İçişişleri Bakanı Beşir Atalay, geçen Pazar günü İstanbul Güngören'de 17 kişinin ölümüne yol açan patlamanın failleri ile ilgili detaylı açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki terörist saldırının bütün boyutlarıyla aydınlatıldığını belirterek, ''Kesin tespitler ve güçlü delillerle tereddüte yer bırakılmayacak şekilde olay aydınlatılmış ve faillerin büyük bölümü yakalanmıştır'' dedi.

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde yaptığı açıklamada, basın toplantısının konusunun geçen pazar günü Güngören Menderes Caddesi'nde yaşanan acı terör olayıyla ilgili değerlendirme olduğunu söyledi.

''Ülkemizi, milletimizi derinden etkileyen, vatandaşlarımızı gerçekten üzen acı bir olay yaşamıştık. Acımasız insanlık dışı terör olayı yaşamıştık. Can kayıpları vermiştik. 17 insanımızı kaybetmiştik'' diyen Atalay, olayda 154 yaralının olduğunu ve bunların büyük bir kısmının tedavilerinin tamamlandığını da kaydetti.

Atalay, ''Şu anda 27 yaralımız halen hastanede. Hayati tehlikesi olan yok ama hepsinin durumuyla yakından ilgileniyoruz'' dedi.

O bölgedeki vatandaşların büyük acılar çektiğini de vurgulayan Atalay, olayın meydana geldiği gece olay yerine geldiklerini ve incelemelerde bulunduklarını anımsattı.

Atalay, bütün emniyet teşkilatındaki ilgililerin de olay yerinde incelemelerini gerçekleştirdiğini ifade ederek şöyle konuştu:

''Bir yandan yaralıların takibini yapıyorduk. Bizzat Sağlık Bakanımız konuyla ilgileniyordu. Vatandaşlarımızı teselli ederken o gece ben şöyle bir ifade kullanmıştım; 'İnşallah çok gecikmeden olayı aydınlatacağız. Tabii gidenleri geri getiremiyoruz ama faillerini yakalayacağız. Bunların cezasını vereceğiz. Hem bizim, hem şehitlerimizin ailelerinin ve milletimizin tesellisi bu olacaktır.'

Şimdi size memnuniyetle ifade etmek isterim ki; olay bütün boyutlarıyla aydınlatılmıştır. Kesin tespitler ve güçlü delillerle tereddüte yer bırakılmayacak şekilde olay aydınlatılmış ve faillerin büyük bölümü yakalanmıştır. Yardım eden, yataklık yapan, fiilen eyleme katılanlar yakalanmıştır. Biz gerçekten bunu polisimizin de emniyet teşkilatımızın da ilgili bütün arkadaşlarımızın da önemli bir başarısı olarak görüyoruz. Burada gerçekten büyük bir başarı gösterilmiştir.''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki terörist saldırıyla ilgili olarak, ''Bütün deliller değerlendirilmiştir. Hem olay yeri delilleri, hem emniyet teşkilatımızın elinde bulunan önceki bilgiler, veriler, bütün birikim ve tecrübe kullanılmıştır'' dedi.

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, Güngören'deki olayın aydınlatılması için gece-gündüz çalışılarak, büyük çaba gösterildiğini kaydetti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, polis teşkilatı, İstanbul Valiliği ve Emniyet Genel Müdürlüğüne teşekkür eden Bakan Atalay, şunları söyledi:

''Çünkü genel müdürlükteki ilgili arkadaşları o akşam zaten birlikte getirmiştik, paylaşılmıştır. Özellikle istihbarat ve terörle mücadele birimlerimiz çok büyük çaba, çok büyük başarı göstermişlerdir. Bütün deliller değerlendirilmiştir. Hem olay yeri delilleri, hem emniyet teşkilatımızın elinde bulunan önceki bilgiler, veriler, bütün birikim ve tecrübe kullanılmıştır.''

Olayla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Atalay, ''4 günlük gözaltı süresi yarın sabah erken saatte sona ereceğinden dolayı bugün gözaltında bulunanlar ve emniyet safhasındaki tespitlerimiz adliyeye intikal ettirilmiştir. Bundan sonrası tabii ki yargının değerlendirmesi ve kararıdır. Ama emniyet teşkilatındaki ve polisimizdeki çalışmalar devam edecektir. Halen diğer uzantılar olabilecek, dahil edilen irtibatlar araştırılıyor. Bunlar üzerindeki çalışmalar devam ediyor.''

