Göstericiler polise havai fişek atarken, polis göstericileri gaz bombalarıyla dağıtmaya çalışıyor. Hakkari, Yüksekova ve Mardin Nusaybin'de de olaylar çıktı. Nusaybin'de göstericilerin attığı molotof kokteylli yoldan geçen bir vatandaşın ayağına isabet etti. Vatandaşın ayağı yandı. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, belediye binasına giren ve atılan gazlardan etkilenen kişilere yardım ederken fenalık geçirdi.

Baydemir, belediye binasına giren ve atılan gazlardan etkilenen kişilere yardım ederken fenalık geçirdi.

Belediyede müdahalesi yapılan Baydemir"in durumunun iyi olduğu belirtildi.

DİYARBAKIR"da PKK"nın gizli şehir yapılanması Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) davasındaki sanıklara destek vermek için BDP ve Demokratik Toplum Kongresi"nin düzenlediği miting ve yürüyüşün ardından olaylar çıktı. Adliye önünde toplanan gruplar, önlem alan polise taş, molotof ve havai fişekler atarken, duruşmanın yapıldığı adliye binası taşlandı. Polis grubu dağıtırken, kent savaş alanına döndü.

Diyarbakır"da KCK/TM ana davasının görüldüğü sırada BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), davada yargılanan sanıklara destek vermek için İstasyon Meydanı"nda miting ve yürüyüş düzenledi. Bugün saat 13.00 sıralarında başlayan mitinge BDP Genel Başkanı Selahatin Demirtaş, yardımcısı Gültan Kışanak, milletvekilleri Sırrı Sakık, Bengi Yıldız, Pervin Buldan, Hasip Kaplan, Osman Özçelik, Hamit Geylani, Şerafettin Halis, Sabahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, yardımcısı Aysel Tuğluk ile çevre il ve ilçelerden gelen yaklaşık 40 bin kişi katıldı.

Miting alanında Kürtçe "Ya özerlik, ya özerklik", "Dilsiz yaşam olmaz", "Dilimiz onurumuzdur", "Demokratik özerkliği selamlıyoruz", "Asimilasyona yeter", "Kürtler Kürtçe konuşur, özgürlük istiyoruz", "Yargılanan Kürt siyasetçiler değil, Kürt halkıdır" pankartları asıldı. BDP otobüsünden ise Kürtçe, "Bize siz kimsiniz diyorlar. Kimliğiniz, diliniz yok diyorlar. Ama bizler kutsal Kürdistanlılarız" türküsü sürekli çalındı.

SANIKLARIN MEKTUBU OKUNDU

Mitingte KCK/TM davasında yargılanan sanıklarının gönderdiği bir metin okundu. Kürtçe metinde, "Biz onurlu mücadelemizi sürdürüyoruz. Bizi teslim almak ve boyun eğdirmek istiyorlar. Söylediklerimizi terörize etmeye çalışıyorlar. Kürtler Dersim"de (Tunceli), Ağrı"da, Amed (Diyarbakır) zindanlarında zorbalığa karşı boyun eğmediler. Biz de boyun eğmeyeceğiz. Zafer için birlik olalım. Cumhuriyet Kürt inkarı üzerine kuruldu, ancak bu barış getirmedi" denildi.

TÜRK: BİRLİĞİMİZ BÜYÜRSE, ZAFERİ YAKIN ZAMANDA KAZANIRIZ

BDP otobüsünden yapılan uyarılara rağmen küçük PKK flamalarının açılırken, kadınlar sarı-kırmızı-yeşil poşular taşıdı.

