Bilim insanları, geçtiğimiz yıl Mart ayında Japonya'yı vuran ve tsunami felaketine yol açan 8, 9 büyüklüğündeki depremin 1000 kat güçlüsünü Güneş'te tespit etti.

İngiltere'deki üniversitelerin en büyük uzay araştırma grubu olan UCL Mullard Uzay Bilimi Laboratuarı'ndaki gökbilimciler, 11 Mart 2011'deki Japonya depreminden 1000 kat daha güçlüsünün, olaydan yaklaşık bir ay önce, 15 Şubat 2011'de Güneş'te gerçekleştiğini ortaya çıkardı.

İKİ GÜNEŞ PATLAMASININ ARDINDAN GERÇEKLEŞTİ

Geçtiğimiz günlerde Manchester'da yapılan 2012 Ulusal Astronomi Toplantısı'nda, astronom Sergei Zharkov'un açıkladığı araştırma sonuçlarına göre, depremleri Güneş'te oluşan manyetik alan patlamaları ve koronal kütle atımları tetikleyebiliyor.

Buna göre, Şubat 2011'de yıldızda oluşan inanılmaz büyüklükteki deprem, iki Güneş patlamasının ardından gerçekleşti.

Patlamadan sonra açığa çıkan jeomanyetik fırtına, saniyede 600 kilometre hızla Dünya'ya yöneldi ve atmosferimizde kuzey ışıkları (aurora) oluşmasına sebep oldu.

Depremin ardından Güneş'in yüzeyinde tsunamiye benzeyen dalgalanmalar görüldü.
Toplantıda açıklamalarda bulunan Sergei Zharkov, "Güneş'in yüzeyinde, bir havuza taş atılmasından sonraki harekete benzeyen dalgalanmalar oluştu. Aslında onları oluşturan şey, yüzeyin altında meydana gelen ve ses dalgaları üreten ani enerji boşalımı" dedi. Güneş'teki patlama ve depremlerin, yeryüzündeki sismik hareketlere etkisinin olup olmadığı ise halen gizemini koruyor.