Atalay, gözaltı süresi dolmadan olayı adliyeye intikal ettirdiklerini dile getirerek, bundan sonra hem adli sürecin, hem de emniyetteki çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki terörist saldırıya yönelik çalışmalar kapsamında, 15 Haziran 2008 tarihinde Büyükçekmece Beylikdüzü'nde bir çay bahçesinde 10 kişinin yaralandığı bombalı saldırı olayının da aydınlatıldığını belirterek, ''Aynı kişilerin o olayı da gerçekleştirdiği bu vesileyle tespit edilmiştir'' dedi.

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, 15 Haziran 2008 tarihinde Büyükçekmece Beylikdüzü'ndeki bir çay bahçesinde gerçekleştirilen bombalı saldırıya da değindi.

Bu saldırıda da 10 vatandaşın yaralandığını anımsatan Atalay, ''Bu olay da bu vesileyle aydınlatılmıştır. Aynı kişilerin o olayı da gerçekleştirdiği bu vesileyle tespit edilmiştir. Yakalanan kişilerin evlerinde, üzerlerinde, ikametlerinde yakalanan değişik eşyalar, silahlar, diğer şeyler burada, zaten görüyorsunuz'' diye konuştu.

İçişleri Bakanlığı ve güvenlik birimleri olarak, son yıllarda önleyici, caydırıcı kolluk çalışmalarına öncelik verdiklerini vurgulayan Atalay, ''Yani suçu olmadan önleme, caydırma esas hedefimizdir ve bu yönde çok büyük başarı sağlandı. Sizler de gözlüyorsunuz, vatandaşlarımız da bunu hem gözlüyorlar, hem yaşıyorlar. Değişik suç türlerinde ciddi azalmalar, düşüşler oldu. Terör amaçlı eylemlerde de gerçekten olabilecek pek çok olay, olmadan önce önlenmiştir, bu önleyici tedbirler sayesinde...'' şeklinde konuştu.

Atalay, diğer bir hassasiyetlerinin de bir suç işlendiğinde bunun kısa sürede aydınlatılması ve faillerinin bulunması olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Dönemimizde özellikle bu konuya büyük hassasiyet gösterdik. Hükümetimiz döneminde Türkiye faili meçhuller ülkesi olmaktan çıkarıldı. Bunu özellikle ifade ediyorum. Olayın aydınlatılması, faillerin bulunması yönünde güvenlik birimlerimiz çok büyük başarı gösterdiler.

Türkiye, bu yönde çok iyi, uluslararası mukayeseler yaptığımızda olay aydınlatma ve faillerin yakalanmasında gerçekten ileri ülkelerden birisi. O göstergeler, veriler, mukayeseler bizim elimizde bulunuyor, değerlendiriyoruz. Hatta uluslararası alanda bu yönde Türkiye'ye karşı takdirler vardır ve ülkemiz bazı ülkelere bu konuda eğitim vermektedir. Bu açıdan olayın aydınlatılması, aynen bu olayda olduğu gibi ve faillerin yakalanması tabii çok önemli bir başarıdır, önemli bir çabadır. Onu ifade ediyorum.''

-''HASAR TESPİTLERİ TAMAMLANDI''-

Güngören Menderes Caddesi'ndeki olayın Cumhurbaşkanı'ndan bütün vatandaşlara kadar herkesin derinden hissettiği, bütünleştiği, paylaştığı bir hadise olduğunu ve teröre karşı bu bütünlüğün sergilendiğini belirten Atalay, ''İktidarıyla, muhalefetiyle, bütün vatandaşlarımız, Başbakanımız, bütün hükümet üyelerimiz burada seferber oldu, acıların sarılması, hastalarımızın tedavilerinin yapılması için'' dedi.

Olayda hasar gören iş yerleri ve evlerin hasar tespitlerinin tamamlandığını dile getiren Atalay, ''Bunlarla ilgili ödemelere de başlanmış durumda. Şu ana kadar 42 iş yeri, 32 konut ve 16 araç burada hasar görmüştür. Bunların hasar dereceleri vardır. Bunlarla ilgili ödemelere de başlanmıştır. Ayrıca, şehitlerimizin ailelerine belli miktarda ödemeler yapılacak ve onlara başlanmıştır. Yaralıların da bütün masrafları karşılanmaktadır'' diye konuştu.

