Aslında uzunca bir süreden beri varolan bu güvenlik, bu kez daha da profesyonel hale getirilmiş. Yakın ekipteki bir ismin tanımlamasıyla bu dönemde ayda en az üç kez ciddiye alınması gereken tehdit geliyor. Bu nedenle de güvenlik, 2007 seçimlerinin, gerek koruma sayısı olsun gerek teknolojik tedbir olsun 5 katına çıkarılmış durumda. Başbakanlık koruma ekibinin yüzlerce yurtdışı ve yurtiçi gezi sonrası geliştirdiği taktikler var. Mesela Başbakanı her şehirde, gerek geçeceği güzergah olsun, gerek miting alanı olsun 50 civarında polis olduğu kesinlikle belli olmayan takip ve güvenlik ajanları koruyor. Bunlar sürekli çevreyi ve şüpheli hareketleri gözetliyor. 
 
EDS yüz taraması yapıyor
 
Başbakan Erdoğan, miting yapacağı illerde 32 kişiden oluşan Başbakanlık korumaları (İçinde bomba, CAT ‘Counter Attack Team’ ve yakın korumalar bulunuyor), özel harekat timleri, emniyet müdürlüğüne bağlı bomba ekibi, keskin nişancılar, Çevik Kuvvet, asayiş büro sivil ve resmi polisler tarafından korunuyor. Kimyasal, biyolojik silahlara karşı önlem alan bir ekibin yanısıra Başbakanlığın EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) ekibi de miting alanındaki herkesin yüz taramasını yapıyor.
 
Ekibin emniyet amirleri, “Dünümüz yok sadece bugünümüz var. Sıfır hata için çalışmak zorundayız. Kastamonu saldırısı dünyanın en yoğun güvenliğinde bile olabilirdi. Önemli olan paniklemeden görevimizi yapmaya devam etmemiz” diye konuşuyorlar.
 
İki otobüslü sistem
 
Başbakan’ın dün Hürriyet’in de eşlik ettiği Balıkesir ve Yalova mitinglerinde de, “Devlet olanaklarını kullanıyor” eleştirisiyle karşılaşmamak için iki otobüs sistemi kullanıldı. Erdoğan, miting alanına partisinin seçim otobüsüyle gelirken, açılışlara Başbakanlık resmi otobüsüyle gidiyor. Yasa gereği, seçime 10 gün kala bu sistem terk edilerek, Başbakanlık resmi uçağı dahil hiçbir devlet olanağı kullanılmayacak.
 
Meydanda eğlence havası
 
Başbakan’a eşlik eden Ak Parti kurmaylarıyla seçim otobüsündeki yolculuğumuzdan aldığımız hava, 8 milletvekili çıkaracak Balıkesir’de milletvekilliğinin 5’ini Ak Parti, 2’sini CHP ve 1’ini MHP’nin alacağı yönünde. Ancak CHP şiddetle bunu reddediyor. Bu rakamın kendileri için 3 ya da 4 olacağını söylüyor. Balıkesir mitinginde dün meydanda 20 binden fazla katılımcı vardı. Ama kalabalık miting meydanları alınacak oyu gerçekten ne kadar yansıtıyor? Çünkü halkın ciddi bir bölümü meydanlara bir eğlence havasında vakit geçirmek için de geliyor.