Op. Dr. Ölmez, Bu etkiden korunmak için güneş gözlüğü, şapka gibi gözün doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasını engelleyecek aksesuarların ile güneş kremi kullanılmasının ihmal edilmemesini önerdi.

Antalya’nın Alanya İlçesi’nde yaşayan 9 kız çocuk sahibi, 60 yaşındaki Fatma Tunç’un sol göz kapağında üç yıl önce oluşmaya başlayan tümör açı kaybına neden olup, görüş zorluğu çıkartınca ameliyata alındı. Dünyagöz Antalya Hastanesi’nde gerçekleştirilen operasyonla yaklaşık 1.5 santimetre çapındaki tümör alındı. Operasyonun başarılı geçtiğini belirten Op. Dr. Levent Ölmez, hastada 2009 yılında gerçekleştirilen rahim ameliyatının ardından yaşadığı stresin tümör oluşumunu tetiklediğini belirlediklerini aktardı.

GÜNEŞİN OLUMSUZ ETKİSİ

Op. Dr. Ölmez, ’Ameliyat olursam tümör yayılır’ şeklinde, toplumdaki yaygın ama yanlış kanı nedeniyle tümörün hastada görme kayıplarına neden olacak biçimde büyüdüğüne dikkat çekti. Göz kapağı tümörlerinin genelde iyi huylu olduğunu belirten ve fark edildiği anda müdahale edilmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Ölmez, Fatma Tunç’ta bu evre yakalanamadığı için daha komplike bir operasyonla baş başa kaldığını söyledi. Yaklaşık 1 saat süren cerrahi operasyonla hastanın sol gözünde oluşan tümörün alındığını belirten Op. Dr. Ölmez, "Tümör, hastanın gözyaşı kanallarına baskı yapan bir büyüklüğe ulaşmıştı" dedi.

Göz kapağı tümörünün oluşumunda, farklı nedenler olmakla birlikte, güneş ışınlarının birinci derecede etkili olduğunu kaydeden Op. Dr. Ölmez, "Tümörün oluşmasında etkili olduğu gibi, hücrelerin kanserleşmesinde ve büyümesinde güneş doğrudan etkide bulunuyor" diye konuştu.

ŞAPKASIZ ÇIKMAYIN

Op. Dr. Levent Ölmez, bu etkiden korunmak için güneş gözlüğü, şapka gibi gözün doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmasını engelleyecek aksesuarlar ile güneş ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Dr. Ölmez, göz kapağı tümörlerinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğuna da değindi.

Genel anesteziyle ameliyatı gerçekleştirilen Fatma Tunç ise göz kapağındaki tümör nedeniyle sol gözünde açı kaybı yaşadığını söyledi. Ameliyata, yaşadığı görme kaybı nedeniyle 9 kızını kontrol etmekte zorlandığı için karar verdiğini söyleyerek espri yapan Fatma Tunç, "Özellikle yatarken yastığa sürtünme nedeniyle kanama başlamıştı. İhmal, endişe, korku bu hale gelmesine neden oldu" dedi.