Türkiye ile Gürcistan arasında elektrik enerjisi alanında işbirliği anlaşması, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khegaturi tarafından imzalandı.

Conrad Otel'de düzenlenen imza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Gürcistan arasındaki ilişkilerin petrol ve doğalgaz üzerine yoğunlaştığını, bunu şimdi de elektrik alanında yapılacak işbirliği ile pekiştireceklerini söyledi.

Yıldız, ''Aramızda elektrikte yaklaşık 70-80 megavatlık bir enerji vardı, 150 megavata çıkardık. Bu projelerle 1000 megavata çıkaracağız. Dayanışma içerisindeyiz'' dedi.

İki ülke arasında bu alandaki ilişkileri daha da geliştireceklerini belirten Yıldız, ''Bu anlaşma, bütünün bir parçası olacaktır. Elektrik alışverişiyle ilgili önceki anlaşma bu yıl bitiyor. Bu anlaşmanın yenilenmesi için teknik heyet çalışmaya devam ediyor. Her iki ülkenin de menfaatine uygun bu çalışmaların ülkelerimize ve bölgelerimize hayırlar getirmesini diliyorum'' diye konuştu.

Gürcistan Enerji Bakanı Alexander Khetaguri de iki ülke arasında enerji alanında işbirliğinin derinleştiğini ifade ederek, iki yeni hat projesinin de mevcut olduğunu söyledi.

Türkiye'yi Avrupa Birliğine üyelik sürecinde yaptığı başarılı ve uyumlu çalışmalarından dolayı tebrik eden Khegaturi, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gürcistan ile Türkiye arasındaki projeler hayata geçirilince Türkiye bir köprü vazifesi görmeye başlayacaktır. Bu projelerin önemi büyük. Petrol ve doğalgaz projelerimizi gerçekleştirdik, şimdi de elektrik konusunda işbirliğimizi gerçekleştiriyoruz. Türkiye her zaman bizim stratejik ortağımız olmuştur, öyle olmaya devam edecektir. Sayın Bakana da teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Çünkü zor zamanlarımızda her zaman yanımızda durmuştur. Türk enerji sektörü her zaman bize yardımcı olmuştur. Bu projelerin ilerideki başka önemli projelerin de başlangıcı olacaktır diye düşünüyoruz.''

-''ELEKTRİK ALIŞVERİŞİMİZ OLMAYAN KOMŞU ÜLKEMİZ KALMADI''-

Anlaşmanın imzalanmasının ardından bir gazetecinin ''Türkiye'nin elektrik alışverişi yapmadığı ülke kaldı mı?'' sorusuna Yıldız, şöyle cevap verdi:

''Şu anda elektrik alışverişimiz olmayan komşu ülkemiz kalmadı. Yani Yunanistan, Bulgaristan, İran, Gürcistan ile biliyorsunuz Nahçıvan ile Suriye ile elektrik ihtiyacı olan bütün komşularımızla bu tesis edilmiş durumda. O yüzden Türkiye'nin kapasitesi arttıkça siyasi istikrarıyla ekonomik yapılanması daha da derinleştikçe bu tür faaliyetlerin artarak devam edeceğini söyleyebilirim. Komşularımızdan ihtiyacı kim varsa ona yetişmeye çalışıyoruz. Her iki ülke için de uygunsa elektrik alıyoruz.''

-ANLAŞMANIN GETİRECEKLERİ-


İmzalanan anlaşma gereğince daha önce Gürcistan'da inşa edilmekte olan Paravani Hidroelektrik Santrali ve Kars'ta tesis edilecek trafo merkezine irtibatını sağlaması öngörülen enterkoneksiyon hattı projesi iptal edildi. Bunun yerine Paravani Hidroelektrik Santralının Gürcistan'da tesis edilecek Akhaltsikhe Trafo Merkezi ile irtibatlandırılmasına karar verildi.

Ayrıca Batum-Gürcisten ve Türkiye topraklarında tesis edilecek bir trafo merkezi arasında ''Yüksek Gerilim Hattı Projesi''nin ''154 KV Batum-Muratlı hattı ve DC Back-to-Back İstasyonunun tesisi (Asenkron Bağlantı tesisi)'' olarak değiştirilmesi ve hattın Gürcistan hattı sınırları içinde olan kısmının Gürcistan, Türkiye sınırları içinde olan kısmının Türkiye tarafından finanse edilmesi kararlaştırıldı.

Son olarak Türkiye ve Gürcistan arasındaki yeni enterkoneksiyon projelerine ilişkin hazırlıklar ile başlatılan projelerin yürütülmesine devam edilmesi konularında da görüş birliğine varıldı.

A.A.