Bakan Atalay, Güngören'deki olay sonrası başta burada oturan vatandaşlar olmak üzere bütün İstanbullulara ve vatandaşlara teşekkür ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

''Gerçekten çok olgun, çok vakarlı bir duruş sergilenmiştir. Büyük bir yardımlaşma ve acısı olanların acısını paylaşma seferberliği başlatılmıştır ve polisimize karşı da çok büyük bir destek verilmiştir. Vatandaşlarımız bu olayların aydınlatılmasında, faillerin bulunmasında da büyük destek vermiştir. Teröre karşı hepimizin, vatandaşlarımızın kararlı bir tutum sergilemesi en önemli noktadır. Bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Tekrar, olay gelip geçmiş olsun diyorum. İnşallah böyle acılar görmeyelim. Terörün acımasızlığı bir defa daha böyle yüzünü gösterdi. Dileğimiz son olsun. Ama bizim terörle mücadelemiz de kararlı şekilde sürüyor, sürecek.

Tesellimiz, hepimizin, şehit ailelerinin ve milletimizin; Olayın kısa sürede aydınlatılması, faillerinin tespit edilmesi, yakalanması ve bunların cezalarını çekecek olmasıdır.''

''BU, KANLI, BÖLÜCÜ TERÖR ÖRGÜTÜNÜN ACIMASIZ İNSANLIK DIŞI BİR EYLEMİDİR''

-''OLAYDA ÇOK PAY SAHİBİ VARDIR. GÖZETLEYEN, YATAKLIK EDEN, FİİLEN YARDIM EDEN, BOMBA DÜZENEĞİNİ HAZIRLAYAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR''

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Güngören'deki bombalı saldırıya ilişkin, ''Bu, kanlı, bölücü terör örgütünün acımasız, insanlık dışı bir eylemidir'' dedi.

Atalay, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde yaptığı açıklamanın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Saldırıyı gerçekleştiren örgütün isminin sorulması üzerine Atalay, ''Bu masada bazı belgeleri zaten göreceksiniz. Bu, kanlı, bölücü terör örgütünün acımasız, insanlık dışı bir eylemidir. Bizim tespitlerimiz bu yöndedir, ama tabii yargı süreci devam ediyor'' yanıtını verdi.

Atalay, olayla ilgili detayların sorulması üzerine de ''Çok detay var, olayda çok pay sahibi vardır. Gözetleyen, yataklık eden, fiilen yardım eden, bomba düzeneğini hazırlayan çok sayıda kişi var. Bütün bunlar çok ince analizlerle tespit ediliyor'' diye konuştu.

Bir gazetecinin, ''Asıl bombacı yakalandı mı?'' sorusu üzerine de Atalay, olaya karışan çok sayıda kişi bulunduğunu, büyük kısmının yakalandığını ve bu kişilerin hepsinin İstanbul'da yakalandığını belirtti.

Atalay, ''Faillerin yakalanmasında kameralar etkili oldu mu?'' sorusunu da ''Bütün belgeler, bütün deliller burada. Özel kameradan diğer bütün verilere kadar, emniyet teşkilatımızın elinde önce de bulunan veriler, araştırmalar, değerlendirmeler... Bunların hepsi kullanıldı'' diye yanıtladı.

-''PATLAYICININ TÜRÜ TNT''-

İçişleri Bakanı Atalay, patlayıcının türünün ne olduğu şeklindeki soruya da ''TNT türü. Miktarı da çok yüksek olmayan patlama... Tabii, beton çöp bidonları ve bombanın metallerle desteklenmiş olması bombayı daha etkili hale getirmiştir. Can kaybı ve yaralanmalarda o parçalar çok etkili olmuştur'' diye karşılık verdi.

Beşir Atalay, kaç kişinin yakalandığının sorulması üzerine 13 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 10'unun adliyeye sevk edildiğini söyledi. Şüphelilerden 2'sinin emniyet sorgularının ardından serbest bırakıldığını belirten Atalay, bir kişinin de ruhsatsız silah bulundurmaktan hakkında işlem yapılmak üzere ilgili polis merkezine teslim edildiğini kaydetti.

Basın toplantısında Bakan Atalay'ın yanı sıra, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da hazır bulundu.

-ELE GEÇİRİLEN MALZEMELER-

Bu arada, yakalanan kişilerin üzerlerinde ve adreslerinde yapılan aramalarda, 10 adet cep telefonu, 3 adet tabanca, çok sayıda mermi, 3 adet bıçak, 3 adet hard disk, bir dijital kamera ile çok sayıda CD, DVD, VHS kaset ve örgütsel doküman ele geçirildiği bildirildi.