Birçok okulda da aynı durumun tespit edilmesi üzerine Türkiye genelindeki 86 akşam lisesinden yarıdan fazlası, sürekli ya da geçici olarak kapatma cezası aldı.

Küçük, akşam liselerinin 2003'te yeniden açıldığını anımsattı.

Bu liselerin herhangi bir sebeple okuyamamış ancak şu anda çalışmasına rağmen okumak isteyenlerin gidebildiği okullar olduğunu ifade eden Küçük, bu sene yapılan değişiklikle akşam liselerine 18 yaşını dolduranlar ya da tasdikname ile örgün eğitimden ayrılan öğrencilerin gidebileceğini belirtti. Küçük, daha önce söz konusu okullara normal liselerdeki bazı öğrencilerin de kayıt yaptırdığını bildirdi.

Yapılan denetimlerde bazı akşam liselerinin ders yapmadan, öğrencileri okula gelmiş gibi göstererek mezun ettiğinin tespit edildiğini dile getiren Küçük, ''Yapılan soruşturma sonucunda Milli Eğitim Bakanlığının genelgelerini uygulamadıkları gerekçesiyle son altı ayda 25 akşam lisesini sürekli olarak kapattık. 30 akşam lisesine ise 15 gün ile 90 gün arasında geçici kapatma cezası verdik. 86 akşam lisesinden yarıdan fazlası sürekli olarak ya da geçici olarak kapatma cezası aldı'' dedi.

Küçük, geçici kapatma cezası verilen kurumların gerekli şartları yerine getirmeleri durumunda öğretime devam edebileceğini aksi halde kapatılacaklarını vurguladı.

Bu okulların yükümlülüklerini yerine getirmediklerini yaptığı habersiz ziyaret sırasında ortaya çıkardığını anlatan Küçük, şunları kaydetti:

''Aralık ayında İstanbul'da bir akşam lisesini ziyaret ettim. Saat 16.30'da ilçe milli eğitim müdürü ile habersiz olarak okula gittik. Okul yetkilileri benim saat 17.00 gibi okuldan ayrılacağımı düşündüler. Ders saati gelince öğrencilerin nerede olduğunu sordum. Onlar da 'Gelirler' dedi. Bundan sonra bir hareketlilik oldu, telefonla birilerine haber verdiler. Daha sonra gelip 'Belki bugün biraz geç gelebilirler' dediler. Ben de sorun olmayacağını ve bekleyeceğimi belirttim. Daha sonra ise sınıfa baktığımda 3-5 kişiyi topladıklarını gördüm. Sınıfta da eğitime uygun bir düzenin olmadığını fark ettim. Bunun üzerine ilçe milli eğitim müdürüne ceza verilmesi yönünde talimatta bulundum. İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ise bütün akşam liselerinin aynı anda denetlenmesine yönelik yazı yazdım.''

Denetimler artıyor

Yapılan denetimlerde bazı okullarda ders yapılmadığının, 100-200 mevcudu olan kurumlarda 3-5 öğrencinin bulunduğunun tespit edildiğini anlatan Küçük, bazı okulların ise yeterli personel görevlendirmediğinin anlaşıldığını söyledi.

Yapılan değişikliğin ardından akşam liselerinin illerdeki müfettişlerce denetleneceğini dile getiren Küçük, ''Denetimler artık gündüz saatlerinde yapılmayacak. Artık dersin olduğu saatte denetimin yapılmasını istiyoruz ve bundan sonra öyle yapılacak. Bundan sonra bu okullar sık sık denetlenecek'' dedi.

Türkiye genelinde Adana, Adıyaman, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Malatya, Sakarya, Samsun ve Trabzon'da akşam lisesinin faaliyet gösterdiğini belirten Küçük, bunların yüzde 70'inin İstanbul'da olduğunu, aynı şekilde kapatılan okulların da bu kentte yer aldığını söyledi.

Mehmet Küçük, akşam liselerine kayıtlı 14 bin 511 öğrencinin olduğunu da sözlerine ekledi.