İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman"ın Türkiye ve Filistinlilere yönelik ağır ifadelerine ilişkin tartışmalar sürerken Haaretz gazetesi başyazısında “İsrail"in imajını değiştirebilmesi için Lieberman"ın hükümetten ayrılması gerektiğini" savundu. Gazete, Başbakan Netanyahu için “Lieberman"ı derhal kovmalıdır. İsrail"in, diplomat kisvesi altında İsrail sağ liderliği için yarışan muhalif bir şahsiyet yerine uluslar arası toplum nezdinde kendisini temsil edecek bir dışişleri bakanına ihtiyacı var” görüşüne yer verdi.

Haaretz gazetesi “İsrail"in imajını değiştirebilmesi için Lieberman gitmeli” başlığı ile yayımladığı başyazısında Lieberman"ın Pazar günü Dışişleri Bakanlığı"nda İsrailli büyükelçilerle yapılan toplantıyı, “zaman zaman sahneye koyduğu korku gösterilerinden” biri için daha kullanarak huyuna uygun biçimde Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Filistin Yönetimi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu"ya ağır eleştiriler yönelttiğini kaydetti.

-“NETANYAHU HATA YAPIYOR”-

Netanyahu"nun da, her zaman yaptığı gibi “asi” dışişleri bakanı ile karşı karşıya gelmekten kaçınarak “zayıf” bir tepki ile Lieberman"ın beyanlarının kendi görüşlerini yansıttığını söylemekle yetindiği belirtilen başyazıda söyle devam edildi.

“Netanyahu hata yapıyor. Lieberman, bir parti konferansı veya Yisrael Beiteinu grubu toplantısında konuşmuyordu. Bu açıklamaları, İsrail"in 170 üst düzey diplomatın önünde yaptı. Onu dinleyenler, ülkeyi dünya başkentlerinde temsil ediyor.”

-“İSRAİLLİ BÜYÜKELÇİLERİN İKİLEMİ”-

Diplomatların Netaynahu ve Lieberman"ın farklı pozisyonları nedeniyle zor bir durumda bırakıldığını kaydeden gazete, diplomatların karşı karşıya bulunduğu ikilemi anlatırken de “Türkiye ile ilişkileri iyileştirmeye yönelik temaslar olumlu bir gelişme olarak mı nitelenmeli ya da Türklere iftira mı atılmalı?” ifadesini kullandı. Haaretz şu görüşleri de dile getirdi:

“Eğer Netanyahu, hükümetin pozisyonunu sadece kendisinin ifade ettiği savının ciddi alınma beklentisi içinde ise, Lieberman"ı derhal kovmalıdır. İsrail"in diplomat kisvesi altında İsrail sağ liderliği için yarışan muhalif bir şahsiyet yerine uluslar arası toplum nezdinde kendisini temsil edecek bir dışişleri bakanına ihtiyacı var.

Netanyahu, İsrail"in yurt dışında meşruluğunun kaybettirilmesi tehlikesi konusunda uyarılar yapıyor ancak kendisi, ülkenin imajının iyileştirilmesi için gerekli olan ilk adım atmaktan kaçınıyor, yani pozisyona uygun bir dışişleri bakanı atanmalıdır. Lieberman ve beyanları sadece İsrail"e karşı olanlara malzeme sağlıyor.”

Buna karşın Haaretz, hükümetin, koalisyonun hemen parçalanacağı kaygısı ile Filistinliler ile nihai bir barış anlaşmasını sunamamış olması olasılığının da bulunduğunu belirterek “Eğer, böyle ise, Netanyahu ya koalisyonu yeniden şekillendirmeli ya da yeni bir seçime gitmeli” sözlerine ekledi.