Örnek"e 70 soru soruldu, Yalman 30 sayfa ifade verdi

Ergenekon soruşturması kapsamında "şüpheli"sıfatıyla önceki gün Beşiktaş"taki İstanbul Adliyesinde ifade veren Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman, Hava Kuvvetleri eski Komutanı İbrahim Fırtına ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Özden Örnek"in ifadeleri avukatlarına “gizlilik kararına” imza atılarak teslim edildi. VATAN"a konuşan Özden Örnek"in avukatı Dinçer Eskiyerli ve İbrahim Fırtına"ın avukatı Mustafa Tarık Kale, ifadelerin içeriğine ilişkin açıklama yapamayacaklarını belirterek şunları söyledi:

Beklenen sorgu

Eski kuvvet komutanları Yalman (sağda kasketli), Fırtına (cipten çıkan) ve Örnek, önceki gün adliyeye gelerek ifade vermişti. Emekli orgenerallere darbe girişimiyle ilgili sorular yöneltildi. Ergenekon duruşmasında Mustafa Balbay"ın, “Ben buradayım, Örnek nerede” demesiyle "darbe günlükleri" yeniden gündeme oturmuştu.

"Nokta Dergisi"nden hareket edildi"

“Dİnçer Eskiyerli (Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Oramiral Özden Örnek"in avukatı): Soruşturma gizliliği nedeniyle neler sorulduğunu ve ne yanıtlar verildiğini açıklayamıyoruz. Ancak genel itibariyle sorgulama 29 Mart 2007 yılında Nokta Dergisi"nde yayınlanan darbe günlükleriyle ilgiliydi. Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı kontrolünde müvekkilime yapılan sorgulamayı, Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ile Fikret Seçen gerçekleştirdi. Darbe günlüklerini sordular ve çok iyi hazırlanmışlardı. Yaklaşık 70 soru soruldu. Bizler de çok iyi hazırlandık ve iddiaların asılsız olduğunu söyleyip, suçlamaları reddettik. Zaten iddialara konu olan belgelerin bilgisayar çıktıları, Özden Beyin iş yerinde veya kendisine ait başka bir yerde çıkmıyor. Bunları aktardık. Diğer yandan bu soruşturmanın gerçekleşmesi bizim açımızdan çok iyi oldu. Çünkü kamuoyunda sürekli bu konu gündeme geliyordu. Bu açıdan oldukça yararlı oldu. Savcılar da müvekkillere oldukça nazik davrandılar.”

"Açıklamayacağımıza dair imza attık"

Mustafa Tarık Kale (Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Emekli Orgeneral Aytaç Yalman"ın avukatı): “Soruşturma ifadelerinin içeriği hakkında bilgi verilmesi suç teşkil ediyor. İfadelerin suretlerini aldık ancak gizlilik nedeniyle bu ifadeleri açıklayamayacağımıza dair imza attık. Soruşturma dolu dolu 5 saat sürdü. Kalan zamanda çeşitli aralar verildi. Saat 10"da sorgulama başladı. 1,5 saat sonra çay ve yemek molası verildi. İlk olarak saat 16.40"ta Aytaç Yalman"ın sorgusu bitti. Yalman"dan 45 dakika sonra Fırtına"nın, 1,5 saat sonra ise Örnek"in sorgusu tamamlandı. İşi bitenler bütün sorguların tamamlanmasını bekledi. O sırada çay-kahve içildi. Şüpheli sıfatıyla ifade verildi. Bundan sonra savcılar başkalarını da dinleyecek ve soruşturma bitince ya müvekkillerimiz için takipsizlik kararı verecek, ya da iddianame düzenleyip dava açacak. Soruşturma konusunun 2004 yılı görev dönemine ait olması nedeniyle ve olay yerinin Ankara olması gerekçesiyle, yetkisizlik kararı verip, dosyayı Ankara"ya da gönderebilir. Bizim açımızdan sorgulama süreci son derecede olumlu geçti. Savcılar soruları gayet yumuşak bir şekilde sordular. Müvekkilim Aytaç Yalman"ın 2004 Ağustos"unda emekli olduğunu, sonraki yıllara ait olaylara ait sorulara yanıt vermeyeceğimizi söyledik, onlar da sormadılar.”

HUKUKÇULAR NE DİYOR

Delil değişmezse tekrar ifadeye çağırılamazlar

Prof.Dr. Hikmet Sami Türk (Eski Adalet Bakanı):


Bu sorgulama olayı Özden Örnek"e ait olduğu iddia edilen günlüklerden ortaya çıktı. Dün komutanlar sorguya gelirken kamuoyunda bir beklenti vardı. Hani geçenlerde Albay Dursun Çiçek"te olduğu gibi bir tutuklama kararı çıkabilir beklentisi vardı. Ama bir tutuklama kararı verilmesi için Anayasa"ya göre hem de CMK"nın ilgili maddesine göre belirli koşulların bir araya gelmesi gerekir. Öyle anlaşılıyor ki tutuklama için yeterli şüphe oluşmadı. Savcı yaptığı değerlendirmede böyle bir kuvvetli şüpheyi göremedi. Komutanların yeniden ifadeye çağırılması veya sorgulanması için ortaya yeni bir delilin çıkması gerekir. Mevcut delil durumunda değişim olmadığı sürece şüpheliler tekrar sorguya çağırılamaz.

Günlük tek başına delil olarak görülemez

Ali Fahir Kayacan (Askeri Yargıtay Onursal Üyesi): Emekli komutanların, şüpheli sıfatı ile ifadelerinin alınması ve ifadelerinin tespitini müteakip serbest bırakılmalarına herkesin kanun önünde eşit olduğuna ilişkin Anayasa hükmü ve hukuk devleti açısından yürütülmekte olan bir ceza soruşturması içerisinde normal ve olağan karşılanması gereken bir durumdur. Anayasa ve CMK"da suçun ancak kanuna uygun şekilde elde edilmiş delillerle ispat edilebileceği hükmü vardır. Bu yasal düzenlemeler karşısında soyut bir örnek verelim: Birinin evine giren hırsızın çaldığı kendi el yazısı ile yazılmış olsa dahi bir hatıra defteri veya günlükte yer alan suçlara ilişkin kayıtlar tek başına asla delil kabul edilemez. Bu durum var olduğu iddia edilen günlükler için de geçerlidir. / vatan