AYDINPOST HABER SERVİSİ/Murat UÇKAÇ-Toplantıda Zeytin Araştırma İstasyonu görevlisi Dr. Didar Sevim, memecik türü zeytin üzerinde yaptığı iki yıllık çalışmalar hakkında bilgi verdi. 

Aydın Ticaret Borsası Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Aydın Milletvekili ve ÇEGEV Başkanı Osman Aydın, Çine Belediye Başkanı Salih Dinçer, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Gıda, Traım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Aydın ve Muğla’lı zeytin ve zeytinyağı üreticileri ve ihracatçıları katıldı. 
Toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın zeytin ve zeytinyağı üreticisinin zor durumda olduğunu belirterek desteklemelerin daha yüksek olmasını istedi. 
 
‘MARKALI İHRACAT YAPANA DESTELİYORUZ’ 
AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ise bu yıl zeytin üreticisinin hiçbir dönem görmediği desteklemenin kendisine verileceği söyledi. Tarımda ve zeytin sektöründe sorunların bulunduğunu fakat bu sorunların 3-5 yıllık sorunlar olmadığını kaydeden Erdem, “Biz hükümet olarak tarımın sorunlarının giderilmesi için çaba harcıyoruz. Tarım ülkesi olarak bilinen ülkemizde yıllardır tarım, toprak, organik tarım, tohumculuk, depoculuk yasaları bulunmuyordu. Biz bunların yasalarını çıkardık. Tarım potansiyeli açısından 11. sırada aldığımız ülkemiz şuanda potansiyel açısından 7. sırada bulunuyor. Tarım ihracatında 4 Milyar dolar fazlalığımız var. Tüm bunlara rağmen zeytinyağı konusunda sorunlar yaşıyoruz. Maalesef biz dökme zeytinyağı satarak marka oluşturamamışız. Dünya pazarında Türk markalarını oluşturmak için şimdi markalı ihracat yapanlara destekliyoruz” dedi. 
 
MEMECİK, GEMLİKTEN DAHA ÜSTÜN 
Toplantının panel kısmında Zeytin Araştırma İstasyonu görevlisi Dr. Didar Sevim, gemlik zeytin türü ile memecik zeytin türü arasındaki farklara ilişkin yaptığı iki yıllık çalışma sonuçlarıyla ilgili bili verdi. Ege Bölgesinde yetişen zeytin türünün yüzde 25’lık kısmının ve Türkiye’de üretilen zeytinin yüzde 19’luk kısmının gemlik türü olduğunu dile getiren Dr. Sevim, buna karşılık Ege Bölgesinde üretilen zeytinin yüzde 50’lik kısmının Türkiye’de üretilen zeytinin ise yüzde 45’lik bölümünün memecik türü olduğunu belirtti. 2008 ve 2009 yıllarında Balıkesir’den alınan gemlik türü zeytin örnekleri ile Aydın’dan alınan memecik türü zeytinlerden elde edilen yağlar üzerinde araştırmalar yaptığını kaydeden Dr. Didar Sevim, memecik türü zeytinden elde edilen zeytin yağının, gemlik türü zeytinden elde edilen zeytinyağından daha üstün olduğunu ve bunu bir çok test ile kanıtladıklarını anlattı. 
resim-025.20120319172455.jpg