İstanbul’un Güngören İlçesi ve civarında faaliyette bulunan işadamlarının bir araya gelmesiyle teşekkül etmiş olan GÜSİAD (Güngören Sanayici ve İşadamları Derneği), mutat hale getirdiği “İNOVASYON GELİŞİM TOPLANTILARI”nın son halkasında, Arap Baharı’nı masaya yatırdı. 

Derneğin 30 Eylül 2011 Cuma tarihli İnovasyon Gelişim toplantısının konuğu olan Ortadoğu uzmanı Prof.Dr.Samir SALHA; “Ortadoğu’daki Değişimlerin Türk İş Dünyasına Yansımaları” konulu bir konferans verdi. 
Değişik iş kollarındaki denek üyelerinin katılımıyla, derneğin Merter’deki merkez binasında gerçekleştirilen konferansta Ortadoğu uzmanı Salha, Arap Baharı’nın perde arkasının değerlendirdikten sonra, bunun Türkiye’ye yansımalarını ve işadamlarına bakan yönünü masaya yatırdı. 
 
Konferans öncesi verilen kokteylde işadamları bir araya gelerek konu üzerinde ön mütalaalarda bulundular. Dernek yetkilileri, konferans öncesi verdikleri mülakatta; başlattıkları bu konferans serileriyle, üyelerinin ticari, ekonomik ve sosyal gelişmeleri yakından takip etmesini ve gelişimini sağlamayı, firmaların vizyonunu geliştirmeyi amaçladıklarını kaydettiler.
 
ARAP BAHARIYLA İŞADAMLARINA YENİ FITSATLAR DOĞABİLİR
 
Dernek yetkilisi Engin Yıldırım’ın sunumuyla başlayan konferasta GÜSİAD Başkanı Ekrem Ateş, kısa bir açılış konuşması yaptı. Ardından kürsüye gelen olan Ortadoğu uzmanı Prof.Dr.Samir SALHA, sözlerinin başında Arap aleminin ve Arap Birliği’nin geçirdiği süreçleri kısaca özetledi. 
Avrupa birliği’nden önce kurulmuş olan Arap Birliği’nde demokratik bir yapının ve organların tesis edilememesinden dolayı güçlü bir birliğin tesis edilemediğini, hep liderlik çekişmelerinin ön planda olduğunu ve etkin olunamadığını ifade eden Salha; “Arap Baharı’ndaki tabandan tavana tepkinin altında yatan mesaj açıktır, ‘Sen beni tam temsil edemedin, bu da benim tepkimdir’ şeklinde” diye konuştu. 
 
Arap Baharı hakkında net hükümler vermek için erken olduğunu ileri süren Salha, iyi niyetlerle başlayan bu hareketin her an başka mecralara sürüklenebileceğine, dış etkilere açık halde olduğuna dikkat çekti. Arap âleminde yatay ve diken çok derin meselelerin olduğunu ve bunların bir anda çözüme kavuşamayacağını dile getiren öğretim görevlisi Samir Salha; siyasi, kültürel, sosyal birçok tahrifatların olduğunu ama Arap Baharı sonraki bir üç yıl içerisinde bir netliğin kazanılacağını ve bu zaman sonrasında da işadamlarına yeni fırsatların doğabileceğini vurguladı. 
Konferansın ikinci bölümünde ise soru cevaplar kısmına geçildi. Ortadoğu’yu ve oradaki potansiyeli anlama adına dinleyici işadamlarından çeşitli sorular geldi. Dinleyiciler arasında bulunan eski Ak parti milletvekillerinden ve parti yönetiminden Prof. Dr. Muzaffer Gülyurt’un; daha önceleri oralara giden Türk işadamlarının, müteşebbislerinin ve okullarının, oraların gelişmesine ve Türkiye ile irtibatı açısından büyük rol oynadığı ve ileride de etkisinin artacağına dair sözleri dikkat çekti. Özellikle Libya’da 25 civarında Türk’ün iş yaptığını ve diğer ülkelerde de Türk işadamlarına büyük işler düşeceğini vurguladı. 
Konferans sonrası konuşmacı Samir Salha’ya Dernek Başkanı’nca bir teşekkür plaketi takdim edildi. Program sonrası katılımcılar Dernek Başkanı’nın odasına geçtikten sonra, sohbetler bir müddet daha orada devam etti.
 
-SAMANYOLU EKONOMİ-