CHP ve BDP, 15 Temmuz’a kadar Meclis’te yemin etmezse 162 vekil için ara seçim gündemde. CHP’li Gürsel Tekin “Bedel ödemeye hazırız” diye rest çekti. Milletvekili seçilen Ergenekon sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın tahliyesinin reddedilmesini gerekçe göstererek yemin etmeyen CHP, ‘ara seçim’ restine ‘demokrasimanifestosu’ başlıklı bildiri ile cevap verdi. 
 
HABER: Ezelhan ÜSTÜNKAYA
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye’de evrensel hukukun, demokrasinin, insan haklarının, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeli ödemeye hazırız. Tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceğiz” dedi.Kılıçdaroğlu, “CHP, tüm çözüm önerilerine açıktır” diyerek ‘temas’ kapısını da açık bıraktı. 
 
İKİ VEKİL İTİRAZ ETTİ
 
Yemin krizi sürecinde yol haritası belirlemeye çalışanKılıçdaroğlu, dün partisinin Meclis grubunu topladı. İki saat süren basına kapalı toplantıda, milletvekillerinin süreçle ilgili görüşlerini dile getirmesi bekleniyordu.Ancak toplantı ‘tanışma toplantısına’ dönüştü. Milletvekillerine söz hakkı verilmedi. Kılıçdaroğlu, yaklaşık 15 dakika konuşarak, CHP’nin yemin etmeme kararında haklı olduğunu ve bu kararlılığın devam edeceğini anlattı. Toplantıda, sadece iki milletvekilinden yöntemeleştirisi geldi. Yemin etmemekararının alındığı ilk grup toplantısında ‘vekillerin konuşması gerektiğini’ söyleyen Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, dün de aynı talebini tekrarladı. Yılmaz, partinin yemin etmeme kararına odaklandığını ancak seçim sonuçlarının değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.Kılıçdaroğlu, Yılmaz’ın çıkışına, “Gelecek haftaki toplantımızda bu yönde çalışma yapacağız” karşılığını verdi. 
 
İkinci itiraz, Tunceli Milletvekili Kamer Genç’ten geldi. Genç, sürecin tartışılması gerektiğini belirtti. Kapalı toplantının ardındanKılıçdaroğlu, ‘Demokrasi Manifestosu’ başlığı taşıyan yazılı açıklamayı okuyarak, yemin etmeme gerekçelerini 16 madde ile anlattı. Kılıçdaroğlu, hükümet kanadından gelen,milletvekilliklerinin düşürülmesi sonucu ara seçime gidilebileceği restine, “Türkiye’de evrensel hukukun, demokrasinin, insan haklarının, seçme ve seçilme hakkının eksiksiz uygulanması için her bedeli ödemeye hazırız. Tehdit ve şantaja boyun eğmeyeceğiz” karşılığını verdi.Kılıçdaroğlu, partisinin yemin etmeme gerekçesini, özetle şöyle açıkladı: “Milli irade tutuklu; CHP bu demokrasi ayıbın içine sindiremediği için yemin etmiyor. CHP, demokrasinin, hukuk devletinin, güçler ayrılığının ve milli iradenin ayaklar altına alınmasına karşı çıkıyor. CHP, yargı vesayetini de, yargı üzerindeki vesayeti de kabul etmiyor. CHP her yurttaşın oyuna sonuna kadar sahip çıktığı için yemin etmiyor.Kendi yurttaşının oyuna sahip çıkmayan, çıkamayan bir parti, ülkesinin çıkarlarına da, demokrasiye de sahip çıkamaz. CHP, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin imzaladığı uluslararası anlaşmalara, sözleşmelere saygı duyar. Bu saygının gereği olarak Anayasa’nın 90. maddesinin hayata geçirilmesinin, uygulanmasının gerekliliğine inanır.”
 
MHP'ye tepki: İkiyüzlü
 
Kılıçdaroğlu, “CHP, seçimlerden önce uzun tutukluluk sürelerinden şikayet edenlerin, seçimden sonra bu söylemini rafa kaldırarak, hiçbir hüküm giymemiş milletvekillerinin yemin etmemesini olağan karşılayan iki yüzlü anlayışını şiddetle reddediyor” ifadelerini kullandı. Bu sözler hükümetin yanı sıra MHP’ye de tepki olarak algılandı.
 
‘Elinden tutan yok’
 
Ara seçim restine CHP’lilerintepkisisert oldu. Kılıçdaroğlu, “Elinden tutan yok” derken Genel Başkan Yardımcısı GürselTekin, “Vız gelir” ifadesini kullandı. Grup BaşkanvekiliEmine ÜlkerTarhan da “AK Parti’ninkiilginç bir demokrasianlayışı” tepkisini gösterdi. Genel Başkan Yardımcısı Engin Altay ise “Her türlüreste açığız. Başbakan utanmıyor mu bu tehditte bulunurken, çok ayıp” değerlendirmesinde bulundu. Bu arada basına kapalıgrup toplantısında, süreci değerlendirmek üzere milletvekillerinin katılacağı kampı gerçekleştirme kararı alındı.
 
Adım Deniz soyadım Baykal
 
Basına kapalı bölümde milletvekilleri kendilerini tanıttı. Sıra eski Genel Başkan Deniz Baykal’a geldiği an ilginç bir durum yaşandı. Baykal, sadece “Adım Deniz soyadım Baykal” demekle yetindi. Baykal, basına kapalı toplantının bitmesinin hemen ardından Kılıçdaroğlu’nun konuşmasını dinlemedenMeclis’ten ayrıldı. CHP eski liderinin, eski Konya il başkanının oğlunun cenazesine gitmek üzere Konya’ya gittiği, akşam Ankara’ya döneceği belirtildi. Baykal’ın, milletvekillerinin görüş bildirmesi durumunda, konuşma yapması bekleniyordu. Ancak CHP liderinin, “Adım Deniz soyadım Baykal” diyerek tepkisini ortaya koyduğu ileri sürülüyor.