Kutluoğlu, yaptığı açıklamada, hac organizasyonunu Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yaptığını, kontenjanının bir kısmını ise TÜRSAB'a verdiğini söyledi.

Halen dokuz bakanlıktan oluşan Bakanlıklararası Hac-Umre Kurulu'nda yer alan TÜRSAB'ın görevinin takip, kontrol ve denetim olduğunu ifade eden Kutluoğlu şöyle devam etti:
''TÜRSAB 1991 yılından bu yana kendisine bağlı şirketlerin görevini layıkıyla yapması için gereken organizasyonları gerçekleştiriyor.

Bakanlıklardan oluşan Hac-Umre Kurulu, belirlediği kriterlere göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Diyanet İşleri ve TÜRSAB'a yetki veriyor.

Hac organizasyonu yalnızca vize alımı değil. Çok fazla görüşme ve işlem gerektiriyor. TÜRSAB, hem bu görüşmeleri hem de yaşanan sorunları çözme görevini üstleniyor. Ayrıca, organizasyonu yapacak acentelerin takip, kontrol ve denetimini yapıyoruz.

Yetki almış hiç bir acentemizin parasal olarak hacı adayını dolandırma ihtimali yok aslında. Çünkü acenteler, göndereceği kişi kadar bedeli olan teminat mektubunu vermek zorunda. Ayrıca, geçen yıl zorunlu tutulan sigorta yapma sistemi var. Ama tabii parayı geri alma garantisi, sorun yaşamayacak olmanın garantisi değil.''

''DOLANDIRICILIK OLUYOR''

Kutluoğlu, vatandaşın haccı yalnızca vize almak olarak algıladığını belirterek, şöyle devam etti:
''Haccı yalnızca vize almaktan ibaret diye düşünen vatandaşımız, vizeyi alıyor ama havaalanında kalıyor. Ayrıca bir de dönerci, berber gibi çalışma vizesi alıp satanlar var. Vatandaş bunu biliyor ama 'nasılsa vizem var geçerim' diye, yani bile bile geliyor ama hac bölgesine giremiyor.

TÜRSAB olarak biz, her yıl gazetelerde ilan yayınlarız, TÜRSAB izinli, onaylı acenteler dışındakilerle gidilmemesi konusunda. Ama ne yazık ki, insanlarımız bazen böyle yollara başvuruyor.''

Kutluoğlu, bu şekilde gelip havaalanında kalan kişilere yine de ya Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerinin ya da kendi elemanların havaalanından geçişleri konusunda yardımcı olduklarını belirterek, ''Ama sorun bununla da bitmiyor. Bu sefer buralarda barınacak yer, yeme içme gibi sıkıntılar başlıyor. Hacı adayları kendilerini sıkıntıya sokacak böyle yollara başvurmasınlar.'' /sabah