Değerli okuyucularım ülkemizde corona virüs sebebiyle inanılmaz bir süreç yaşanıyor. En yakınlarımız birer birer öbür dünyaya göç ediyor.

Çok sevdiğim Aydın Ülkü Ocakları eski Başkanlarından Abdülhamit Özcan kardeşim de virüsle mücadelede kaybettiklerimizden. Allah’tan rahmet diliyorum.

Sosyal medyada ölüm haberlerinden geçilmiyor.

Diğer taraftan,

Aydın Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sn. Ertuğrul Yamen virüse yakalanmış, kendisiyle görüşmemde aman ağabey kendine dikkat et biraz ağır geçiriyorum dedi.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Avukat Sayın Evrim Karaköz ile görüştüm oda virüse yakalanmış ağabey virüs bende burun kanaması yaptı diyor.

Erman Çetin kardeşim çok şükür iyiye gidiyor.

Kuşadası KUSAV Başkanı Levent Köylü ile hastaneden konuştum “Ahmet Ağabey hastanedeyim, 15 gündür perişan oldum, kendimi zor kurtardım, bugün evime çıkıyorum” dedi.

Değerli okuyucularım bir yandan da yaşam devam ediyor.

Ankara seyahatimde Aydın ilinde jeotermalde iki dev şirket var biri olan GÜRİŞ HOLDİNG’in CEO’su Sayın ALİ KARADUMAN ile Ankara’da bir söyleşi yaptım.

Ali Bey Özgeçmişinizden söz eder misiniz?

Ahmet ağabey, 1981 yılında TED Ankara Koleji’nden ve 1989 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden Makina Yüksek Mühendisi olarak mezun oldum.

Yüksek lisans diplomasını “Parabolik Kanal Güneş Kolektörü Sistem Tasarımı ve İnşası” konulu tez yazısıyla aldım.

GÜRİŞ AŞ’de 1989 yılından itibaren çimento fabrikası, gübre fabrikası, doğal gaz dağıtım sistemleri, ısıl güç santralleri, baca gazı kükürt arıtma tesisi, atık su arıtma tesisi, atık su ve içme suyu dağıtım sistemi, jeotermal, hidroelektrik, rüzgâr enerji santrali inşaat-imalat işleri, üretim, montaj ve devreye alınmasında görev aldım.

GÜRİŞ İNŞAAT VE MÜHENDİSLİK AŞ’de 2000 yılından beri Genel Müdür Yardımcısı olarak, ayrıca GÜRİŞ’in jeotermal enerji alanındaki grup şirketi olan GÜRMAT ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş.’ de 2006’ dan ve enerji alanındaki grup şirketi olan MOGAN ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş.’ de de 2011’den beri Genel Müdür olarak ve GÜRİŞ HOLDİNG ENERJİ GRUP CEO 'su görev yapmaktayım.

Güriş’in Aydın ili jeotermal yatırımı ve diğer yatırımlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Türkiye’de en yüksek kapasite ile çalışan 210 MW Germencik Efeler Jeotermal Santrali yatırımlarının başarı ile devreye alınması ile birlikte 581 MW Rüzgar Santrallarının yatırımları tamamlanmış ve 104 MW Hidroelektrik santralları da portföye ilave edilerek yaklaşık 900 MW kapasiteli 22 santral yenilenebilir enerji sektöründe hizmet vermesi sağlanmıştır. Firmamız yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalarına Türk Mühendisliğini kullanarak fizibilitesine uygun yatırımlarına Milli Enerjimizi destekleyerek devam etmektedir. MOGAN ENERJİ YATIRIM HOLDİNG A.Ş. jeotermal enerji alanındaki toplam kurulu gücünü 285 MW’a tamamlayacak yeni projelere imza atmıştır.

Bu günkü konumuz olan Enerji ve Çevre Bakanlığının müşterek hazırladıkları ve uygulamaya konulan yönetmelik ile Aydın’da çok şikâyet edilen koku problemi önlenecek mi?

 

Aydın ili Türkiye’nin çok önemli ve büyük bir kaynağına sahiptir: JEOTERMAL KAYNAK. Gürmat şirketi Türkiye için önemli bir görev edinmiş ve Aydın İli’ne büyük yatırımlarda bulunmuştur. Destek alınan yatırım bankaları ile birlikte dünya çapında değerli jeotermal santralleri yapılmış ve işletilmektedir.

