BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) Adabank’ın Gürman Grup Başkanı Remzi Gür ve Bahreyn merkezli Gulf Finance House bankasının kurduğu G Capital Danışmanlık’a devrini Gulf Finance House’un bir süredir iflas noktasında olmasından dolayı onaylamadığı ortaya çıktı. Bahreyn Merkez Bankası verilerine göre 1999’da İslami bankacılık lisansı ile kurulan Gulf Finance House’un son 1-1.5 ayda mali durumunu toparlamak için Suudi Arabistanlı Bin Ladin Grubu ve Katarlı Al Thani Ailesi dahil çok sayıda güçlü Körfez bölgesi şirketinden yardım istediği ancak bu grupların yardıma yanaşmadığı belirtildi.

Red sürpriz değil

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) 2011’de açtığı Adabank ihalesini 75 milyon muammen bedeli ödeyen, Başbakan’a yakınlığı ile tanınan Remzi Gür ve Gulf Finance House’a henüz resmi bir açıklama gitmezken, Bahreyn’de iş yapan Türk işadamları, ana banka Gulf Finance House’un uzun bir süredir mali sıkıntı içinde olduğu ve iflasını ertelemek için Arap dünyasından yardım toplamaya çalıştığını teyid etti. BDDK’nın Adabank’ın devrini onaylamamasının sürpriz olmadığını kaydeden iş adamları, Gulf Finance House’un Katar, Dubai gibi farklı Körfez ülkelerindeki işleriye ilgili de çeşitli onay alma sorunları yaşadığına dikkat çekti.

BDDK bize de sordu

Bahreyn’de yatırımı bulunan ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Türk işadamı, “BDDK yetkilileri bizimle de temas kurdu. Ancak zaten onlar herşeyi bizden daha iyi biliyorlardı. Araştırma süreci çok titiz yapılmıştı. Bizden bir bilgiye gerek kalmadı. Ancak bizlerde izlenimlerimizi aktardık” dedi. BDDK’da Türkiye’de sıfırdan banka kurulması ya da banka satın almalarında ortaklardan en az 300 milyon dolar civarında sermaye şartı arıyor. Gulf Finance House’un uzun süredir içinde bulunduğu krizden dolayı, gereken sermaye şartı konusunda BDDK’ya güven vermediği ifade edildi.

‘Türkiye’ ile ikna çabası

Gulf Finance House’un global krizle birlikte 2008 yılından bu yana mali sıkıntı içinde olduğu bu süreçte bir kaç kez, borç yapılandırması yoluyla mevcut durumunu toparlamaya çalıştığı belirtildi. Gulf Finance House’un, Adabank ihalesini kazanmasından sonra, bankaya kaynak bulma çabaları kapsamında, “Türkiye’de banka satın aldık. Genişleme stratejimizde Türkiye gibi potansiyeli büyük ve ekonomik olarak güçlü bir ülkede büyüye planımız’ var diyerek, Arap sermayesini ikna etmeye çalıştığı öğrenildi.

Arap Baharı yaramadı

GLOBAL kriz sürecinde sıkıntıya düşen Gulf Finance House’un son 2 yıla yakalaşan bir sürede bölgede etkili olan ‘Arap Baharı’ sürecinden de olumsuz etkilendiği belirtildi. Demokrasi rüzgarından ilk etapta etkilenen ve çeşitli protestolar yaşanan Bahreyn’de Krallığın reform yapmasıyla şimdilik siyasi istikrar sağlansa da, ülkedeki reel sektörün bölgedeki istikrarsızlıktan olumsuz etkilendiği kaydedildi. Gulf Finance House’un içine düştüğü zorluğun özellikle takibe düşen kredi oranındaki artıştan kaynaklandığı belirtildi. Bloomberg uluslararası haber ajansının 27 Eylül 2012’de yayınladığı habere göre, Gulf Finance House, Bahreyn Borsası’na gönderdiği açıklamada şirketin mali durumunu düzeltmek ve iflastan kurtulmak için 500 milyon dolarlık kurtarma 
fonu sağladı.

Resmi açıklama gelmedi

GULF Finance House’a ait bir grup şirketi birinin CEO’su olarak Hürriyet’e açıklama yapan ancak grup sözcüsü olmadığı için isminin açıklanmasını isteyemeyen şirket yetkilisi de, “BDDK’dan henüz bize resmi bir açıklama ya da bir mektup gelmedi. Konuyla ilgili olarak resmi evrakların gelmesinden sonra gerekli açıklamayı yapacağız” dedi. BDDK’nın neden onaylamadığını bilmediklerini belirten yetkili, “Açıkçası biz bunun nedenini anlayamıyoruz. İflas ettiğimiz yönündeki söylemlerin hepsinin spekülasyon olduğunu düşünüyoruz. Biz Kuveyt, Bahreyn ve Londra Borsası’na kote bir şirket olarak faaliyetimize devam ediyoruz. Çok çok üzgünüz, resmi karar geldikten sonra ne yapacağımıza karar vereceğiz” diye konuştu.

Leeds’e talip oldu

BAHREYNLİ Bahrain Daily News gazetesinin haberine göre, Gulf Finance House, yüzde 100 iştiraki olan GFH Capital Limited şirketi ile İngiliz futbol takımı Leeds United arasında satın alma anlaşması imzalandı. Haberde gizlilik anlaşması gereği anlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi verilmedi.

 

Hürriyet