DTK Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürtçe yaptığı konuşmada, Diyarbakır ve bölge halkının dili için, kimliği için, demokratik özerklik için bir araya geldiğini belirterek, şöyle dedi:

"Onurlu bir yaşam, büyük bir mücadele veriliyor. Bu mücadele kimliğimiz için, dilimiz için demokratik özerklik içindir. Halkımız demokratik özerklik için hazırdır. Bu konudaki çalışmalarını da devam ettiriyor. Tarihi günler yaşıyoruz. Halkımız ayaktadır. Bu çalışmalar yapılırken çok ağır bedeller ödüyoruz. Arkadaşlarımız, halkımız, çocuklarımız büyük bir bedel ödüyor, dilimiz, kimliğimizdir diyorlar ve cezaevinde direniyorlar. Bu arkadaşlarımızın ana dillerine sahip çıktıkları için önlerinde eğiliyorum. Yıllardır Kürt halkının dili, kimliği zulüm altındadır, bugünde bu zulüm devam ediyor. Biz her zaman söyledik zorbalıkla, baskıyla Kürtleri durduramazsınız. Kürtler birlikte eşit vatandaşlar olarak yaşamak istiyor. Kürt sorunu artık barışla çözülmeli diyoruz. Ancak görülüyor ki, bazı düşünceler değişmemiş. Bu düşünceler kardeşlikten yana değil. Biz kahrolsun zorbalık diyoruz. Her şeyden önce halkımıza ve partimize büyük bir bağlılık içindeyiz. Halkımız Kürtlerin birliğini istiyor. Görüşleri farklı bile olsa, bu mücadeleye sahip çıkmasalar bile bütün Kürtlerin birlikte hareket etmesini istiyor. Görüşlerimize karşı olan Kürtleri de aramızda görmek istiyoruz gelsinler başımız gözümüz üstünde yerleri var. Eğer birliğimiz büyürse zaferi daha yakın zamanda kazanırız. Onurlu bir yaşam isteniyorsa birlik olmamız lazım. Çok büyük bedeller ödeniyor. Kürt halkı dilini, kültürünü, kimliğini istiyor, Başbakan Erdoğan ise, AKP"nin bizden fazla oy aldığını, AKP"nin Kürtleri de temsil ettiğini dile getiriyor. Ona oylarınızla, birlikteliğinizle, çalışmalarınızla cevabı sizler vereceksiniz. Bu halk binlerce yıldır Ortadoğu"da yaşan kadim bir halktır ve de onurludur. Dilimizi tanımayanları kınıyoruz. Dilimizi tanımamaları bize karşı büyük bir hakarettir. Dilimizi küçük görmemeleri için yeni bir tarih yazmalıyız. Bu da ancak Kürtlerin birliğiyle olur. Eğer bu birliği başarırsak zafer önümüzde duruyor. Bundan şüpheniz olmasın."

ADLİYE BİNASINA YÜRÜYÜŞE GEÇTİLER

Türk"ün konuşmasının ardından milletvekili ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 40 bin kişi İstasyon Caddesi üzerinden 2 kilometre uzaklıktaki adliye binasına yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında PKK, ve Abdullah Öcalan ile sanıkların lehine "Hepimiz KCK"lıyız" sloganları atıldı. Yürüşün en arka kısmında bulunan bir grup önlem alan polise havai fişek attı. Polis bu grubu gaz bombası atarak dağıttı.

Yürüyüşü polis Urfakapı Semti"nden durdurdu. BDP Milletvekili Sırrı Sakık ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir"in polislerle görüşmesinden sonra yürüyüşe izin verildi.

ADLİYE ÖNÜ SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Yürüyüşe katılan grupların büyük bölümü dağılırken, saat 15.00 sıralarında Büyükşehir Belediye binası ile yan yana bulunan adliye önüne geçmek isteyen yaklaşık 5 bin kişi belediye binası önünde polis barikatıyla karşılaştı. Adliyeye yürümelerine izin verilmeyenler arasında yeralan ve bazılarının yüzleri kapalı olan gruplar polise, havai fişek, molotof kokteyli, ses bombası ve taşlarla saldırdı. Güvenlik noktasında bulunan çevik kuvvet polisi de, gösterecilere gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti.

