Operasyonda, casus programlar aracılığıyla telefon, ortam dinleme gibi birçok imkan sunan şebekenin 6 üyesi yakalandı. Gözaltına alınan 6 kişiden 4′ünün, yılbaşından bu yana, Beren Saat’in hayran sayfası ile bazı kamu kurumları, siyasi parti teşkilatları ve milletvekillerinin sayfalarının da aralarında yer aldığı bine yakın internet sitesini de hack’lediği belirlendi.
Geçen yıl aralık ayında İzmir Emniyeti Bilişim Suçları Şubesi’ne başvuran bir kadın, sevgilisinin kendisini dinlettiğinden süphelendiğini bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen ekipler, İzmir’de örgütün lideri olduğu iddia edilen O.G.’nin kurduğu “Sanal casus.org” ve “Sanalcasus.com” isimli web sitelerini takibe aldı. O.G’nin büro kiralayıp, kurduğu web sitesinde, “Casus telefon dinleme programı, yüklenir” reklamı verdiği belirlendi. İddiaya göre, Seda Sayan’ın bir televizyon kanalında yaptığı programa dört yıl önce çıkıp, sistemin nasıl yürüdüğünü anlatan O.G’nin, telefonun markasına göre 1200 ile 2 bin TL arasında değişen fiyatlarla, yurtdışındaki bir internet sitesinden yüklenen telefon dinleme programı sattığı tespit edildi.
Telefonlarına dinleme programı yükletenler arasında, kendi kocalarını dinleten kadınlar ile erkeklerin yanısıra dört çalışanını dinleten bir işadamının olduğu belirlendi. Site sahibi ile birlikte hareket eden “Nosleep” rumuzlu hacker B.K.’nin hacker arkadaşları F.K. (28), B.K. (21) ve M.D’nin (16), takma isimler kullanıp yerli ve yabancı bine yakın internet sitesini hack’lediği de belirlendi. Polis, şebekenin deşifresinin ardından dün sabah İzmir, Bursa ve İstanbul’da eş zamanlı baskınlar düzenledi. Operasyonda, internet sitesi sahibi O.G. (36) ve B.K. (26) ile F.K., B.K., M.D. ve S.K’yi gözaltına alındı.
Sanıkların, yurtdışı bağlantılı bir siteden programı aldığı, telefonlara yüklenen ve tespit edilemeyeceği ileri sürülen casus programlarla, telefon konuşmalarının yanı sıra ortam seslerini dinleme, arama bildirimi, mesaj içerikleri, yer tespiti ve rehberdeki kişilerin öğrenilebildiği anlaşıldı. Casus programın 5 dakika içinde kurulabildiğini kaydeden yetkililer, suç örgütünün, istenmesi durumunda program yüklü halde telefonu gönderdiği, alıcının da dinlemek istediği kişiye telefonu hediye ettiğini belirtti. Şebekenin bugüne kadar 500 bin lira gelir elde ettiği öne sürüldü.
Zanlılar tarafından hack’lenen internet siteleri arasında Beren Saat’in hayran sayfasının yanı sıra bazı milletvekillerinin, parti teşkilatlarının, üniversite, valilik, müftülük, müdürlük, borsa sitelerinin de yer aldığı öğrenildi. Emniyet yetkilileri, zanlıların sorgusunun sürdüğünü, 21 ilde, şebekeden program satın alarak yasadışı dinletme yapan 52 kişinin ifadelerini alınacağını bildirdi. Gözaltına alınan altı kişinin işlemlerinin tamamlanmasının ardından, adliyeye sevk edileceği belirtildi.