Veli Küçük'ün komutanı Ergenekon: Vatan hainleri soyadımı kirletti
Silahlı terör örgütü Ergenekon'un ismini nereden aldığı tartışmaları sürerken, Veli Küçük'ün bir dönem komutanlığını yapan emekli Albay Necabettin Ergenekon'un (82) soyadının, terör örgütüne isim olarak verildiği ileri sürüldü.

ZAMAN gazetesinden AHMET DÖNMEZ'in haberi:

İddia ilk olarak tutuklu zanlılardan Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Akfırat'ın ifadesiyle dile getirildi. Veli Küçük'ün ajandasında da Necabettin Ergenekon'un adı geçiyordu. Soyisminin terör örgütü tarafından kirletildiğini savunan emekli albay, 'Ergenekonculara' sert tepki gösterdi: "Böyle müptezel, vatan haini bir örgüte adım verilemez. Hem benim, hem de Türklerin en önemli destanının adını kirlettiler. Haklarında dava açacağım."

Veli Küçük'ün bir dönem komutanlığını yapan emekli Albay Necabettin Ergenekon (82), soyadının 'Ergenekon' terör örgütüne verildiği yönündeki iddialara sert tepki gösterdi.

Emekli Albay, "Böyle müptezel, vatan haini bir örgüte adım verilemez. Hem benim adımı hem de Türklerin en önemli destanının adını kirlettiler. Dava açacağım." dedi. Söz konusu iddia son olarak eski gazeteci Tuncay Güney tarafından 32. Gün Programı'nda dile getirilmişti.

Silahlı terör örgütü Ergenekon'un ismini nereden aldığı konusundaki tartışmalar sürüyor. Örgütün adının önce Türklerin Ergenekon ovasından yeniden türeyişinin anlatıldığı destandan aldığı söylendi. Ardından iddianameyle birlikte 'Agharta' efsanesi konuşulmaya başlandı. Son olarak terör örgütünün adının bir dönem Veli Küçük'ün komutanlığını yaptığı öğrenilen emekli Albay Necabettin Ergenekon'dan alındığı ileri sürüldü. Bu iddia ilk olarak tutuklu zanlılardan Ulusal Kanal Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Akfırat'ın ifadesiyle dile getirildi. Veli Küçük'ün ajandasında da Necabettin Ergenekon'un adı geçiyordu. Küçük, 2005 yılına ait bir ajandaya "Necabettin Ergenekon'la görüşülecek" notu düşmüştü. Son olarak 32. Gün programına Kanada'dan canlı yayınla katılan eski gazeteci Tuncay Güney, iddialarını yineledi. Evinde Ergenekon'a ait belgeler bulunmasıyla dikkatleri üzerine çeken Güney, terör örgütünün adının bir zamanlar Veli Küçük'ün komutanlığını yapan Necabettin Ergenekon'dan aldığını ileri sürdü. İddialar emekli Albay Ergenekon'u kızdırdı. Küçük'ü 40 yıldır tanıdığını anlatan Ergenekon, kendisinin albaylığı sırasında Küçük'ün yüzbaşı olduğunu söyledi. Hiç ast-üst olarak görev yapmasalar da Küçük kendisine saygıda kusur etmediğini ifade eden Ergenekon, "Hayatım Maocularla, komünistlerle mücadeleyle geçti. 12 Eylül öncesi 'Ergenekon Albay' dendiğinde Adnan'ın içinde bulunduğu cenah titrerdi. Bunların hedefindeydim, uzun süre tehditler de aldım. Adımı bilerek dahil etmek istemişlerdir. Danıştay başkanına suikast düzenlemek gibi, sağı solu bombalamak gibi vatan sevgisiyle hiç ilgisi olmayacak, hatta PKK ile işbirliği yapmak gibi düpedüz vatan hainliği sayılacak işler yapan bir örgüte Ergenekon ismini takmışlar. Bu ismi kirletmeye hiç kimsenin hakkı yok." diye konuşuyor.

Veli Küçük, gaflete düşmüş

Operasyonun başlamasıyla birlikte duyduğu her şey onu biraz daha yıkmış. "Aklım havsalam almıyor. Veli ile Perinçek aynı çatı altında nasıl buluşabilir?" diye konuşan Ergenekon, Küçük'ün bu oluşumdan kendisine hiç bahsetmediğini ifade ederek, "Eğer önceden bilseydim Veli'ye bir güzel zılgıt çekerdim. Senin ne işin var kilisede? Kilisede nasıl bir vatanseverlik hülyası hareketlenebilir? Nasıl olur da Perinçek'le bir fikir, bir memleket meselesi etrafında aynı noktada buluşabilirler? Perinçek'in vatanseverlikle ne ilgisi var? Bunun adı gaflettir." diyor. Küçük'le en son 3-4 yıl önce telefonla konuştuklarını anlatan Ergenekon, "10 yıldır ise yüzyüze görüşmediklerini anlatıyor.

Tutuklananların tamamı piyon

Necabettin Ergenekon, Tuncay Güney'in "Veli Küçük, PKK'ya 6 bin adet silah gönderdi." iddiasına da oldukça kızıyor. Ergenekon, "Veli'nin böyle bir alçaklığı yapabileceğini benim aklım almaz. Fakat o kadar yüksek sesle dile getiriliyor ki, eğer doğruysa bu düpedüz vatan hainliğidir. Bunlar Türklerin kurabileceği oyunlar değil. Arkasında başka eller var. Veli de dahil, bu insanların tamamı birer piyon." diyor. Türkiye'de milli bir derin devlet olmadığını savunan Ergenekon, "Türkiye'de ABD ve İsrail güdümünde Siyonist bir derin devlet vardır. Bu, kendilerine Ergenekon diyen örgüt de bunun bir uzantısı olabilir." diyor. Necabettin Ergenekon ayrıca, Atatürk'ün isminin de Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından kullanıldığını anlatıyor.

'Baltacı' soyismini 'Ergenekon' olarak değiştirmiş

Ergenekon tutuklusu emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün 'Komutanım' dediği 82 yaşındaki emekli Albay'ın gerçek soyadı Baltacı. 1926 Erzurum doğumlu. İlkokul çağlarından itibaren Ergenekon ve Oğuz Kaan destanlarını dinleyerek büyüdü. Kendi ifadesiyle 'bir Ergenekon sempatizanı olarak yetişmiş'. Üsteğmenliği döneminde, kendisiyle aynı soyadı taşıyan ve hiç sevmediği bir insanla sürekli karıştırıldığı için mahkemeye başvurarak soyadını değiştirmiş. Ergenekon soyadını aldığı yılı tam hatırlamıyor ama "1960'lı yıllardı" diyor. 12 Eylül ihtilalinin ardından Adıyaman Sıkıyönetim Komutanlığı yaptı ve 1982 yılında emekli oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde dindar bir subay olarak tanındı. 2005 yılında Vakit Gazetesi'ne verdiği röportajda, türban yasağını eleştirmiş, imam hatip liselerinin önündeki kat sayı engelinin kalkmasını ve Kur'an kurslarının serbest olması gerektiğini savunmuştu.