Adliye önünde yaşanan arbedede savaş alanına dönerken, atılan gaz bombalarından, adliye civarında bulunan basın mensupları, polis ve bazı vatandaşlar etkilendi. Atılan gazlardan kurtulmaya çalışan bazı BDP"liler, Büyükşehir Belediyesi binasına sığındı.

Polis müdürleri telsizlerden sürekli olarak gaz kullanılmaması konusunda uyarılar yapılırken, polis ile göstericiler arasında itiş kakış başladı. Polis kalabalığı dağıtmak için tazyikli su kullandı, göstericiler de polise taşlı saldırıda bulundu.


DURUŞMA YAPILAN BİNAYA MOLOTOF

Bu sırada adliye binasının arka tarafına geçen bazı gruplar duruşmanın sürdüğü binaya taş ve molotof kokteyli attı. Çıkan arbedede BDP otobüsünün camları kırıldı. BDP"li yetkililerin otobüsten sık sık anons yaparak sakin olunması yönünde uyarılarda bulundu.

Bu sırada kent üzerinde polise ait 2 helikopter sürekli uçuş yaparak, alınan önlemleri havadan denetledi. Yaklaşık 1 saat devam eden olayların ardından BDP milletvekili Sebahat Tuncel ile parti yetkilileri sık sık konuşmalar yaparak göstericileri sakin olmaya çağırdı.

BATMAN, NUSAYBİN VE CİZRE"DE OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır"da Kürdistan Topluluklar Birliği Türkiye Meclisi (KCK/TM) duruşması devam ederken, Bingöl ve Şırnak"ta yapılan basın açıklamaları sonrasında düzenlenen yürüyüşler olaysız sona ererken, Batman, Şırnak"ın Cizre ile Mardin"in Nusaybin İlçesi"nde göstericilerin polise saldırısıyla olaylar çıktı.

BDP içinde faaliyet yürüten "Şırnak Demokratik Özgür Hareketi", BDP Şırnak teşkilatı, Emek Platformu, Cudi Kültür ve Sanat Derneği tarafından organize edilen ve yaklaşık 1500 kişinin katıldığı yürüyüş yapıldı. BDP İl Başkanlığı binası önünde toplanan ve aralarında Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Silopi İlçe Belediye Başkanı Emin Toruğlu, İdil İlçe Belediye Başkanı Resul Sadak, Uludere İlçe Belediye Başkanı Şükran Sincar ve Balveren Belde Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız"ın bulunduğu grup, PKK ve elebaşı Abdullah Öcalan lehinde sloğan atarak Cumhuriyet Meydanı"na kadar yürüdü.

Cumhuriyet Meydanı"na gelen grup adına, BDP Şırnak İl Başkan Yardımcısı Salih Gülenç Kürtçe konuşma yaparken, Ak Parti"nin "tekçi bir anlayışla" hareket ettiğini belirterek, "Bizler sorunun demokratik çerçevede, eşit ve ortak anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. Ve bu inancımızdan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Daha sonra konuşan BDP İl Başkanı Abit İke BDP"li Kürt siyasetçilerin 2 yıldan bu yana tutuklu kaldığını hatırlatarak, "Ancak bu halktan yüzlerce kişiyi öldürülenler serbest bırakıldı" diye konuştu.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık oturma eyleminden sonra gurup sessizce dağıldı.

BİNGÖL"DE DE YÜRÜYÜŞ VE AÇIKLAMA

BDP Bingöl teşkilatı da Diyarbakır"da devam eden KCK/TM davasında yargılanan Kürt siyasetçilerin serbest bırakılması amacıyla basın açıklaması yaptı. BDP il binası önünde toplanan partililer, Kürtçe yazılı pankartlarla Genç Caddesi"nden, Dörtyol Saat Kulesi önüne kadar yürüdü. Saat Kulesi önünde basın açıklamasını Türkçe okuyan Suna Kaya, tutuklu bulunan arkadaşlarının serbest bırakılmasını istedi. Konuşmasında sık sık Ak Parti"yi eleştiren Kaya, "Demokratik özerkliğin tartışıldığı bir dönemde "Hizbukontra" tetikçilerinin yasal düzenlemelerle salıverilmesi, yargı boşluğu olarak görülmemeli, tam tersine aklımıza, "Acaba bu hükümet yeni bir şer ittifakı mı gerçekleştiriyor?" sorusunu getirmektedir" diye konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra kalabalık gurup 5 dakikalık oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.

