Erbil’e getirilen “Smoke” isimli hayvanın Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Hayvan hakları örgütleri ve derneklerin haftalar süren lobi faaliyetinden sonra Tarım Bakanlığı eşeğin Habur’dan girişine izin verdi.

Irak’taki Amerikan askerleri tarafından sahiplenilen bir eşek yüzünden Türkiye’ye karşı uluslararası çapta lobi faaliyeti yürütüldüğü ortaya çıktı. Haftalar süren yoğun çabalardan sonra çözülen eşek krizi şöyle gelişti. Irak’ın güneyinde bulunan El Ambar bölgesinde Albay John Falsom başı boş gezen bir eşek buldu ve birliğine getirdi. Çadırın kenarına bağlanan eşeğe renginden ve sigara dumanına karşı gösterdiği ilgiden dolayı “Smoke” (duman) adı verildi. Askerler çocuklarına gönderdikleri fotoğraflarda Smoke ile poz vermeye başlayınca eşek ABD çapında fenomen haline geldi. Albay Falsom, eşeğin ABD’de baba yolu gözleyen asker çocuklarına “terapi hayvanı” olarak kullanılması için geçen Ekim ayında girişim başlattı.

Türkiye’ye lobi baskısı

Uluslararası Hayvanlara Karşı Zulmü Engelleme Vakfı, (SPCAI) eşeği ABD’ye getirme masraflarını üstlendi. Önce hayvanı sahiplenmek gerekiyordu. Ancak eşeğin sahibi 30 bin dolar para istedi. Fiyatı düşürmek için bölgedeki bir şeyh yardımcı oldu. Yapılan pazarlıklardan sonra askerler arasında toplanan parayla Smoke satın alındı. Eşek Irak’ın kuzeyine, Erbil’e transfer edildi. Bu kez de Türkiye ile sorun çıktı. Erbil’de eşeğin tüm sağlık kontrolleri gönüllü olarak yapıldı. Seyahatinde engel bulunmadığı ortaya çıktı. Ancak Türk yetkililer canlı hayvan girişine izin vermedikleri için eşeğin Habur’dan geçişi engellendi. Devreye hayvan hakları örgütleri girdi. Başta SPCAI olmak üzere, dünya çapındaki diğer hayvan hakları örgütleri ve ABD’li asker aileleri dernekleri Türk hükümeti nezdinde lobi çalışmaları başlattı. Haftalar süren görüşmelerden sonra Türk Tarım Bakanlığı, eşeğin Habur sınır kapısından geçişine razı oldu. Smoke, dün Türkiye’ye girerek İncirlik’e gönderildi. Smoke buradan kargo uçağı ile ABD’nin Nebraska eyaletine gönderilecek.

Asker çocuklarına yardım edecek

Bir yıldır Amerikan askerleri ile birlikte yaşayan Smoke isimli eşeğin sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta 200 arkadaşı bulunuyor. Eşeğin ABD’ye gidiş macerası sayfasından gün gün takip edilebiliyor. Eşek, Yaralı Asker Ailelerini Destek Vakfı bünyesinde, asker çocuklarının terapisinde kullanılacak.

Vatan