Hague, yaptığı açıklamada, ''İngiltere bu sorumsuz eylemi çok ciddiye almaktadır. Bunun başka ve ciddi sonuçlarının olacağı açıktır'' dedi.

Olayların, diplomatların ve büyükelçiliklerin korunmasını güvence altına alan Viyana Konvansiyonunun ihlali anlamına geldiğini belirten Hague, ''Büyükelçiliğimizin yeterli önlemler alınarak korunması gerekirdi. Bunun yapılmaması hatasından İran hükümetini sorumlu tutuyoruz'' ifadesini kullandı.

Büyükelçilik çalışanlarının güvenliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin acilen alınması ve bu olayların kınanması için İran Dışişleri Bakanıyla görüştüğünü ifade eden Hague, İran'ın Londra Maslahatgüzarının İngiltere Dışişleri Bakanlığına çağrıldığını, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın ise olaylarla ilgili acil kabine toplantısı yaptığını kaydetti.

''Personelimizin güvenliği en büyük önceliğimiz'' diyen Hague, İngiliz vatandaşlarına İran'a seyahat etmeme çağrısında bulunduklarını ayrıca, İran'da bulunan İngiliz vatandaşlarına dışarı çıkmamalarını tavsiye ettiklerini bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Hague'in, yarın parlamentoda olaylara ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

İran parlamentosu, İngiltere ile diplomatik ilişkilerin seviyesinin düşürülmesine karar vermişti.

İngiltere-İran ilişkilerindeki gerginlik, İran'ın nükleer programı dolayısıyla devam ederken, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne geçen hafta ülkesinin İran bankalarıyla tüm bağları kestiğini açıklamıştı.