Zağros saha sorumlusu Mehmet Can Gürhan tarafından planlanan eylem, başında Azap Siser kod adlı Ekrem Güney'in bulunduğu Küçük Cido Taburu tarafından gerçekleştirildi.

Önce Leyla Zana konuştu, 'Bu sorunu ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çöker' dedi. Ardından Kandilden mesajlar gelmeye başladı. Silah bırakmanın hatta barışın çok yakın olduğu söylendi. İşte böyle bir ortamda Türkiye yine kanlı bir saldırı, yine bir karakol baskını ile uyandı. Peki saldırı nasıl gerçekleşti? Olayı kimler planladı?

200 kişilik ekip

Vatan gazetesinin haberine göre; istihbarat birimlerinin yaptığı araştırmada eylemin emrini, PKK'nın şahin kanadında yer alan, Suriye asıllı, Bahoz Erdal kodadlı Fehman Hüseyin verdi. Bahoz Erdal eylem emrini Zağros alan sorumlu 'Reşit Dostum' ve 'Reşit Ersi' kod adların kullanan "Mehmet Can Gürhan'a verdi. Reşit Dostum da eylem için kendilerine 'Küçük kardeş taburu' anlamına gelen 'Küçük Cido Taburu'nu seçti. Bu gurubun başında ise eski Erzurum sorumlusu 'Azap Siser' kodadlı Ekrem Güney bulunuyor. Yaklaşık 200 kişiden oluşan bu ekip, Zap, Avaşin ve Basyan üzerinden sınırı geçerek eylemi gerçekleştirdi.

Çukurca da aynı ekibin işi

Kim bu PKK'lılar? Bahoz Erdal ismi daha önce de gündeme geldi. Özellikle Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin gerilmesinden sonra Bahoz Erdal, PKK'nın bütün kanlı eylemlerinin arkasındaki isim olarak dikkat çekti. Hatta Uludere olayında da savaş uçaklarının Bahoz Erdal'ın tespit edilmesi üzerine havalandığı ve kaçakçıları 'Bahoz Erdal ve adamları' olduğu düşünerek bombalandığı iddia edilmişti. Saldırıdaki ikinci isim Reşit Dostum ve Reşit Ersi kod adlarını kullanan Mehmet Can Gürhan. Gürhan'ın adı daha önce 19 Ekim 2011 tarihinde gerçekleşen Çukurca baskınında da geçmişti. 24 askerin şehit olduğu Çukurca baskınından sonra yürütülen operasyonlarda ele geçirilen bilgisayarda, baskının Mehmet Can Gürhan tarafından yönetildiğine dair belgelere ulaşılmıştı.

Telsiz konuşmaları

Azat Siser kod adlı ve Batman doğumlu Ekrem Güney bu baskında grubun başındaki isim olarak dikkat çekti. PKK'lı bu terörist gurubunun telsiz konuşmaları, emniyet tarafından tespit edilmişti. Son olarak Şubat ayı içinde PKK'lı teröristler Çukurca'ya 10 ayrı noktadan saldırı düzenlemiş ancak emniyet birimlerinin anında karşılık vermesi ile başarı sağlayamamışlardı. Bu olaydan sonra Mehmet Can Gürhan ile Ekrem Güney'in telsiz konuşmaları tespit edildi. İşte o konuşmalar...

Reşit Dostum: Rengin hazırlıklar tamam mı?

Rengin Botan: Tamam Başkan.

Reşit Dostum: Bak Rengin geçen sefer Çukurca olmadı Azad'ı uyar.

Rengin Botan: Tamam.

Reşit Dostum: Çukurca'da büyük zaafiyet oluşmuş. Arkadaşların moralleri bozuk.

Rengin Botan: Tamam Başkan bir daha olmayacak.

Rengin Botan: Azat orda mısın? Başkan söyledi.

Azat Sisar: Burdayım.

Rengin Botan: Hazırlıklar hızlandırılsın, arkadaşların moralleri bozuk geçenden dolayı.

Azat Sisar: Tamam bu sefer olacak. Arkadaşlar morallerini bozmasın Rengin.

5 yıl sonra yine aynı kader

21 Ekim 2007 tarihinde yine yürekler dağlandı. Dağlıca'daki komando taburuna yapılan baskında 16 asker şehit olurken 8 asker de kaçırıldı. Sınırı 4 kilometre geçerek gelen yaklaşık 200 PKK'lı tarafından gerçekleştirilen bu olay, terörle mücadelede özellikle korunaksız karakolları tekrar gündeme getirdi. Bu olaydan sonra TOKİ tarafından güçsüz karakolların güçlendirilmesi için düğmeye basıldı. 250 karakolun yenilenmesine karar verildi. 2008 yılında dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan tarafından TOKİ ve Milli Savumna Bakanlığı arasında protokol imzalandı. İmzalardan hemen sonra yaklaşık 150 karakolun inşaasına başlandı. Bu kapsamda 10 adet karakol da bitirildi ve TSK'ya teslim edildi. Dış duvarları roketatara dayanıklı olması için 80 santim kalındığında planlandığı ve roket bile işlemediği için adına 'kalekol' dendi. Yapılması planlanan karakollar arasında, dün sabah saldırıya uğraşan ve bir vadinin dibinde bulunan Yeşiltaş Karakolu da bulunuyordu. Konumu gereği büyük risk taşıyan ancak şimdiye kadar baskın yemeyen, ancak çevresinde bir çok çatışmanın yaşandığı karakol, aradan 5 yıl geçmesine rağmen yenilenemedi. Sonunda havan mermesinin isabet etmesiyle 8 Mehmetçik Yeşiltaş'ta şehit oldu.