen Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 29 Ekim'de Çankaya Köşkü'nde vereceği resepsiyona değindi.

CHP'nin ya da başka bir siyasi partinin, toplumun temel değerlerinden olan Cumhuriyet'i, özellikle Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile verilecek resepsiyonu tartışmaya açacakları kanaatinde olmadığını belirten Uslu, ''Sanıyorum CHP'den yapılan kimi açıklamalar bireyseldir. CHP organlarının, parti meclisinin bir kararı olmadığını düşünüyorum. Nitekim CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da benzer açıklamaları olmuştur. Hiçbir siyasi parti demokrasinin ve cumhuriyetin temel değerlerini tartışmaya açmamalıdır'' diye konuştu.

Hiçbir siyasi partinin kurumları yıpratacak davranışlarda bulunmaması gerektiğini düşündüğünü dile getiren Salim Uslu, şöyle konuştu:

''Resepsiyon sonuçta cumhuriyet coşkusunu hep birlikte paylaşmaktır. Cumhuriyet coşkusunu paylaşması gereken toplumun tüm kesimlerinin, tüm katmanlarının birlikte olması kadar doğal bir şey de yoktur. 'Cumhuriyet coşkusunu bu ülkede yaşayan insanların bazıları paylaşsın, bazıları paylaşmasın' diye düşünmek bana çok şık bir davranış gelmiyor.''

-BAŞÖRTÜSÜ KONUSU-

Uslu, son günlerde yaşanan başörtüsü tartışmasına ilişkin de, ''Herkes, başı örtülü, başı açık Cumhuriyet coşkusunu paylaşmalı'' dedi.

İnsanların başörtüsünden dolayı eğitim hakkından, istihdam hakkından, çalışma hakkından mahrum edilmesinin çağ dışı bir yaklaşım olduğunu ifade eden Uslu, şunları söyledi:

''Türkiye bugüne kadar bunun hem utancını yaşamıştır, hem de uluslararası platformlarda kadın istihdamını artıramamak gibi eleştirilerle karşı karşıya kalmıştır. Oysa kadın istihdamını artırmanın yolları vardır. Bunların bir kısmı tekniktir, bir kısmı politiktir. Politik kararlardan bir tanesi üniversite eğitiminden kadınların bir kısmının kılık kıyafetleri nedeniyle alı konulması. Daha sonra üniversite eğitimini tamamlayanların kamuda ve özel sektörde çalışma hakkının engellenmesi bize göre kadın istihdamını engelleyen önemli bir ideolojik nedendir. Bence Türkiye başörtüsü sorununu çözme konusunda önemli bir mesafe kat etmiştir.''

A.A.