hayatının sonuna kadar gidemediğini varsayalım, Cenab-ı Hakk'ın ondan bu görevin sorumluluğunu alacağından hiçbir endişeniz olmasın'' dedi.

Hac kuraları, Diyanet İşleri Başkanlığı Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle çekildi.

Görmez, burada yaptığı konuşmada, her sene bu salondan Anadolu'nun her şehrine, her ailesine sevgi dalgası, aşk ve muhabbet haresi yayıldığını belirterek, kuranın ardından Türkiye'de sevgiyle hüznün birlikte yaşandığını söyledi. Görmez, ''Öyle hüzünlenenler vardır ki onların hüzünleri, sevinenlerin sevinçlerinden çok daha yüksektir. Burada mühim olan o hüznü ve o sevgiyi kaybetmemek. Mühim olan bu topraklarda yaşayan bütün Müslüman kardeşlerimizin, her yaştaki bütün insanımızın yüreğinde o sevgiyi, o muhabbeti kaybetmemek, o hüznü kaybetmemek'' diye konuştu.

Hacca gidebilme imkanı yakalamanın sevinciyle gidememenin hüznü arasında hiçbir fark bulunmadığını belirten Görmez, ''Hatta bazen gidememenin hüznü gidebilmenin sevincinden Allah katında daha değerlidir'' dedi.

Kuralara yıllarca girip de kutsal topraklara gitme imkanı bulamayanlara seslenen Görmez, amellerin niyetlere göre olduğuna işaret etti. Görmez, ''Belki Din İşleri Yüksek Kurulumuzun verebileceği bir karar ama az çok okuyan bir kardeşiniz olarak söylüyorum. İslam'ın temel prensiplerini dikkate alarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz; kuralara yıllarca girip de gidemeyen kardeşlerimiz, hayatının sonuna kadar gidemediğini varsayalım, Cenab-ı Hakk'ın ondan bu görevin sorumluluğunu alacağından hiçbir endişeniz olmasın'' diye konuştu.

-''Kabetullah sevgisi eksikse üzülmemiz lazım''-

Hz. İbrahim'in, Hz. İsmail ile Kabe'yi inşa ettikten sonra ''Allahım, insanların yüreklerinde Kabetullah'a karşı aşırı sevgi, aşırı istek hiçbir zaman eksik olmasın'' diye dua ettiğini anlatan Görmez, hacca gitmek isteyenlerin yüreğindeki sevgi ve hüznün Hz. İbrahim'in duasının eseri olduğunu kaydetti.

Görmez, ''Onun için hiç üzülmeyeceksiniz. Ne zaman üzülmemiz gerekiyor biliyor musunuz? Kalbimizde dualarımızı gönderdiğimiz Kabetullah sevgisi eksik olduğu zaman üzülmemiz lazım. Yüreklerimizde yönümüzü ve istikametimizi belirleyen kıblemize ait hiçbir düşünce olmadığı zaman üzülmemiz lazım'' dedi.

Katsayılı kurayla adaletli bir sistem getirmeye çalıştıklarını vurgulayan Görmez, bu sistemle 2007'de müracaat edenlerin yüzde 40'nın, 2011'de müracaat edenlerin ise yüzde 7'sinin kutsal topraklara gitme imkanı yakaladığını anlattı.

Geçen yıl bir müjde verdiğini ama bu müjdenin yanlış ve eksik anlaşıldığını belirten Görmez, 2013'te 7 kez üst üste müracaat edenlerin tamamının, 2014'te hacca gidebileceğini bildirdi. Görmez, ''Onun için hiç üzülmeyin. En azından hiç gidemeyen kardeşlerimize arada böyle öncelikler tanıyarak, onların tamamını götürmenin kararını almış bulunuyoruz'' diye konuştu.