Jeotermal santrallerimiz sadece Türk mevzuatları kapsamında değil, Dünya ve Avrupa standartlarına uygun şekilde işletilmektedir.

Gürmat olarak hep ileriyi düşünmekte ve her konuda riskleri belirleyip önlemleri almaktayız.

Örnek olarak; 2009 yılından beri jeotermal enerji santrallerimizin çevresinde aylık H2S emisyon ölçümlerimizi yaparak kontrolümüzü sağlıyoruz. Türk mevzuatında belirtilen çevresel H2S sınır değeri olan 20 µg/m3 değerini hiçbir zaman geçmemiştir ve ölçüm değerleri sınır değerin çok çok altında kalmaktadır.

Buna rağmen H2S Giderim Sistemi için ARGE çalışmaları yaptık. Seçmiş olduğumuz bir giderim sistemi ile H2S konsantrasyonunu %50’den fazla giderdik. H2S’i tamamen gidermek amacıyla çalışmalarımız devam etmektedir. H2S’i %100 giderdikten sonra jeotermal santrallerimize giderim sistemlerini ekleyeceğiz.

Yine kontrol amaçlı yapılan gaz analizleri ve çevresel aylık H2S ölçümlerimizde gördüğümüz üzere; jeotermal kaynakta H2S miktarımız yıllar geçtikçe azalmaktadır. 

Jeotermallerle ilgili yeni çıkan yönetmeliklerde belirtilen H2S sınır değerlerini sağlamaktayız. Yapılmış ölçümlerde de bunu görmekteyiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın istemiş olduğu sürekli emisyon izleme ölçümleri ile bir kez daha kanıtlamış olacağız.

Jeotermal santrallerimizin çevre izinleri bulunmaktadır, emisyon konusunda güncelleme yapacağız.

Yeni çıkan mevzuatlar Gürmat için yeni konular değildir. Yıllardır işlettiğimiz jeotermal santrallerimizde halkımızı ve çevre konusunu her zaman önemsedik. Türkiye’nin, insanlarımızın, hayvanlarımızın ve çevremizin iyiliği için her zaman çalışmalarımız devam edecektir.

Bunlara rağmen;

Jeotermal santrallerinin yatırımlarının engellenmesi amacıyla yapılan saldırıların araştırılması ve saldırıların arkasında kimler olduğunun ortaya çıkarılması hem bizler için hem de halkımız için önemli olduğunu düşünmekteyiz.

İşletmiş olduğumuz kaynak Türkiye’nindir, Türk vatandaşlarınındır, Türk’ün yararınadır.

Yeni çıkan yönetmeliğin yasal durumu nedir?

YASAL YÜKÜMLÜLÜKLER

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 06.11.2020 tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir.

Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’le birlikte jeotermal santrallerinde H2S parametresinin ölçüm standartları belirlenmiştir. Sürekli H2S emisyonu ölçümü yapılarak jeotermal santrallerin takibi ve kontrolü yapılacaktır.

Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Kontrolü Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile jeotermal santrallerden kaynaklı oluşan H2S emisyonu na sınır değer getirilerek sınır değeri aşan santrallerin arıtma sistemleri kullanılması gerekliliği getirilmiştir.

Sınır değeri geçmeyen santraller için arıtma sistemleri gerekliliği bulunmamaktadır.

Sınır değerler aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Kapasitesi

HS Emisyonu Miktarı

20 MWe’den daha az

6 kg/saat

20 MWe’en 50 MWe’e kadar

10 kg/saat

50 MWe ve daha fazla

15 kg/saat

Jeotermal santraller termik santraller gibi olmadığından; H2S emisyon ölçümlerinde baca yüksekliği, baca gazı ve dikey çıkış şartı getirilmemiştir.

Ölçümlerin 30/06/2021 tarihine kadar başlaması ve sınır değeri geçmesi halinde arıtım sistemlerinin kurulması gerekmektedir.

Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile kapasitesi 5 MW’e ve üzerinde olan jeotermal enerji üretim tesisleri için emisyon konulu çevre İzni alınması gerekliliği getirilmiştir.

Dolaylı olarak;

5 MW’e ve üzerinde olan jeotermal enerji üretim tesisleri için çevre mühendisi ya da Çevre Danışmanlığı zorunluluğu gelmiştir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait web tabanlı Entegre Çevre Bilgi Sistemi-Çevre İzin ve Lisans Uygulaması (e-izin)  sisteminde ilk önce gerekli evrakları yükleyerek geçici faaliyet belgesi başvurusu yapılır.

