Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tuncay Güney için Adalet Bakanlığı kanalıyla Kanada'dan adli yardım talebinde bulundu. Bakanlığın, konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtiği bildirildi.

Haber Türk Televizyonu'nda Soru-Yorum programına katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ergenekon soruşturmasıyla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

"Ben o şahsın televizyonlarda konuşturulmasını doğru bulmuyorum" diyen Bakan Şahin, Savcılığın Kanada hükümetinden adli yardım talebinde bulunulmasını istediğini açıkladı.

Tuncay Güney'i başka televizyonlarda da daha önce izlediğini dile getiren Şahin, "Aynı şekilde TRT'de de. TRT de nihayetinde yayıncılık yapıyor. Ben bu şahsın hangi televizyonda olursa olsun, ben böyle uzun boylu konuşturulmasını doğru bulmuyorum. Bu davanın önemli bir ismidir. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılığı Bakanlığı'mıza bir yazı yazarak bu kişiyle ilgili Kanada hükümetinden adli yardım talebinde bulunmamızı istedi. Dışişleri Bakanlığı'yla temasa geçtik. Bu kişinin bu davaya dönük olarak ifadesinin alınması için tanık ve sanık olarak. Dışişleri Bakanlığımız uluslararası Suçluların İadesi Sözleşmeleri bağlamında Türkiye'nin Kanada'yla bu konuda bir anlaşması varsa o bağlamda bu kişinin bu davaya dönük olarak ifadesinin alınması konusunda. O nedenle bu kişinin televizyonlara çıkarak konuşturulmasına olanak tanınmasını doğru bulmuyorum." diye konuştu.

Tuncay Güney ile ilgili kırmızı bülten çıkarıldığına yönelik bir bilgisinin bulunmadığını ifade eden Şahin, "Adli yardım talebinde geç kalındı mı" sorusuna da Cumhuriyet Savcılığı'ndan talebin bir kaç gün önce geldiğini belirterek bekletmeden gerekli adımların atıldığını kaydetti.

Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'le ilgili çok sık haber çıkmasını yargı sürecini gölgeler nitelikte bulduğunu vurgulayan Bakan Şahin, 5 savcının Ergenekon soruşturmasıyla ilgilendiğini söyledi.

İş yoğunluğu sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HSYK'ya bir yazı göndererek 3 savcı talebinde bulunduğunu anlatan Şahin, "Çünkü 5 savcı sadece bir konuyla ilgileniyor. Diğer işleri onlara veremiyoruz yoğunluk nedeniyle. Burada savcıya ihtiyacımız var diğer işler aksıyor. HSYK gündemine alır, konuşur, değerlendirir." diye konuştu.

Zekeriya Öz'ün terfisinin durdurulması gibi birşeyin olmadığını vurgulayan Şahin, tüm puanlarının üst derecede olduğuna dikkat çekti.

"Bu soruşturma nedeniyle gündemde olduğu için bazı basın yayın organları kendisiyle ilgili bir takım iddialarda bulunmuşlar. İsmini de vereyim Aydınlık." diyen Şahin, şöyle konuştu: "Kurul üyesi arkadaşlarımızdan birisi bunları bir araştıralım dedi. Araştırma görevi de Adalet Bakanlığının. Olay budur. İlgili arkadaşlar inceleme yaptılar, bana söylenene göre bu iddiaların hiçbiri doğru değil. Kurul'un önüne tekrar geldiğinde dosyası alınacak, hakkı neyse o verilecektir. Herhangi bir sorun yok."

Gizlilik kuralına aykırılık nedeniyle gazete ve televizyon haberleriyle ilgili İstanbul'daki muhtelif Cumhuriyet başsavcılıklarına 500'den fazla suç duyurusunda bulunulduğunu açıklayan Şahin, bunun üzerine soruşturma açıldığını kaydetti.

Bilgilerin ilgili savcılık veya mahkemeden sızıp sızmadığıyla ilgili inceleme yapılması talimatı verdiğini söyleyen Şahin, bu konudaki çalışmaların da sürdüğünü belirtti.


SABAH