Vatandaşların ihbarı zerine olay yerine giden Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD), ölen kaplumbağayı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Mehmet Uzuner’in onayıyla, daha önce ölen carettaların olduğu alana gömdü. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, kaplumbağanın etleri çürüdükten sonra çıkan iskeletinin işlemden geçirilerek, Ziyaretçi Tanıtım Merkezinde sergilenmesini düşündüklerini açıkladı.
Duyarlı vatandaşlar tarafından kendilerine gelen bir ihbar üzerine Güzelçamlı sahiline gittiklerini açıklayan EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, sahile gittiklerinde Caretta Caretta cinsi yetişkin bir iribaş deniz kaplumbağasının ölüsüyle karşılaştıklarını söyledi. Caretta Carettanın kontrolünü yaptıklarında; yetişkin bir birey olduğunu, birkaç gün önce öldüğünü, herhangi bir yerinde yara olmadığını, denize atılan naylonlardan birini yutarak boğulduğunu tahmin ettiklerini dile getirdi.
Caretta Carettaların yaşam mücadelesinde karşılaştığı en büyük sorunlardan birisinin denize atılan naylon poşetlerin olduğunu kaydeden Bahattin Sürücü, “Denizanası yiyerek beslenen Caretta Carettalar, naylon poşetleri ‘denizanası’ zannederek yutmaktadırlar. Bu nedenle birçok Caretta Caretta boğularak yaşamını yitirmektedir. Denizlere atılan naylon poşetlerin bu canlıların hayatlarını riske soktuğu bilinmeli ve kesinlikle suya atılmamalıdır. Deniz ekosisteminin önemli bir parçası olan bu canlılar olmasa, denizanalarından denizlere girilemezdi. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmayan, oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalan Caretta Carettaların korunması için, duyarlılık gösterilmesi ve denizlerimizin kirletilmemesi gerekir. Canettalar Güney Ege ve Akdeniz kıyılarını üreme alanı olarak kullanmakta ve beslenme amacıyla bölgemiz kıyılarına gelmektedir” dedi.
CARETTA CARETTA (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Caretta carettaların üreme kumsallarına bıraktıkları 100 adet yumurtadan çıkan yavrularından ancak bir tanesi 50 yaşına ulaşabilmektedir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.