Daha sonra emisyon ölçüm raporu ve diğer ilgili evraklar sisteme yüklenerek çevre izni başvurusu yapılır.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilgili evrakların ve emisyon raporunun mevzuatlara uygunluğuna bakarak Çevre İzni’ni verir. Çevre İzni; her 5 yılda bir yenilenir. Geçici Faaliyet Belgesi ya da Çevre İzni olmayan tesislerin faaliyetine izin verilmez.

Bundan sonra Aydın ilinde H2S sülfürik asit kokusu böylece önlenmiş olacak mıdır?

Biz Güriş olarak Türkiye’nin en büyük jeotermal, yenilebilir enerjide de en büyük firmasıyız bizim kredi kuruluşları öncelikle halkın sağlığını koruyor muyuz diye bizi denetlerler yoksa kredi vermezler biz bu konulara çok dikkat ederiz.

Size Germencik Halkı ile yaptığımız faaliyetleri anlatayım.

Güriş olarak bölgemizde çalışmaya başladığımız ilk günden bu yana yöre halkımıza komşu geldik anlayışı ile hareket ediyoruz. Komşu olmanın gerekliliklerinden olan güvenilirlik, samimiyet ve dürüstlüğe sonuna kadar inanıyor ve tüm çalışmalarımızda bu ilkelerle hareket ediyoruz.

“Açık Kapı” prensibi ile tüm paydaşlarımız ve vatandaşlarımızla açık ve güvene dayalı bir iletişim sürdürüyoruz.

Aynı zamanda düzenli olarak yaptığımız muhtar, kadın-erkek vatandaşlar ve kurum ziyaretleri ile şeffaflığımızı koruyoruz. Ayrıca gündemimize dair toplantılar düzenleyerek sunumlar yapıyoruz.

Çocuklarımızı da çalışmalarımıza dair bilgilendirmek ve eğitici konulara değinmek için Milli Eğitim Müdürlükleri ile projeler yürütüyoruz.

Yapılacak her çalışma öncesi vatandaşlar ziyaret edilerek çalışmanın detayları hakkında bilgilendirilmekte, endişe ya da önerileri alınarak değerlendirilmekte ve böylece çalışmanın sağlıklı yürümesi için en uygun yöntem beraber belirlenmektedir.

Buna bağlı olarak her türlü şikâyet kayıt altına alınarak şirket içinde ilgili birimler tarafından değerlendirilmekte ve en kısa sürede çözüm sağlanması için hassasiyetle çalışılmaktadır. Çözüme ulaştırılan şikâyetler için şikâyet sahibinin memnuniyetine dair tutanak tutulmaktadır.

Tüm bu iletişim ağının aksamaması için mahalle muhtarlıkları ve kahvelerinde iletişim numaralarımız asılı olduğu gibi, sahaya çıkan araçlarımızda da geribildirim formlarımız. Herhangi bir taleple gelen paydaşlarımızın istekleri bir dilekçe halinde kayıt altına alınarak onaya sunulmaktadır. Talepler değerlendirilirken toplumsal fayda gözetilerek çok sayıda kişiye ulaşmaya ve özellikle eğitim, altyapı, tarımsal üretim ve günlük hayatı kolaylaştıracak konulara katkı sağlanmaya çalışılmaktadır. Bölgedeki güvenilirliğimizi bu sürekli ve dürüst iletişimimize borçluyuz.

Son sözlerinizi alabilir miyim?

Bakın bu yıllarda Hidroelektrik santralları susuzluk yüzünden durma noktasındadır JEOTERMAL Türkiye nin Milli enerjisidir ATATÜRK BARAJI daha fazla enerji üretiyoruz.

Jeotermal enerji üretimi 2019 yılı itibariyle 8.900.000. MWh Toplam 304.000.000 MWh

Hidro Elektrik Santralları 88.800.000.- MWh Atatürk Barajı ki Türkiye’nin en Büyük Barajı sadece 8.000.000.- MWh.

Jeotermalin ülkeye enerji ithalatındaki katkısı 2 milyar dolar. Bunun 3/5 ini Aydın jeotermal üretimi olarak alabilirsiniz.