CİZRE VE NUSAYBİN KARIŞTI

Şırnak"ın Cizre İlçesi"nde bugün saat 14.00 sıralarında yaklaşık 100 kişilik bir gurup, İdil yolunu barikatlarla kapatarak, eylem yaptı. Araç giriş-çıkışlarına da izin vermeyen yüzleri maskeli bir grup, güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polisine molotof kokteyli, havai fişek ve taşlarla saldırdı. Çevik kuvvet polisi de göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti. Polis panzerinden sürekli olarak, "Yaptığınız gösteri kanunsuzdur. Lütfen dağılın. Aksi takdirde müdahele edilecek" anonsları yapıldı. Anonslara kulak asmayan göstericiler, polise saldırılarına devam etti. Bunun üzerine polis ile göstericiler arasında arbede çıktı.

Cudi ve Nuh Mahallesi"ne kaçan göstericileri yakalamak isteyen güvenlik güçleri ile göstericiler arasında halen yer yer çatışmalar sürüyor.

Mardin"in Nusaybin İlçesi"nde de BDP binası önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişi saat 13.00"da yürüyüşe geçti. Ellerinde pankart ve dövizler taşıyan kalabalık gurup, 27 Mayıs Caddesi"nden hükümet konağı yakınlarındaki eski Nevruz Alanı"na geldi. Kalabalık grup adına burada bir basın açıklaması yapan Mazlum Akman adlı BDP"li, KCK/TM davasında yargılanan tutukluların serbest bırakılmasını istedi. Konuşmalardan sonra grup dağılmaya başlarken, bazı kişiler Şirin Bulvarı"nda güvenlik önlemi alan polislere, taş, molotf kokteyli ve havai fişeklerle saldırdı. Çevvik Kuvvet polisi de göstericilere biber gazı ve basınçlı su ile karşılık verdi. Saat 14.00"da başlayan çatışmalar, akşam saatlerine kadar sürdü.

BATMAN DA KARIŞTI

Batman"da yürüyüş ve basın açıklaması yapmak için BDP il binası önünde toplanan partililere izin verilmeyerek dağılmaları yönünde uyarılar yapıldı. Dağılmamakta direnen partililere polis, gaz bombaları ve basınçlı su ile müdahalede bulununca ortalık savaş alanına döndü. BDP Batman Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Ayla Akat Ata ile Batman Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, polis yetkilileri ile görüşerek, müdahaleyi durdurması isteminde bulundu. Müdahalenin durmasından sonra sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 1000 kişi, Sanat Sokağı"na doğru yürüyüşe geçti. Burada toplanan kalabalığa konuşan BDP Batman Milletvekili ve Gurup Başkan Vekili Ayla Akat Ata, şöyle dedi:

"Onlarca gencimiz coplandı, partililerimiz gözaltına alındı. Biz birçok şeyin bedelini ödedik, yine buradayız. Geçmişte alanlarda nasıl bedel ödediysek bugün yine buradayız. Diyarbakır"da yargılanan siyasetçiler arkadaşlarımız, başkanlarımız, meclis üyelerimizdir. Oturmadık direniyoruz, demokratik haklarımıza devam edeceğiz. Dilimizden vazgeçmeyeceğiz."

Yapılan konuşmadan sonra grupta bulunanlar sessizce dağıldı. Batman"daki olaylarla ilgili 15 kişi gözaltına alındı.