-''Hac mektebine öğrenci olarak kabul edildiğinizin farkında olun''

Hac ibadetini bir eğitime dönüştürmenin önemini vurgulayan Görmez, hakkıyla eda edilemediği zaman haccın sadece turistik bir seyahate dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Umrede diğer ülkelerden Müslümanlar Kur'an okurken, Türk hacı adaylarının sohbet ettiğini gördüğünü ve bundan üzüntü duyduğunu ifade eden Görmez, bunun üzerine umre ve hacca kayıt olanların Kur'an öğrenmesini sağlamak için çalışma kararı aldıklarını bildirdi. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bütün hacı adaylarından istirhamım, tekrar ediyorum, hac kurasında isminiz çıktıktan sonra Kur'an mektebine, İbrahim mektebine, İsmail okuluna, Kabe-hac mektebine kayıtlı birer öğrenci olduğumuzun farkında olun. İlk yapacağınız iş, Kur'an-ı Kerim'i okumasını bilmiyorsak müftümüze, yanı başımızdaki caminin görevlisine müracaat ederek, 'Hocam bakın siz bir kural koydunuz, şimdi ben sana geldim. Sen günde bir saat bana ders vereceksin, ben Kabetullah'a gitmeden önce bu Kur'an-ı öğreneceğim ve Kabe'nin yanında, huzurunda Hz. İbrahim'in makamında oturup Kur'an okuyacağım' diyeceksiniz. Yaşınız ne olursa olsun sakın bu imkanı kaçırmayın. Bütün hacı adaylarımız Kabetullah'a Kur'an'ı öğrenmiş olarak varsınlar.''

Görmez, hacı adayları için Hz. Muhammed'in hayatını anlatan bir kitap da hazırladıklarını bildirdi.

-Hacı adaylarının yarıdan fazlası kadın-

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdür Vekili Ergün Yücel de kesin kayıtların 4-15 Haziran tarihleri arasında olacağını bildirdi.

Bu yıl 291 bin 737 kişinin ilk kez kayıt yaptırdığını, 868 bin 871 kişinin de kayıt yenilettiğini belirten Yücel, toplam 1 milyon 160 bin 608 hacı adayının kuraya katıldığını kaydetti.

Yücel, hacı adaylarının 161 bin 326'sının müstakil, 34 bin 441'inin otel, 964 bin 241'inin ise normal tip konaklama türüne müracaat ettiğini söyledi.

Hacı adaylarının yüzde 46,17'sinin erkek, yüzde 53,83'ünün ise kadın olduğunu belirten Yücel, geçen yıl 57 olan yaş ortalamasının bu yıl 55 olarak gerçekleştiğini söyledi.

-Hacı adaylarının en küçüğü 1 aylık en yaşlısı 99 yaşında-

Yücel, İstanbul, Bingöl ve Konya'dan 99 yaşındaki 3 kişinin en yaşlı, Amasya, Ankara ve Kütahya'dan 1 ay 19 günlük 3 bebeğin de en genç hacı adayları olduğunu kaydetti.

Katsayılı kura sistemi kapsamında 6. kez başvuranların 36, 5. kez başvuranların 25, 4. kez başvuranların 16, 3. kez başvuranların 9, 2. kez başvuranların 4, ilk kez kayıt yaptıranların ise bir kez kuraya gireceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından Başkan Görmez, Başkan Yardımcıları, Genel Müdür Vekili Yücel ve beraberindekiler hac kuralarını başlattı. Kura sonuçları, bugün saat 21.00'den itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ''http://hac.diyanet.gov.tr'' adresinde yayımlanacak.

İlk hac kafilesi 17 Eylül'de yola çıkacak, dönüşler ise 30 Ekim'de başlayıp 29 Kasım'da bitecek.

-Hacı adaylarının heyecanı-

Kuraları izlemek için çekilişin yapıldığı salona gelen hacı adaylarının da heyecanlı oldukları görüldü. Kuraların başlamasıyla isimlerini görmek için dikkat kesilen hacı adaylarından kurada ismi çıkanlar büyük mutluluk yaşadı.

İsimlerini sinevizyonda görenler sevinçlerini yanlarındaki yakınlarıyla paylaştı. Kimileri ise yakınlarını telefonla arayarak müjde verdi.