Bütün abonelere zorla yaptırılan bir işlem değildir. İsteyen kullanır, istemeyen kullanmaz" dedi.
 
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, kamuoyunda tartışmalara neden olan Güvenli İnternet Kullanımı Yönetmeliği hakkında internet haber sitelerinin yöneticilerine bilgi verdi. Konu hakkındaki tartışmalara değinen Acarer, "Olay hiç tahmin etmediğimiz şekilde gelişti. Bizim için sıradan bir düzenlemeydi bu. Mazisi 10 ay öncesine gidiyor." dedi. Güvenli İnternet Yönetmeliği'nin dayanağının daha önce çıkan Tüketici Hakları Yönetmeliği olduğunu belirten Acarer, "Bu çok güzel bir yönetmelikti. Biz bunu çıkarırken bütün kuruluşlardan görüş aldık. Taslağı BTK'nın web sitesine koyduk. 3 hafta kadar webde kaldı. Daha sonra yayınlandı.
 
Bu konu aslında ağırlıklı olarak çağrı merkezlerini ilgilendiriyordu. Çağrı merkezini arayanların bekletilmeden hizmet alabilmelerini amaçlıyordu. Bunun içindeki bir madde, Güvenli İnternet Kullanımı'nı içeriyordu." şeklinde konuştu.
 
İSTEYENLERİN KULLANACAĞI BİR SEÇENEK SUNULUYOR
 
Yönetmeliğin hazırlanmasında 15 kadar servis sağlayıcısıyla birlikte çalışıldığını ve TİB İnternet Dairesi Başkanı Osman Nihat Şen'in başkanlığında toplantılar yapıldığını hatırlatan Acarer, şunları söyledi: "Servis sağlayıcılarla birlikte, ortak bir metin ortaya çıkarıldı. O ana kadar sürece baktığımızda sıradan bir düzenleme gibi gözüküyordu bizim için. Aradan aylar geçti.
 
Olay daha sonra internete sansür diye karşımıza çıktı. Gazeteci arkadaşlar sorduğunda hatırlamakta bile zorlandım. Bütün abonelere zorla bir işlem yaptıran, bir düzenlemenin içine alan bir uygulama değil, numara taşıma seçeneği gibi sunulan bir seçenekti. İsteyenin kullanacağı, istemeyenin kullanmayacağı bir seçenektir. Servis sağlayıcılar, sistemlerinin buna hazır hale getirmeleri için bizden süre istediler. 6 ay süre verildi."
 
22 AĞUSTOS'TAN SONRA UYGULAMA NASIL OLACAK?
 
Şu anda tüm internet kullanıcılarının tek bir profil içinde olduğunu belirten Acarer, "22 Ağustos'tan sonra ne olacak diye bakarsanız, bu profile ilaveten 'Güvenli Profil' diye ikinci bir profil getiriyoruz. İsteyen mevcut profilde kalacak, isteyen güvenli profile geçecek ve bunun içinde de üç seçenekten birini tercih edebilecek. Güvenli interneti seçen kullanıcı, isterse bunu kullanabilecek, istedikleri zaman da mevcut profile dönebilecek. Bu geçiş işlemleri de ücretsiz olacak." şeklinde konuştu.
 
'Güvenli İnternet'le ilgili öneriler alınacak
 
İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 22/02/2011 tarihli ve 2011/DK-10/91 sayılı Kurul Kararı ile gündeme gelen 'İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar' hakkında STK'ların, uzmanların ve teknoloji editörlerinin katılımıyla geniş katılımlı bir toplantı düzenleneceğini açıkladı. İnternet Kurulu tarafından organize edilen toplantıda, BTK tarafından alınan kararın usul ve esasları ile paket içerikleri tartışmaya açılacak. Toplantı sonunda tüm görüşlerin yer alacağı bir rapor hazırlanacak ve katılımcılara daha sonra iletilecek. Bu rapor Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na iletilecek. Konuyla ilgili İnternet kurulu üyelerinin dışında da katılımcıların olacağı bir çalışma gurubu oluşturulacak.
 
Sırf devlet yaptığı için eleştiriliyor
 
Güvenli internet düzenlemesini devletin yapmasıyla ilgili eleştirileri değerlendiren Acarer, "İlla devlet yapacak diye bir şey yok. İnternet servis sağlayıcılar da bunu yapabilir. Bunun iki farkı var. Birincisi ücretsiz olacak, ikincisi de mevcut servis sağlayıcılardaki güvenli profillerde bir caydırıcılık var. Güvenli profilden istediğiniz zaman çıkamıyorsunuz. Çocukları için güvenli profil alanlar kendileri de bu profil içinde kalıyordu. Biz bütün servis sağlayıcılardan bunun altyapısını hazırlamalarını istiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak siyasi otoriteyle hiçbir temasımız olmadı. Bu yönetmelik kapsamında çıkarıldı. 5651 sayısı yasa hariç. Bu yasayı Meclis çıkardı." şeklinde konuştu.
 
Site kapatmadığı için TİB Başkanı yargılanıyor
 
Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek'in site kapatma kararlarını uygulamadığı için yargılandığını hatırlatan Acarer, "Umarım ceza almaz. Site kapatmadığı için yargılanıyor." dedi. Kapatma kararlarının kendileriyle ilgisi olmadığını belirten Acarer, "Mahkemeler kapatma kararlarını direkt internet servis sağlayıcılarına gönderiyorlar" dedi. Şimşek'in yargılanmasına neden olan olayı İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık hatırlattı. Özışık, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, kendisiyle ilgili bir grup açılması nedeniyle Facebook'u kapatmadığı için Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek'i dava ettiğini söyledi. (yenişafak)